REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Atenţie când scoateţi bani de la bancomat: tasta 5 face DIFERENŢA!

Atenţie când scoateţi bani de la bancomat: tasta 5 face DIFERENŢA!

Replica API 30 aprilie 2015 | 23:44 1025

Benzi magnetice şi tastaturi false!

Benzi magnetice şi tastaturi false!

Metodele de a obţine informaţiile necesare pentru clonarea cardurilor sunt mai multe, unele dintre ele realizându-se prin montarea unor dispozitive pe ATM-uri, care înregistrează datele. Pe lângă clasicele camere de filmat, care pot fi mai uşor detectate, sunt benzile magnetice şi chiar tastaturile false. Acestea din urmă sunt montate peste tastaturile originale ale bancomatelor şi pot fi deosebite doar prin intermediul tastei 5.

Skimerii sunt infractorii care fură bani de pe cardurile bancare, după ce „aranjează” ATM-urile. În Constanţa au fost înregistrate multe cazuri de acest gen. Spre exemplu, în anul 2011, fenomenul la „modă” era format din baghetele metalice, confecţionate la culoarea bancomatului. După ce omul retrăgea suma de bani dorită sau doar verifica starea contului, infractorii veneau, dezlipeau bagheta şi bancnotele ieşeau ca şi cum se făcea o nouă tranzacţie. Ulterior, au apărut şi alte metode, precum benzile magnetice care copiau datele sau camerele de luat vederi. Spre exemplu, ofiţerii BCCO Constanţa au prins în flagrant doi bulgari,Veselin Ivanov şi Zdravko Dumitrov, în seara de 14 februarie anul curent, în timp ce extrăgeau bani din bancomate situate pe bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, dar şi în Eforie Nord. Mai exact, ei montau dispozitive pe bancomate cu ajutorul cărora copiau datele de pe carduri, după care falsificau instrumentele de plată electronică. Însă, chiar dacă au fost prinşi, asta nu înseamnă că locuitorii de la malul mării au scăpat de pericol. Astfel, oamenii legii atrag atenţia şi recomandă atenţie sporită.

Tastatura falsă aplicată pe bancomat

Pentru a nu pica în plasa skimerilor, este foarte important să nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar! Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon etc.).Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales nu spuneţi nimănui PIN-ul! Nu lăsaţi pe nimeni să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul. Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus. Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă. „Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit”, potrivit Poliţiei Române.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108