REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Atenție la datele personale! Aplicațiile care generează documente online, sub semnul întrebării

Atenție la datele personale! Aplicațiile care generează documente online, sub semnul întrebării

Replica API 26 martie 2020 | 00:00 998

Există riscul ca datele dumneavoastră personale să fie prelucrate în mod ilegal de aplicațiile online care lucrează în afara cadrului GDPR, deși oferă falsa speranță că sunt securizate, anunță autoritățile.

Echipa Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a primit numeroase întrebări legate de legitimitatea site-urilor care oferă posibilitatea de a genera online, declarația pe propire răspundere necesară pentru justificarea prezenței în afara locuinței.

Cu toate că unele site-uri menționează că nu colectează și nu procesează date cu caracter personal, CERT-RO nu poate garanta că acest lucru se întâmplă cu respectarea Regulamentului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal sau că site-urile respective au autorizarea de a prelucra astfel de date.

"Din acest motiv, recomandăm utilizatorilor să folosească doar surse oficiale pentru obținerea acestui tip de declarație, în principal cele disponibile pe site-urile autorităților responsabile", au precizat reprezentanții Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică .

Un astfel de caz este reprezentat de aplicația eGovernment, care a permis miercuri dimineață utilizatorilor să completeze date personale pentru a obține declarația pe propria răspundere în format electronic, necesară în urma Ordonanței Militare. Doar că, la câteva ore, aplicația s-a închis și nu a mai permis această facilitate.

"Proiectul nostru de voluntariat dorește să ofere o mână de ajutor tuturor românilor, dar am decis pentru moment să închidem aplicația până vom crește capacitatea serverelor! Vă garantăm că datele dumneavoastră nu au fost stocate și nici nu vor fi stocate", se arată într-un mesaj postat în cadrul site-ului.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367