REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Atenţie când ieşiti în parc! A început sezonul căpuşelor

Atenţie când ieşiti în parc! A început sezonul căpuşelor

Replica API 20 aprilie 2018 | 00:00 233

De câteva zile temperaturile la Constanța sunt constante ziua între 15 și 19 grade, un moment prielnic pentru ca insecte precum căpușele să înceapă să își facă apariția. Potrivit specialiştilor, căpuşele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 şi 20-25 de grade Celsius. Constănțenii care merg să se plimbe prin parcuri au început deja să se îngrijoreze. Dacă anul trecut la începutul lunii mai, Primăria Constanța anunța acțiunea de delarvizare și dezinsecție pe raza întregului municipiu, iată că anul acesta acțiunea va avea loc cam în aceeași perioadă. Contractul pentru firma care se va ocupa de combaterea dezvoltării căpușelor se află la semnat, urmând ca municipalitatea să anunțe când vor începe stropirile.

Până în acest moment, nu au fost semnalate cazuri de înțepături de căpușe, însă cum sezonul lor este abia la început din punct de vedere termic, medicii recomandă precauție atunci când mergem prin parcuri. Iarba înaltă este habitatul perfect pentru dezvoltarea larvelor, iar ele pot fi luate atât de animalele de companie, cât și de oameni. Deci, atenție sporită la copii! Pentru a putea scăpa de căpușe, oamenii trebuie să se prezinte la Spitalul Județean de Boli Infecțioase Constanța, unde vor fi tratați corespunzător.

„Îmi plimbam câinele prin parc și am văzut că iarba este crescută destul de mult. Nu am auzit încă nimic de la primărie cum că ar stropi sau ceva. Nu îmi mai las câinele prin iarba înaltă”, a spus o constănțeancă. Pe de altă parte, mămicile evită să își lase copiii prin iarbă până când municipaliatea nu va avea face dezinsecția. „Da, an de an am grijă să îmi las copilul să zburde prin parc doar după ce au loc acțiunile respective. Căpușele cară o groază de boli, iar fiul meu are 6 ani. Nu vreau să ajung la spital de la joacă”, a spus o mamă.

Căpuşele apar în număr mare, mai ales din martie până în iunie/iulie şi apoi din nou din septembrie până în octombrie, în funcţie de condiţiile climaterice. Ele se pot întâlni si în anotimpul rece. Primele căpuşe devin active la cca. 7°C. În lunile uscate de vară, căpuşele sunt mai puţin active. Găsesc condiţii optime de viaţă şi dezvoltare la temperaturi de 17 – 20°C şi umiditate a aerului de 80 – 95%. Acțiunile de deparazitare și delarvizare au drept scop menținerea unui nivel scăzut al densității insectelor de disconfort, precum și eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli. Măsuri suplimentare ce trebuie aplicate: cosirea la timp a vegetației ierbicole, folosirea cremelor, spray-urilor cu substanțe repelente de către persoanele cu risc, (paznici, personal de la salubrizare, stații de pompare ape etc.), aplicarea tratamentelor chimice inclusiv în spațiile si clădirile abandonate, aplicarea zgărzilor antiparazitare la câini.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
V-ati trezit si voi. Capusele au aparut de o luna
0
0
Nu aveam destule sugatoare in Constanta
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218