REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ATENŢIE! Înşelăciunea care vizează ‘mamele eroine’ face noi victime în judeţ!

ATENŢIE! Înşelăciunea care vizează ‘mamele eroine’ face noi victime în judeţ!

Replica API 15 ianuarie 2018 | 00:00 460

În luna noiembrie 2017, cotidianul „Replica” de Constanța atrăgea atenția asupra unei situații care ridica semne de întrebare, semnalată în comuna Topraisar. La data respectivă, mai multe femei au primit formulare – tip, ce se doreau a fi „cereri pentru indemnizație mame eroine”, cu indicația să le completeze cu datele personale și să le transmită Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu fotocopii după actele de identitate ale mamelor și ale copiilor, atașate în scrisori. Situația ridică semne de întrebare, în condițiile în care formularul nu a fost primit pe cale oficială, printr-o instituție din subordinea ministerului de resort sau prin primărie, ci a fost înmânat unei localnice din Topraisar de un individ, pe holurile unei instituții publice din municipiul Constanța, cu indicația să o dea, mai departe, cât mai multor persoane din localitatea de domiciliu

Săptămâna trecută, formulare asemănătoare au primit mai multe femei din comuna Poarta Albă. Se pare că formularele au fost primite de la cineva, în Oficiul Poștal din comună. „Subsemnata cu domiciliul în orașul, sectorul/județul, strada, nr., blocul, ap., vă rog să îmi aprobați indemnizația de mamă eroină, pentur că sunt mamă a ...copii”, este scris pe cererea respectivă, adresată „Doamnei ministru”. Părinții din comună s-au prezentat inclusiv la Primăria Poarta Albă, unde au arătat ce formulare tipizate au primit.

Se impune precizat că, până la această oră, în țara noastră nu există o lege privind acordarea unei indemnizații mamelor cu mai multe de trei copii, numite „mame – eroine”! De altfel, acest fapt ne-a fost precizat și de reprezentanții Ministerului Muncii, care au subliniat că ministerul nu a organizat nicio acțiune și nu a transmis niciun formular de acest fel. De altfel, nici nu ar avea cum, neexistând o bază legală pentru acordarea unei asemenea indemnizații.

Într-adevăr, o inițiativă pentru acordarea de sprijin financiar „mamelor eroine” a existat în 2017, a trecut de prima cameră decizională, Senatul, dar s-a împotmolit la comisiile de la nivelul Camerei Deputaților, neajungând să fie aprobată și publicată în Monitorul Oficial.

Cu toate acestea, este evident că această inițiativă legislativă este folosită, în prezent, ca „momeală”, pentru obținerea datelor cu caracter personal ale persoanelor din mediul rural ale județului Constanța. Reprezentanții instituțiilor cu răspundere în domeniul protecției sociale atrag atenția părinților să nu transmită informațiile personale în baza unor astfel de solicitări!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ie adevarat cu mama eroina sau ie falsa
0
0
In Baneasa, Mircea Voda se trimit la Ministerul Muncii cereri de acest gen, vor sa faca presiuni pe Ollguta sa dea la rromi banii
4
1
Daca imi ia organul de stat datele ce kkt face cu ele, oricum ei au datele personale ale tuturor?! Care-i vrajeala cu datele personale? Aiurea.... ai cnp deja esti cunoscut... sunteti batuti in freza
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367