REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Atenţie ce mâncaţi! A început sezonul toxiinfecţiilor. La Hotel Central s-a declanşat o anchetă epidemiologică

Atenţie ce mâncaţi! A început sezonul toxiinfecţiilor. La Hotel Central s-a declanşat o anchetă epidemiologică

Replica API 12 iunie 2013 | 00:00 173

Agitaţie în staţiunea Mamaia. Funcţionărimea a făcut bube!

Agitaţie în staţiunea Mamaia. Funcţionărimea a făcut bube!

Anchetă epidemiologică la o unitate hotelieră din staţiunea Mamaia. Turiştii cazaţi la Hotel Central au început să se prezinte la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, cu simptome specifice toxiinfecţiei alimentare. Cei cazaţi la hotel participă la un curs organizat de Agenţia Naţională pentru Funcţionari Publici. Medicul Mihaela Dinisov, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, susţine că până la acest moment doar cinci persoane au ajuns în atenţia medicilor, cu dureri abdominale, scaune diareice, dar numai unul a fost internat, ancheta epidemiologică fiind în curs de desfăşurare.

"Echipa Direcţiei de Sănătate Publică, formată din inspectori de la Serviciul de Control şi medic epidemiolog de la Departamentul Supraveghere, s-a deplasat la unitatea respectivă şi a declanşat ancheta epidemiologică. De asemenea, inspectorii s-au deplasat şi la Spitalul de Boli Infecţioase, la Ambulanţă. Ancheta este în desfăşurare. O singură persoană a ajuns la spital, o alta a solicitat asistenţă medicală celor de la Ambulanţă, iar alte trei au prezentat dureri abdominale, vărsături, scaune diareice. Ei spun că au consumat alimentele pe care le-au avut asigurate la unitatea unde erau cazaţi. Până nu avem acheta completă, nu putem spune alimentul incriminat", a declarat, pentru "Replica", dr. Mihaela Dinisov. Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate Publică au declanşat deja o anchetă în aces caz, iar dacă se constată că reprezentanţii unităţii hoteliere ar fi de vină aceştia riscă amenzi contravenţionale între 3000-10.000 de lei, în funcţie de deficienţele constatate. "La noi nu au existat reclamaţii, noi am aflat ulterior. Persoanele respective erau cazate de câteva zile, nu ştiu dacă au consumat alimente şi din afara hotelului. Alimentele au fost verificate şi absolut totul este în regulă", a declarat Raluca Popa, directorul executiv al SC Hotel Central SA. Menţionăm că acesta este primul caz de toxiinfecţie alimentară înregistrat în 2013, în judeţul Constanţa. "Inspectorii care au fost la faţa locului spun că în principiu se respectă normele de organizare şi funcţionare a circuitelor restaurantului, au prelevat probe din toate alimentele, de la angajaţi, din blocul alimentar, şi aşteptăm rezultatele de laborator. Turiştii aveau inclus în preţ doar micul dejun, dar pe baza unui bon puteau servi şi celelalte mese. Persoanele care au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare spun că au mâncat la restaurantul hotelului, dar nu au consumat acelaşi aliment, meniul fiind unul diversificat", a declarat dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Cum evităm apariţia toxiinfecţiilor alimentare în sezonul cald

În fiecare sezon estival creste numarul infecţiilor alimentare, multe dintre ele necesitănd spitalizare. Ele pot fi virale, bacteriene şi/sau parazitare. Salmonella rămâne însă principala cauză de toxiinfecţie alimentară de origine bacteriană, spun medicii. Pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate, în condiţiile în care riscul alterării alimentelor este mai ridicat în sezonul cald, medicii recomandă să se dea atenţie sporită modului în care se păstrează sau se prepară alimentele şi locurilor de unde acestea se cumpară. Vom reveni.

Citeşte şi:

http://www.replicaonline.ro/un-consilier-din-ministerul-sanatatii-s-a-ales-cu-toxiinfectie-alimentara-120527/

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614