REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Atenţie de unde beţi apă! Medic: "Poate să ducă la apariţia cancerului de vezică urinară"

Atenţie de unde beţi apă! Medic: "Poate să ducă la apariţia cancerului de vezică urinară"

Replica API 24 februarie 2021 | 00:00 1121

Urinarea cu sânge este un simptom destul de ignorat de la începutul pandemiei şi până acum. Urologul Gheorghe Niţă ne spune când ar trebui să ne îngrijoreze acest aspect şi de ce apa netratată pe care o bem poate duce la cancer.

Urinarea cu sânge poate ascunde multe boli ce ne pot pune viaţa în pericol, mai ales dacă apare ca simptom unic, fără si fie însoţit de alte semne, scrie antena3.ro

"Urinarea cu sânge poate fi semnul unei tumori localizate la nivelul căilor urinare, de aceea, mai ales în asemenea situaţii, când nu sunt şi alte simptome, pacientul trebuie să nu ignore asta şi să meargă la medic pentru investigaţii suplimentare.

Ar putea fi vorba de un cancer, dar sunt şi alte afecţiuni care dau urinare cu sânge. În cazul altora, apar însă şi semne asociate. La calculi renali, de exemplu, ei dau şi dureri renale. O infecţie, o cistită dă şi usturimi micţionale, urinări frecvente, în afară de urinare cu sânge. De aceea, trebuie văzut de medic", a atenţionat dr. Gheorghe Niţă, marţi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Fumătorii, risc crescut de tumori ale vezicii urinare

Specialistul spune că tumorile vezicii urinare sunt foarte frecvente la persoanele fumătoare, iar tumorile renale apar mai des în cazul celor cu obezitate.

"Deci putem preveni un astfel de cancer, dacă avem un stil de viaţă sănătos, dar important e să avem şi un diagnostic precoce", mai spune medicul.

În cazul tumorilor renale, poate fi vorba şi de o componentă genetică, în timp ce apariţia tumorilor vezicale ţine de stilul de viaţă, de cantitatea de apă pe care o bem, dar şi de calitatea ei.

Apa cu nitriţi, risc de cancer de vezică

"Cine a analizat apa de fântână, dacă nu cumva e plină de nitriţi sau alte substanţe toxice care an de an se evacuează prin vezica urinară şi pot determina, în timp, apariţia unui cancer de vezică?

La fel, apa îmbuteliată în sticlă de plastic care a trecut peste vară, când este depozitată la temperaturi extreme, poate să favorizeze eliminarea unor substanţe toxice din plastic şi consumată pe termen lung poate să ducă la apariţia unor tumori la nivelul vezicii urinare", a atenţionat dr. Niţă.

Din acest motiv, spune specialistul, cel mai indicat este să consumăm apă îmbuteliată la sticlă, nu în plastic, şi testată, dacă nu îi cunoaştem sursa.

Tumorile vezicale, mai frecvente la bărbaţi

În ce priveşte frecvenţa acestui tip de cancer pe sexe, la bărbaţi e mai frecvent cancerul de vezică, pentru că mulţi fumează şi se prezintă la medic mai târziu decât femeile.

Însă, orice tumoră poate fi vindecată dacă e descoperită în stadii incipiente, spune medicul.

De aceea, la primele semne se urinare cu sânge, e important să mergem la medic şi să facem investigaţii. Cu un tratament adecvat şi timpuriu, tumorile se vindecă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218