REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ATENȚIE! 183 de CLĂDIRI sunt cu RISC SEISMIC!

ATENȚIE! 183 de CLĂDIRI sunt cu RISC SEISMIC!

Replica API 29 noiembrie 2021 | 12:48 1276

În patrimoniul municipalității sunt 76 de imobile care prezintă potențial de risc seismic și pot genera pericol public. Ce este și mai grav este faptul că după inventarierea și monitorizarea construcțiilor cu destinația de unități de învățământ, din municipiul Constanța, pentru care este necesar, conform legii, să se realizeze expertiza tehnică pentru toate clădirile edificate înainte de anul 1977, au fost identificate 107 clădiri din această categorie.

Oraşul de la malul mării este plin de aspecte negative ce ţin de gestionarea problemelor ce trenează deja de prea mult timp. În întreg municipiul sunt clădiri cu arhitecturi impresionante lăsate de izbeliște, însă, cele mai multe sunt în zona Peninsulară a Constanței. Conform municipalității, în anul 2021 au fost identificate, inventariate și monitorizate imobilele și construcțiile din patrimoniul municipalității care prezintă potențial risc seismic și pot genera pericol public. Mai exact este vorba despre 76 de astfel de clădiri pentru care s-au realizat de-a lungul timpul diferite studii sau expertize tehnice dar care nu au fost incluse la finanțare de către Ministerul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației prin programul național în conformitate cu Ordonanța nr. 20 din 27 ianuarie 1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente.

107 de unități școlare cu risc seismic

De asemenea, a avut loc și inventarierea și monitorizarea construcțiilor cu destinația instituții de învățământ care se află în patrimoniul autorității publice. Conform legii, este necesar să se realizeze expertiza tehnică pentru toate clădirile edificate înainte de anul 1977. S-ar părea că, în urma analizelor, au fost identificate 107 clădiri. Menționăm faptul că una dintre cele mai vechi instituții școlare este Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” ce a fost înființat în 1896.

Au fost ceruți bani din bugetul național

Municipalitatea constănțeană a acționat pentru identificarea celor mai bune instrumente și soluții pentru punerea în siguranță a patrimoniului natural și construit de pe teritoriul municipiului pentru protejarea cetățenilor, creșterea calității vieții și pentru prevenirea, gestionarea și reducerea riscurilor generatoare de situații de urgență specifice, respectiv seism, alunecări de teren, eșecul rețelelor de utilități publice, fiind depuse solicitări de finanțare în programele existente din bugetul național prin Ministerul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației. „Au fost făcute toate demersurile pentru ca în anul 2022 de sumele necesare pentru consolidarea imobilelor ce prezintă risc seismic. De asemenea, din buget local, RAEDPP a pregătit mai multe proiecte care se află în diferite stadii de implementare pentru clădirile administrate iar Primăria, la rândul ei, a elaborat programul Reactis care cuprinde și consolidarea clădirilor cu potențial risc seismic în procesul de reabilitare al fațadelor ca parte a patrimoniului construit al municipiului Constanța”, ne-au declarat reprezentanții municipalității.

Aceste clădiri, chiar dacă nu sunt monumente istorice, au o valoare arhitecturală deosebită, cele mai multe dintre ele fiind localizate în zona istorică a orașului.

Protocol cu Universitatea Ovidius

Primăria a încheiat și un protocol de colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanța pentru implementarea Proiectului "Rapid Earthquaque Damage Assessment ConsorTium"-REDACt, ce are ca obiectiv final îmbunătățirea măsurilor de prevenire și răspuns în cadrul situațiilor de urgență cauzate de cutremure, crescând reziliența împotriva riscului seismic, proiect în care Universitatea Ovidius este partener în cadrul unui consorțiu european format din mai multe universități. În cadrul acestui proiect municipalitatea pune la dispoziție date colectate referitoare la fondul construit și la posibila expunere a populației din municipiu, iar Universitatea Ovidius oferă, pro bono, studii și abordări științifice privind estimarea pagubelor seismice pentru diverse scenarii, atât înaintea producerii acestora, dar și imediat după producerea lor, care sunt instrumente utile pentru fundamentarea deciziilor de intervenții. „Această colaborare nu presupune nici o componentă financiară dar beneficiind de experiența unor cercetători și specialiști în domeniu, vom avea identificate zonele cu cea mai mare vulnerabilitate din oraș astfel încât municipalitatea să poată să ia cele mai bune măsuri pentru reducerea riscurilor și aplicarea unor măsuri de intervenție rapidă în caz de producere a unui seism”, au mai adăugat reprezentanții Primăriei Constanța.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
va reparam noi casutzele jmekerilor
0
0
Cand se va intampla o nenorocire in Peninsula, cine va raspunde ca a blocat un cartier intreg? ISU ce parere are ca nu mai are acces pe o multime de strazi blocate cu stalpisori?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108