REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Atenţie, şoferi! Bulevardul Aurel Vlaicu, "predispus" la accidente rutiere grave

Atenţie, şoferi! Bulevardul Aurel Vlaicu, "predispus" la accidente rutiere grave

Replica API 29 aprilie 2011 | 00:00 119

100 de poliţişti vor fluidiza traficul în timpul minivacanţei de 1 Mai

100 de poliţişti vor fluidiza traficul în timpul minivacanţei de 1 Mai

Cu ocazia apropierii minivacanţei de 1 Mai, poliţiştii rutierişti şi nu numai, au intrat deja în priză, pentru a preîntâmpina eventualele incidente nefericite, mai ales că pe litoral se aşteaptă un val de turişti, iar distracţiile stropite cu băuturi alcoolice ar putea provoca multe evenimente nefericite. Pe de altă parte, poliţiştii trebuie să facă faţă oricărei situaţii, în ciuda faptului că şi ei se lovesc de diverse probleme. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, inspectorul Carmen Şerbănescu, ne-a declarat, totuşi, că poliţiştii sunt pregătiţi din toate punctele de vedere pentru a interveni în orice situaţie.

Reporter: Spuneţi-ne, pentru început, care sunt principalele probleme cu care se confruntă poliţiştii de la Rutieră în exercitarea atribuţiilor de serviciu?

Carmen Şerbănescu: Vă pot spune că problemele cu care se confruntă colegii mei din teren sunt receptivitatea populaţiei faţă de sfaturile preventive, indisciplina în trafic, încălcarea regulilor de circulaţie, ca de exemplu, ultimul eveniment pe care l-am avut, un accident grav produs din cauza neacordării de prioritate la semafor, o încălcare gravă a regulilor de circulaţie.

Rep.: Din comunicatele primite la redacţie am constatat că, în ultima perioadă, a crescut numărul accidentelor rutiere şi, mai grav, sunt din ce în ce mai multe accidente pe trecerea de pietoni. Ce ne puteţi spune despre acest aspect?

C.Ş.: Într-adevăr, după cum aţi constatat, la nivelul Serviciului Poliţiei Rutiere s-a înregistrat, în primul trimestru al anului 2011, comparativ cu primul trimestru al anului 2010, o creştere a numărului accidentelor uşoare şi a numărului accidentaţilor uşor, rezultaţi din astfel de accidente, dar vă pot spune că înregistrăm pe aceeaşi perioadă de timp o scădere a accidentelor grave şi a numărului de decese rezultate din astfel de accidente. O chestiune foarte importantă de menţionat se referă la portul centurii de siguranţă. Dacă s-ar înţelege că portul centurii de siguranţă limitează şi scade impactul unui accident, într-adevăr, am avea o rată mult mai scăzută a accidentelor grave de circulaţie.

Rep.: Care sunt principalele infracţiuni constatate în rândul şoferilor?

C.Ş.: Serviciul Poliţiei Rutiere a înregistrat cele mai multe infracţiuni în anul 2011 la regimul circulaţiei, ca de exemplu, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice şi conducerea fără a poseda permis de conducere. De asemenea, au mai fost constatate şi alte infracţiuni de către colegii mei, dar acestea sunt, în general, frecvente la nivelul Serviciului Poliţiei Rutiere.

Rep.: Urmează minivacanţa de 1 Mai. Cum îşi vor petrece poliţiştii ziua?

C.Ş.: În principal prin muncă, pentru că vom fi cu toţii în acţiune, începând de vineri până luni. Toţi colegii mei lucrează în schimburi, nu este nimeni în concediu sau în libere şi aşa este normal, pentru a asigura siguranţa cetăţenilor şi a traficului rutier. Vă pot spune că la nivelul judeţului Constanţa vor acţiona peste 100 de poliţişti rutieri, vom avea în teren 18 aparate radar funcţionale şi omologate, care vor fi dispuse pe toate arterele principale din judeţ, municipiul Constanţa şi staţiuni. Totodată vom fluidiza traficul acolo unde este necesar, vom încerca să oferim conducătorilor auto rute alternative pentru a fluidiza cât mai bine traficul, iar în cazul în care se va constata faptul că vor exista blocaje sau un flux mai greoi, colegii mei de la nivelul serviciului sunt deja pregătiţi să devieze traficul rutier sau să îl fluidizeze.

Rep.: Vor fi detaşaţi şi colegi din ţară?

C.Ş.: Pe perioada minivacanţei nu vor fi detaşaţi colegi din ţară, vom avea în schimb sprijinul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, iar colegii de acolo ne vor sprijini cu echipamente şi cu tot ce vom avea nevoie, logistică şi personal.

Rep.: Care sunt cele mai vulnerabile zone predispuse producerii accidentelor din municipiul Constanţa?

C.Ş.: În municipiul Constanţa avem o arteră care înregistrează foarte multe accidente de circulaţie, comparativ cu celelalte artere, în primele 3 luni ale anului. Este vorba de bulevardul Aurel Vlaicu, care a înregistrat un număr de 6 accidente, această analiză este realizată de colegii mei de la unitatea teritorială de analiză a informaţiei, iar în urma studierii datelor oferite de dânşii, am constatat că această stradă este cea mai vulnerabilă. La nivelul judeţului vă pot spune că un plus de accidente, comparativ cu celelalte, s-au înregistrat pe DN 39 Constanţa - Agigea, şi pe DN 2A, spre Hârşova.

Rep.: Cel mai recent accident grav s-a produs în cursul acestei dimineţi (joi, 28 aprilie n.r.), la Topraisar. Ce ne puteţi spune despre acesta?

C.Ş.: În jurul orei 5:40, un cetăţean ucrainean, în timp ce conducea un TIR, în localitatea Topraisar către Negru Vodă, pe fondul oboselii, probabil a adormit la volan, a pierdut controlul direcţiei şi a intrat pe contrasens, unde a acroşat un autobuz de pasageri cu 30 de persoane la bord. În urma impactului, acesta a intrat în coliziune cu un microbuz, iar în urma accidentului, din nefericire, a rezultat vătămarea corporală gravă a 2 persoane şi vătămarea corporală uşoară a altor 9 persoane, dintre care 7 au fost externate, fiind în afara oricărui pericol. Celelalte persoane rănite uşor au rămas la spital pentru investigaţii suplimentare. Persoanele rănite grav sunt în afara oricărui pericol, sunt stabile şi nu prezintă risc major.

Rep.: Ce riscă şoferul TIR-ului implicat în accident?

C.Ş: Şoferului i s-a deschis dosar de cercetare penală, iar dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu amendă penală sau închisoarea.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218