22.4° Constanța marți, 27 sep 2022
Anul XX Nr. 6135
22.4° Constanța marți, 27 septembrie 2022 Anul XX Nr. 6135

Atentatul de la Jocurile Olimpice de la Munchen: Familiile victimelor vor boicota ceremoniile de comemorare

Replica API 15 august 2022 376

Familiile victimelor atentatului de la Jocurile Olimpice de la München vor boicota comemorările de anul acesta din Germania, care marchează 50 de ani de la tragedie, considerând că o ofertă de despăgubire din partea autorităţilor germane este insuficientă, transmite AFP.

Ankie Spitzer, sursa foto: www.sueddeutsche.de

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui regiunii bavareze Markus Soder, familiile celor 11 israelieni ucişi în timpul Jocurilor Olimpice de la München din 1972 spun că "refuză invitaţia de a participa" la comemorările din 5 septembrie, citează Agerpres.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Autorii scrisorii cer autorităţilor germane scuze publice pentru "toate greşelile" şi "minciunile","despăgubiri juste" şi "să deschidă toate" arhivele.

Pe 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene "Septembrie Negru" au pătruns într-un apartament al delegaţiei israeliene din Satul Olimpic, ucigând doi sportivi israelieni şi luând ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei în speranţa unui schimb cu 232 de prizonieri palestinieni.

Intervenţia serviciilor de securitate germane asupra bazei militare de la Fürstenfeldbruck, la aproximativ treizeci de kilometri de München, s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor, precum şi a unui poliţist vest-german, deznodământ sângeros pentru care autorităţile vest-germane sunt considerate în parte responsabile. Cinci agresori palestinieni au fost ucişi.

Purtătoarea de cuvânt a familiilor victimelor, Ankie Spitzer, a declarat pentru AFP că autorităţile germane au dat undă verde pentru primele două cereri, dar refuză în continuare să acorde familiilor despăgubiri care îndeplinesc "standardele internaţionale".

Berlinul ar fi oferit zece milioane de euro, care includ cele aproximativ 4,5 milioane deja plătite în 1972 şi 2002 şi o nouă sumă totală de aproximativ 5,4 milioane de euro celor 23 de membri direcţi ai victimelor.

Potrivit acesteia, familiile au împărţit echivalentul a trei milioane de euro cu titlul de "gest umanitar".

"Acceptarea responsabilităţii nu înseamnă doar cuvinte, ci are şi un preţ. Am fi mers la ceremonie dacă şi-ar fi deschis inimile şi ar fi spus... ne cerem scuze şi vă vom despăgubi pentru 50 de ani de abuz", a adăugat Spitzer, calificând oferta drept o "insultă" germană.

Familiile victimelor au cerut preşedintelui israelian Isaac Herzog să boicoteze ceremoniile de la München, a adăugat văduva lui Andrei Spitzer, antrenorul echipei israeliene de scrimă care a murit în atentat.

Solicitată joi de AFP, preşedinţia israeliană nu a făcut niciun comentariu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

Mapamond

LOTO

6/49
3120925152
5/49
2018171292
joker
3531471914