REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

ATENȚIE! Zeci de persoane ajung la spital în urma intoxicaţiei cu gazele toxice!

ATENȚIE! Zeci de persoane ajung la spital în urma intoxicaţiei cu gazele toxice!

Replica API 23 octombrie 2019 | 01:07 321

În fiecare toamnă, după culesul viilor, zeci de persoane ajung la spital în stare gravă sau îşi pierd viaţa în urma intoxicaţiei cu gazele toxice acumulate în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.

În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise, spun reprezentanții ISU, (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică. Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, iar victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă. Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "DELTA" al Judeţului Tulcea vă recomandă: nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise; nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare; anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere; verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen; sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice. nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră; sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Recomandări medicale în cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon:

Scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon şi aplicarea respiraţiei artificiale sau oxigenoterapiei; aşezarea bolnavului în poziţia laterală, de siguranţă; combaterea hipertermiei, edemului şi colapsului cardiovascular; administrarea de tonice cardiace; repaus absolut; anunţarea medicului în toate situațiile.

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920