REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Atenţie, constănţeni! A apărut o nouă ţeapă prin telefon, legată de cartelele telefonice reîncărcabile

Atenţie, constănţeni! A apărut o nouă ţeapă prin telefon, legată de cartelele telefonice reîncărcabile

Replica API 25 iulie 2013 | 00:00 783

Vizaţi sunt comercianţii! Sfatul Poliţiei: nu dictaţi la telefon codurile!

Vizaţi sunt comercianţii! Sfatul Poliţiei: nu dictaţi la telefon codurile!

Mare atenţie, constănţeni! O nouă metodă de înşelătorie prin intermediul telefonului a luat naştere şi a început să lovească şi pe meleaguri constănţene. De data aceasta se dă la nivel mai mare, vizate fiind magazinele, în general cele de cartier care comercializează şi cartele telefonice de reîncărcare. Individul de la celălalt capăt al firului se recomandă drept reprezentant al firmelor PayPoint, Payzone sau PayUp, cu care comercianţii colaborează, spunând că a fost introdus un virus în sistem, motiv pentru care toate codurile de reîncărcare vor trebui dictate telefonic. Din nefericire, mai multe persoane au picat în plasa infractorilor.

Cum metoda de înşelătorie prin telefon "accidentul" este pe cale de a fi stârpită, descoperindu-se că acţiunea era coordonată de către deţinuţi din penitenciare, inclusiv cel din Tulcea, vizaţi fiind şi doi constănţeni închişi în regim de maximă siguranţă, iată că noi metode au luat naştere. Să nu care cumva să rămână terenul descoperit, infractorii au dat de o nouă găselniţă. De această dată victimele vizate sunt comercianţi, parteneri PayPoint, Payzone sau PayUp, adică angajaţii sau administratorii societăţilor comerciale de tip magazin, care deţin un terminal de plăţi în numerar şi încărcare electronică prin puncte retail. Mai exact, indivizii puşi pe fapte rele cumpără o cartelă telefonică PrePay, pentru a intra în posesia unui bon fiscal, pe care sunt tipărite informaţii referitoare la unitatea emitentă. Accesează site-ul Registrului Comerţului pentru a obţine date referitoare la societate, administrator, date de identificare fiscală, informaţii pe care le prezintă apoi în cadrul conversaţiei telefonice, pentru a crea aparenţa de veridicitate. Următorul pas este de a contacta potenţialele victime telefonic, se prezintă drept reprezentant al operatorului PayPoint, Payzone sau PayUp şi solicită, sub diferite pretexte- defecţiuni ale sistemului informatic, virus în sistem etc., să-i fie furnizate codurile de reîncărcare a cartelelor telefonice sau alte date confidenţiale. În unele cazuri, infractorii solicită chiar şi oprirea temporară a activităţii punctului de lucru şi distrugerea oricăror dovezi ale activităţii infracţionale, precum distrugerea ambalajelor, a bonurilor fiscale sau ştergerea apelului telefonic. Potrivit poliţiştilor constănţeni, astfel de cazuri s-au petrecut şi în judeţul nostru, momentan în magazinele din zona rurală, însă, pe această cale, ţin să tragă un semnal de alarmă. "Au fost câteva cazuri şi în judeţul Constanţa, înregistrate anul acesta, dar în zonele rurale. Lumea trebuie să fie foarte atentă şi să sune imediat la Poliţie", au spus oamenii legii.

Ce trebuie să faceţi

Oamenii legii vă sfătuiesc să sunaţi la Serviciul de Asistenţă Clienţi/Parteneri al operatorului de plăţi în numerar şi încărcare electronică prin puncte de retail (PayPoint, Payzone sau PayUp), al cărei reprezentant pretinde că ar fi cel care vă contactează telefonic şi vă solicită, pentru diferite motive, bani sau coduri de reîncărcare, şi să verificaţi veridicitatea informaţiilor pe care acesta vi le transmite. De asemenea, nu transmiteţi, sub nici un pretext, coduri de reîncărcare a cartelelor telefonice pe care le comercializaţi unor persoane care vă apelează telefonic, indiferent de calitatea invocată de acestea şi nu distrugeţi ambalajele sau bonurile fiscale ale cartelelor reîncărcabile, nu deconectaţi terminalul şi nu ştergeţi apelul primit, în cazul în care aţi fost înşelat de un fals operator. Ca şi în cazul ţepei "accidentul", poliţiştii cred că este vorba de o grupare infracţională, făcând cercetări în acest sens.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108