REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ATENȚIE: STERILIZAREA este OBLIGATORIE în cazul câinilor fără pedigree, cu stăpân!

ATENȚIE: STERILIZAREA este OBLIGATORIE în cazul câinilor fără pedigree, cu stăpân!

Replica API 13 mai 2019 | 13:08 3786

Chiar dacă legea este în vigoare de ceva timp, se pare că încă există mulți proprietari de câini fără documente care să ateste apartenența la o anumită rasă, care ori nu știu, ori nu le pasă, dar cert este că "sufocă" internetul cu anunțuri despre montă.

Unul dintre anunțurile în cauză se referă la un Amstaff, care nu are documentele mai sus precizate, fapt recunoscut de către stăpână. Și au existat și cei care au ținut s-o informeze că nu este în regulă și că, dacă ține la sănătatea câinelui, să-l sterilizeze. Astfel, este bine de știut că, potrivit ANSVSA, sterilizarea oricărui câine, inclusiv a celor descriși ca fiind de rasă, dar pentru care nu există documente care să ateste apartenența la rasă (pedigree). De asemenea, este obligatorie aplicarea de microcip și înregistrarea seriei acestuia în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS), înainte de vânzarea sau donarea câinelui (și cel târziu la trei luni de la data nașterii). Obligatorie este și înregistrarea câinilor considerați periculoși în evidența Asociației Chinologice Române (AChR) și depunerea adeverinței obținute, în copie, la unitatea de poliție în raza căreia se află domiciliul proprietarului. Prin urmare, de reținut este faptul că este interzisă împerecherea câinilor care nu au pedigree (A, B sau C) sau care nu sunt câini utilitari.

Potrivit Asociației Chinologice Române (AChR), vor fi considerați câini de rasă pură și vor putea primi un pedigree recunoscut de A.Ch.R. și F.C.I. numai puii rezultați din doi părinți de rasă pură, care au pedigree recunoscute de A.Ch.R. și F.C.I. și pe care nu figurează nicio obiecție ori restricție din partea Organizației Chinologice Naționale. Ca regulă generală, puii pot fi înstrăinați (vânduți) doar persoanelor private (nu intermediarilor, pet-shop-urilor, laboratoarelor), pe numele cărora se eliberează pedigree-ul (sau pedigree export acolo unde e cazul). Pedigreele recunoscute de A.Ch.R. și F.C.I. sunt certificate care atestă fiabilitatea datelor cu privire la generațiile menționate și nu pot fi considerate certificate care garantează calitatea câinelui.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sterilizarea animalelor este doar un prim pas către dorita sterilizare a oamenilor. Treziti-va, nu ați auzit de agenda 2030? Nu faceți legătura cu obsesia globaliștilor de a reduce populația? De ce credeți că Sint îndoctrinați copiii cu educația lgbtq? Că să nu mai aibă familie și copii. Cum sa sterilizam toate animalele de companie? Că să dispară în 10 ani? Copiii sa nu mai vadă maternitate la animale, asta este scopul. De ce credeți că se dau bani pentru sterilizare și se fac campanii in scoli? A dat statul bani pentru alte nevoi de ale dvs? Doar pentru interese obscure se găsesc bani.
0
0
Citesc comentariile si nu imi vine sa cred cata lipsa de educatie exista in Romania! Sper sa nu aveti copii si sa ii educati in modul in care ganditi!
0
0
In cartierul hc
4
0
sunteti niste prosti si ca voi sunt foarte multi
2
0
asta-i excesiv cata vreme cainele nu prezinta pericol inclusiv dpdv patogen statul nu poate pretinde asa ceva
12
2
Asta mai lipsea, sa duc si cainele din curte la sterilizare !
13
2
jupuiti toate javrele din oras ,,zoofili sa cante la trompa vaginala,,,
4
12
pe creier sa va sterilizati nu puteti?
13
6
Cainii rasa pura sunt mai vulnerabili la boli si mai costisitor de intretinut. Inteleg interesul industriei farmaceutice de a face o selectie a cainilor functie de vanzari. Am un caine fara pedigree si isi face meseria de paznic perfect. Nu cheltui nimic cu tratamentele. Este sanatos tun.
18
3
De ce ?S-au terminat problemele Romaniei?Sterilizati-va voi!
18
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614