REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Atenţie! Scăldatul în piscinele de pe litoral se face pe încredere

Atenţie! Scăldatul în piscinele de pe litoral se face pe încredere

Replica API 14 iunie 2011 | 00:00 240

S-a dat startul scăldatului la piscine fără o verificare igenico-sanitară prealabilă. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa spun că nu mai au cadru legal în baza căruia să efectueze controale la ştranduri sau piscine. În aceste condiţii, deschiderea piscinelor din staţiunile de pe litoralul Mării Negre a fost lăsată la mâna afaceriştilor care au un astfel de obiect de activitate. Specialiştii constănţeni susţin că pentru fiecare sezon estival este suficientă doar declaraţia semnată de agenţii economici şi înregistrată la Registrul Comerţului şi nu este nevoie de vreo autorizaţie sau alte documente de funcţionare din partea autorităţile locale.

În cazul în care o unitate de agrement nu respectă condiţiile impuse de lege, singura instituţie care poate închide un astfel de loc este Direcţia de Sănătate Publică. În prezent, în Constanţa nu se ştie care piscine, dintre cele funcţionabile, sunt în regulă din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare. "Nu mai avem cadru legal să putem efectua controale la piscine. Până la 1 iunie s-au efectuat prerecoltări din punctele de îmbăiere pentru verificarea calităţii apei, după acea dată urma să se efectueze controale la piscine, dar Legea nr. 98/1994 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale de igienă şi sănătate publică a fost abrogată. De la DSP unităţile de agrement nu au nevoie de autorizaţie pentru a funcţiona pe parcursul unui sezon estival. Ele îşi desfăşoară activitatea în baza unei declaraţii pe propria răspundere înregistrată la Registrul Comerţului pe care o fac agen'ii economici la înfiinţarea societăţii precum că totul este în ordine. Cu toate acestea, deţinătorii unor astfel de spaţii trebuie să verifice calitatea apei în mod obligatoriu. Cei mai mulţi dintre agenţii economici care deţin unităţi hoteliere cu piscine au venit la DSP să încheie contracte de monitorizarea calităţii apei. Spre exemplu, Hotel Iaki este una dintre unităţile care a încheiat contractat de monitorizare a apei cu DSP. Cei care nu încheie contract cu noi, nu vor scăpa de monitorizare, însă, dacă se constată probleme, le închidem piscina", a declarat, pentru "Replica", dr. Constantin Dina, directorul DSP Constanţa.

Scăldatul în lacuri şi bălţi, strict interzis. DSP nu le monitorizează

Reprezentanţii DSP îi mai sfătuiesc pe constănţeni să nu se scalde în lacuri şi bălţi, pentru că se pot îmbolnăvi. De asemenea, medicii interzic şi scăldatul în râuri, apa având temperaturi scăzute, acest lucru putând cauza şoc hipotermic sau chiar infarct. "Este interzis scăldatul în lacuri, bălţi sau în apele foarte adânci. DSP nu recoltează probe de apă de aceste locuri, deci nu putem cunoaşte mediul respectiv", a spus dr. Dina.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367