REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Atenție! Țiuitul în urechi instalat brusc poate fi o urgență medicală

Atenție! Țiuitul în urechi instalat brusc poate fi o urgență medicală

A.F. 19 noiembrie 2022 | 00:00 616

Suprasolicitarea sau un dezechilibru al organismului se poate manifesta prin răspunsuri care nu pot fi controlate, cum ar fi țiuitul în urechi.  Există însă situații în care acestea pot fi semne directe ale unor afecțiuni grave, care necesită tratament rapid.

Țiuitul în urechi (acufene sau tinitus în varianta științifică) poate fi perceput la o singură ureche ori la ambele, fără a fi influențat de vreun factor exterior. În funcție de cauza care îl produce, țiuitul poate fi subiectiv și obiectiv.

De ce apare țiuitul în urechi

Cel obiectiv poate avea origine vasculară, inclusiv anevrisme ale vaselor cervico-craniene, tumorală (tumorile jugularei), leziuni traumatice cranio-cerebrale. De obicei, acesta se resimte o dată cu pulsul și se manifestă ca un păcănit.

Un tinitus brusc instalat asociat eventual cu senzația de înfundare a urechii, amețeli, scăderea auzului, stare de greață sau chiar vărsături, este o urgență medicală.

Bolile care pot genera aceste simptome pot avea o evoluție severă sau pot genera sechele importante dacă nu sunt diagnosticate și tratate cât mai repede (ÎN PRIMELE 24 DE ORE) – accidentul vascular cerebral sau cerebelos, formațiune tumorală intracraniana compresivă, neuronita vestibulară.

Un tinitus instalat de multă vreme, eventual cu accentuare progresivă, la o singură ureche, la care se asociază și o scădere de auz, necesită urgent consult ORL și investigație RMN pentru eliminarea unei patologii tumorale intracraniene.

Între aceste „extreme” există o serie de afecțiuni care pot genera zgomote în ureche : patologie de conduct auditiv extern (dop de cerumen), patologie de ureche medie (otita seroasa), patologie de ureche internă (boală Meniere), efecte secundare ale unor antibiotice (gentamicina), deficit de vitamine, deficit de minerale sau sechele ale unor viroze cu tropism neurologic (virusul urlian).

În toate situațiile, sunt importante consultul ORL, investigațiile imagistice și consulturile de specialitate interdisciplinare.

Tinitusul subiectiv, în schimb, poate fi determinat de o afecțiune a urechii interne, de medicamente ototoxice, afecțiuni autoimune sau chiar accidente vasculare cerebrale.

„În cazurile în care poate fi găsită cauza producătoare a tinitusului, tratamentul se poate face cu medicamente sau chirurgical. Majoritatea țiuiturilor în urechi însă sunt subiective, cauza lor fiind deocamdată imposibil de stabilit, ceea ce face ca tratamentul să fie, de multe ori, fără efect”, explică prof. dr. Dorin Sarafoleanu.

Factori de risc

Oricine se poate confruntă cu tinitus, însă există anumiți factori care pot crește riscul:

Expunerea la zgomote puternice. Această poate deteriora cilii senzoriali de la nivelul urechii care transmit sunetele către creier. Categorii la risc sunt muncitorii în construcții, muzicienii, soldații. Chiar și participarea la un concert unde sunetul este foarte puternic poate determina tinitus pentru o perioadă scurtă de timp. De asemenea, obiceiul de a ascultă muzică foarte tare, chiar și în căști poate afecta auzul și determina afectarea nervului auditiv. Expunerea la zgomote puternice afectează de obicei ambele urechi și asociază și o scădere selectivă a auzului- cuvintele nu mai sunt auzite clar.

  •     Vârstă. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, se reduce numărul fibrelor nervoase de la nivelul urechilor, determinând probleme de auz asociate frecvent cu tinitusul.
  •     Genul. Bărbații sunt mai predispuși la a dezvoltă tinitus.
  •     Fumatul. Fumătorii prezintă risc mai crescut de a suferi de tinitus.
  •     Probleme cardiovasculare. Afecțiunile care afectează circulația sanguine, precum hipertensiunea arterială sau îngustarea arterelor (ateroscleroza) cresc riscul de tinitus.

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218