REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Atenționare: coduri galben și portocaliu de ninsoare și vânt puternic în Bulgaria

Atenționare: coduri galben și portocaliu de ninsoare și vânt puternic în Bulgaria

Replica API 3 ianuarie 2019 | 02:15 197

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie local, în zilele de 4 şi 5 ianuarie 15 regiuni vor fi afectate de căderi însemnate de precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de vânt puternic.

foto: pixabay.com

Conform MAE, în Bulgaria au fost emise cod portocaliu de vânt puternic în regiunea Sliven, în care vântul va sufla dinspre nord-nord-est în rafale de până la 30 m/s şi cod portocaliu de precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de vânt puternic, în regiunea Burgas. Vântul va sufla în rafale de până la 30 m/s viscolind stratul de zăpadă, fapt ce va determina apariţia troienelor. Stratul de zăpadă va avea grosimea prognozată de 10-15 cm.

Cod galben de ninsoare, cu vânt puternic, a fost emis pentru regiunile: Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smolian, Haskovo, Kârdjali şi Yambol. Vântul va sufla în rafale de până la 20-25 m/s, viscolind zăpada, fapt ce va determina apariţia troienelor. Stratul de zăpadă va atinge grosimea de 10-15 cm.

În regiunile Dobrici şi Varna, unde vântul va sufla dinspre nord-nord-est în rafale de până la 20-25 m/s, va fi cod galben pentru vânt puternic şi în regiunile Montana, Vraţa, Loveci şi Gabrovo, cod galben de precipitaţii sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va atinge grosimea de 10 cm.

Se recomandă ca şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului.

Este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse, în condiţii de viscol puternic, se arată în comunicat.

Pot fi obţinute informaţii despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informaţii despre starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg - şi non-stop de la numărul local de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei menţionate funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/1/0/BG-Bulgaria.html, http://sofia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367