REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Atenţie, şoferi, de astăzi cresc amenzile rutiere: vezi cât plăteşti în funcţie de abateri

Atenţie, şoferi, de astăzi cresc amenzile rutiere: vezi cât plăteşti în funcţie de abateri

Replica API 1 iulie 2014 | 00:00 177

De la 180 la 9000 de lei

De la 180 la 9000 de lei

Şoferii prinşi pe picior greşit în trafic vor scoate începând de astăzi, 1 iulie, mai mulţi bani din buzunar. Acest lucru vine odată cu majorarea amenzilor, fiind efectul creşterii salariului minim. Prin urmare, cea mai mică amendă se va ridica la 180 de lei, iar cea mai mare va fi cuprinsă între 1.890 şi 9.000 de lei.

Creşterea salariului minim are ca efect şi majorarea amenzilor pentru şoferi, iar, cum de la 1 iulie acesta va fi de 900 de lei, automat punctul de amendă va fi de 90 de lei, reprezentând 10% din salariul minim brut. Prin urmare, pentru clasa I de sancţiuni se aplică 2 sau 3 puncte-amendă, adică veţi scoate din buzunar de la 180 la 270 de lei, clasa a II - a: 4 sau 5 puncte-amendă, adică între 360 şi 450 de lei, clasa a III -a de la 6 la 8 puncte-amendă, respectiv 540 si 720 de lei, clasa a IV-a de la 9 la 20 puncte-amendă, fiind vorba de 810 si 1.800 de lei şi clasa a V-a de la 21 la 100 puncte-amendă, aceste sancţiuni fiind aplicate numai persoanelor juridice, fiind vorba de sume cuprinse între 1.890 şi 9.000 de lei. Potrivit legislaţiei rutiere, cu amendă prevăzută în clasa I sunt sancţionaţi şoferii care conduc un autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv. De asemenea, 2 sau 3 puncte-amendă vor fi acordate şi pentru nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers, precum şi pentru conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la dată eliberării documentului de constatare a avariei. În ceea ce priveşte pedepsele prevăzute de clasa a II-a de sancţiuni, acestea se aplică conducătorilor auto care nu respectă semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi nici regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră. Tot cu 4 sau 5 puncte-amendă, adică amenzi de la 360 la 450 lei, vor fi pedepsiţi şi cei care nu respectă traseele stabilite de poliţia rutieră pentru pregătirea practică sau susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere, dar şi cei care conduc un autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, potrivit avocat.net.

Când primeşti între 6 şi 8 puncte amendă

De la 6 la 8 puncte-amendă (clasa a III-a de sancţiuni) vor primi şoferii care conduc un autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat sau care îşi montează pe maşină lumini de altă culoare sau intensitate sau dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate. În acelaşi timp, amenzi cuprinse între 540 şi 720 de lei vor primi şi cei care nu respectă normele privind circulaţia bicicletelor şi cei care nu reduc viteză în cazurile prevăzute de regulament. Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, se aplică celor care circulă cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică (ITP) a expirat, care transportă pe locurile din faţă copii mai mici de 12 ani sau animale sau care folosesc în circulaţia pe drumurile publice dispozitive anti-radar. De asemenea, cu până la 20 de puncte-amendă (1800 de lei) vor fi sancţionaţi cei care au săvârşit o faptă pentru care se aplică şase puncte de penalizare, cum ar fi: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori dacă plăcuţele nu sunt fixate în locurile special destinate, depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv. Potrivit Codului Rutier, cu amendă maximă de până la 1800 de lei, precum şi cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sancţionează următoarele contravenţii: conducerea sub influenţă băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune (conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani), neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, mai spun cei de la avocat.net.

Cât plăteşti pentru cele mai frecvente amenzi aplicate

Potrivit legislaţiei rutiere, pe lângă sancţiunea amenzii, se poate aplică şi un număr de puncte de penalizare. Ca atare, de astăzi, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă vor fi pedepsite, că şi până acum, cu 2 puncte de penalizare. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprire neregulamentară, circulaţia pe interzis. Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte: staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h, pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată. Sancţiunea este şi mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteză legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizare corespunzătoare. Şoferii aflaţi într-o asemenea situaţie vor fi amendaţi cu o suma cuprinsă între 540 şi 720 de lei, dar şi cu 4 puncte de penalizare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614