REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Atenţie! Cele mai multe spargeri se dau între orele 3 şi 5 noaptea

Atenţie! Cele mai multe spargeri se dau între orele 3 şi 5 noaptea

Replica API 4 octombrie 2011 | 00:00 923

Hoţii au ore fixe când proprietarii sunt acasă

Hoţii au ore fixe când proprietarii sunt acasă

Furtul din locuinţe se săvârşeşte în cele mai diverse şi neaşteptate forme, principala preocupare a hoţilor fiind aceea de a nu fi observaţi sau surprinşi în momentul comiterii faptei. Printre problemele importante cărora li se acordă atenţie sporită în aceste împrejurări, de către organele de poliţie, se numară descoperirea şi cercetarea urmelor specifice instrumentelor de spargere folosite de infractori. Însă, înainte de toate, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului în sine, specialiştii în victimologie, criminologie şi psihologie judiciară au stabilit o serie de argumente şi de supoziţii privind modul şi mai ales timpul de operare.

Paradoxal faţă de cum se crede în general, din statisticile Poliţiei rezultă că cele mai multe spargeri şi furturi din locuinţe au loc în timpul zilei. Însă, furturile produse noaptea sunt mai spectaculoase, mai cu seamă când proprietarii sunt acasă. Interesant este faptul că infractorii dau dovadă, în multe cazuri, de un adevărat arsenal de cunoştinţe, anumite strategii prin care să nu fie prinşi. De exemplu, furturile din locuinţe comise în timpul nopţii de către infractorii "profesionişti" se petrec într-un anumit interval de timp. Potrivit inspectorului-şef adjunct al IPJ Constanţa, comisarul-şef Adrian Rapotan, spargerile de locuinţe se fac în general "la pont".

Cum calculează hoţii când ai somnul mai dulce

"Multe furturi din locuinţe au loc ziua, întrucât oamenii sunt plecaţi la serviciu sau sunt plecaţi de acasă, pur şi simplu. Prin escaladare, forţarea uşii de acces sau cu chei potrivite, ei reuşesc să intre în case, fără ca cineva să se sesizeze. Noaptea este ceva mai riscant pentru infractori, pentru că este linişte şi orice mişcare poate produce zgomot. Însă cei care acţionează noaptea, o fac în general între orele 3 şi 5 dimineaţa, când somnul locatarilor este mai profund. Ei ştiu că, de obicei, oamenii seara mai stau la televizor până pe la 23.00 - 00:00, iar până adorm se face 1:00. În acel interval de timp, orice zgomot îi poate trezi pe cei vizitaţi de infractori. Însă, spre dimineaţă, somnul este adânc, iar hoţii ştiu când să acţioneze. Oamenii care au reclamat că le-au intrat hoţii în casă noaptea, nu au putut preciza pe la ce oră s-a întâmplat, tocmai din această cauză ", ne-a declarat Adrian Rapotan, adjunctul IPJ Constanţa. Tot el a mai menţionat că infractorii profesionişti se duc acolo unde ştiu că există aparatură electronică scumpă, aur sau sume mari de bani, dar mai sunt şi amatori, care dau spargeri la risc, fără a cunoaşte terenul.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614