REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Atenţie la ce băgaţi în coş: pe rafturile magazinelor tronează mezeluri expirate sau la limita valabilităţii

Atenţie la ce băgaţi în coş: pe rafturile magazinelor tronează mezeluri expirate sau la limita valabilităţii

Replica API 21 noiembrie 2012 | 00:00 147

Inspectorii OPC avertizează

Inspectorii OPC avertizează

Atenţie la ce băgaţi în coş când vă aflaţi la cumpărături! Inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au demarat mai multe acţiuni de control, pe raza teritoriului Constanţei, rezultatele fiind revoltătoare. Foarte multe produse au fost găsite neconforme, fără etichete corespunzătoare şi fără a avea afişat termenul de valabilitate. Este vorba despre produsele din carne şi produsele pentru spălarea parbrizelor, speciale pentru iarnă. În cazul lichidul de parbriz, OPC a dispus scoaterea de la comercializare a peste 9.000 de litri.

Chiar dacă inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa sunt mereu implicaţi în tematici de control, operatorii economici tot nu se învaţă minte, încercând să sfideze legea cu orice preţ, ignorând siguranţa consumatorilor. Pe lista inspectorilor, în ultima perioadă, au fost produsele din carne, fiind verificate 59 de magazine din municipiul şi judeţul Constanţa, la mijloc fiind vorba de peste 1.500 de kilograme din produse din carne, iar aproximativ 37 de operatori au fost depistaţi cu abateri. "S-au verificat produsele din carne, cum ar fi, spre exemplu, parizer, cârnaţi, tot felul de mezeluri, iar la 37 de operatori au fost descoperite abateri de la prevederile legale. În general, au fost legate de etichetare, afişare preţuri, cât şi altele. S-au prelevat şi probe, iar rezultatele au ieşit bune pe partea aceasta. Pe informare este problema", a declarat, pentru "Replica", Dionisie Culeţu, directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. O altă problemă a fost depistată cu privire la data termenului limită, care lipsea cu desăvârşire de pe anumite produse. "Nu erau trecute, specificate sau chiar erau depăşite", mai spune Culeţu. Menţionăm că amenzile date pe acest sector au fost în valoare de 30.000 de lei. Trecând mai departe, ajungem şi la lichidul de parbriz, dar şi cel antigel, unde, de asemenea, neregulile curg râuri - râuri. Aici au fost scoase de la comercializare peste 9.000 de litri de lichid şi aplicate mai multe amenzi. 52 de operatori economici au intrat în raza de acţiune a inspectorilor, abaterile fiind cu privire la neetichetarea în limba română, multe produse fiind de import, neafişarea compoziţiei chimice, neafişarea preţurilor, la cea din urmă încadrându-se 12 operatori economici. "La un operator a fost găsit, la lichidul de spălare parbrize, ambalajul deteriorat. Mai exact capacele erau crăpate, defecte. S-au scos de la comercializare şi s-a aplicat amendă. De asemenea, s-au depistat şi depuneri de sedimente la baza recipientului, culori modificate. Cam 1.790 de bidoane a 5 litri, 9.000 de litri, au fost scoşi de la vânzare, amenda fiind foarte mare, în valoare de 4.000 de lei", informează Dionisie Culeţu. În total, au fost aplicate 19 sancţiuni, 3 avertismente şi 16 amenzi, în valoare de circa 21.000 de lei, iar peste 9.000 de produse de spălare parbrize au fost scoase de la comercializare. Întrucât sărbătorile de iarnă mai că bat la uşă, controalele s-au intensificat, în curs de desfăşurare fiind tematica de control asupra gamei de jucării, în luna decembrie urmând să fie luate la puricat toate produsele ce vor sta pe mesele constănţenilor, de sărbători.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218