REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Atentat la sănătatea populaţiei: într-o fabrică din Mihai Viteazu se ambala o combinaţie de apă cu sulfiţi, care era vândută drept "vin de masă"

Atentat la sănătatea populaţiei: într-o fabrică din Mihai Viteazu se ambala o combinaţie de apă cu sulfiţi, care era vândută drept "vin de masă"

Replica API 7 iunie 2014 | 00:00 246

Oamenii legii au descins în forţă şi au arestat producătorii "otrăvurilor" Bolta Rece şi Carasa

Oamenii legii au descins în forţă şi au arestat producătorii "otrăvurilor" Bolta Rece şi Carasa

Este incredibil, dar aceasta este realitatea în care ne învârtim. În cazul de faţă vorbim despre un administrator de firmă, Lucian Pavel şi soţia lui, Viruţa Pavel, ambii din Tulcea, dar care câştigau bani frumoşi bătându-şi joc de sănătatea oamenilor. Lucian este administratorul Standard Wine SRL şi închiriase un spaţiu în localitatea constănţeană Mihai Viteazu, de la SC Vinvico SA, acolo unde producea "otrava" ascunsă şi comercializată sub denumirea de vin demisec "Bolta Rece" şi "Carasa". Cei doi, plus alte două persoane, au fost arestaţi pentru 30 de zile.

La data de 5 iunie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cu sprijinul tehnic şi informativ al Direcţiei Informaţii şi Protecţie Internă, peste 200 de poliţişti au efectuat 44 de percheziţii pe raza a 8 judeţe, respectiv Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Dolj, Olt, Maramureş, Iaşi şi Vrancea, precum şi a municipiului Bucureşti. Faţă de persoanele suspecte se reţine că, în perioada 2013 - 2014, ar fi produs bunuri accizabile, ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă şi nu au înregistrat evidenţa contabilă a societăţilor, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. În urma percheziţiilor, patru persoane au fost reţinute de procurori, printre care Lucian Pavel, administratorul Standard Wine SRL, soţia acestuia, Viruţa Pavel, dar şi alte două persoane civile, care ajutau la toată "treaba", Florin Corneanu, de 34 de ani şi Ionel Munteanu, de 43 de ani. Însă, ceea ce s-a descoperit este de-a dreptul strigător la cer: ceea ce se producea în spaţiul din Mihai Viteazu era îmbuteliat şi comercializat ca vin, dar, de fapt, era otravă curată.

În loc de un pahar de vin, ne intoxicăm cu "otravă": Bolta Rece şi Carasa, bombe chimice!

Cum se derula afacerea? Foarte simplu. Lucian şi Viruţa Pavel, din Tulcea, închiriaseră un spaţiu în Mihai Viteazu, care aparţine SC Vinvico SA. Respectiva societate nu mai funcţiona, însă utilajele rămăseseră pe poziţii, motiv pentru care cei doi mai sus menţionaţi nu au putut decât să se bucure. Au mai venit şi ei cu instalaţii clandestine, precum recipiente de plastic şi furtun. În primă fază produceau un amestec din apă, drojdie, sare, zahăr şi sulfiţi, lăsau să fermenteze o săptămână, după care extrăgeau produsul, îl îmbuteliau în pet-uri de 2 litri şi le etichetau ca vin de masă demisec Bolta Rece şi Carasa. Însă, pe etichetă erau trecute diferite nume de producători şi distribuitori, tocmai pentru a prinde credibilitate. Pet-urile se distribuiau în baxuri de câte 6 şi au fost livrate pe raza judeţului Constanţa, Mureş, Olt, Dolj, Ialomiţa etc. În "fabrica" din Mihai Viteazu au fost găsite cantităţi foarte mari, respectiv 15 tone ce urmau să fie îmbuteliate în aproximativ 3.000 de pet-uri şi 200 de pet-uri deja îmbuteliate. Procurorii aşteaptă acum rezultatul analizelor de laborator pentru a se stabili dacă băutura era proprie consumului.

7 persoane prinse în flagrant

"Cu această ocazie, s-a stabilit faptul că, persoanele implicate în activitatea infracţională s-au branşat ilegal la reţeaua electrică, persoanele depistate la faţa locului neavând nici contracte de muncă. În urma percheziţiilor efectuate, au fost indisponibilizaţi peste 30.000 de litri de vin contrafăcut, totodată au fost identificate şi ridicate înscrisuri, evidenţă contabilă, extracontabilă, tehnică IT, etichete inscripţionate cu diferite mărci de vin, un autoturism, o armă letală şi una neletală", au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au documentat activitatea infracţională a trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 34 şi 48 de ani şi a unei femei de 46 de ani, toţi din Tulcea, care în perioada 2013-2014, au produs ilegal vin, într-o societate comercială de pe raza comunei Mihai Viteazu - Constanţa, produs care ulterior a fost comercializat, atât în judeţ, cât şi în alte localităţi din ţară, aducând un prejudiciu la bugetul de stat de peste 50.000 lei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367