REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Aţi aflat? Iată în ce condiţii vor sta deţinuţii în penitenciare!

Aţi aflat? Iată în ce condiţii vor sta deţinuţii în penitenciare!

Replica API 30 octombrie 2017 | 00:00 294

Condiții de lux pentru infractorii închiși în penitenciarele din țara noastră. Potrivit unui ordin semnat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, privind schimbările care trebuie făcute în celulele unde sunt închiși cei care au fost condamnați la închisoare, se numără interfonul și regulatoarele de temperatură și presiune a apei de la duș (?!). Dotări pe care, să fim realiști, nu le au încă, mulți români, sunt mai nou obligatorii în penitenciare!

Mii de deținuți vor ieși din penitenciarele din România, în baza Legii 169/2017, privind recursul compensatoriu, privind tăierea de zile din pedepse din cauza condițiile improprii din spațiile de detenție. Penitenciarul Poarta Albă, cu cei 56 de deținuți eliberați joi, 19 octombrie, și cei 200 de deținuți care sunt eliberați în săptămânile următoare, se situează pe un loc fruntaș în clasament, având printre cei mai mulți infractori eliberați în baza acestei legi.

Dar măsura reducerii pedepselor nu este suficientă, după cum a subliniat ministrul Justiției. Este necesară și îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, ca măsura impusă de normele europene și în special de CEDO, având în vedere numeroasele plângeri trimise către instanța de judecată europeană. În consecință, pe 18 octombrie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul 2772/C, emis de ministrul Tudorel Toader, care cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spațiile de cazare a deținuților, care vor deveni referință pentru recursul compensatoriu pentru alte reduceri de pedepse.

Iar măsurile sunt, unele dintre ele, chiar de lux, având în vedere că mulți dintre români nu le au la casele lor.

Redăm, mai jos, lista impusă de noile norme, privind spațiile de deținere ale infractorilor condamnați la închisoare: grupurile sanitare trebuie să fie separate de camerele de deținere. Aceleași camere trebuie să aibă, în funcție de regimul de executare și de amenajare, între una și patru prize de alimentare cu energie electrică.

Fiecare celulă va avea, pe lângă priza TV și terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon. Camerele de deținere nou construite sau modernizate să aibă „cel puțin 2,5 metri între podea și tavan”.

Saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de șase paturi, o suprafață de cel puțin 7 metri pătrați/deținut și un cubaj de 20 metri cubi/pat. Fiecare penitenciar va amenaje „cel puțin o cameră de protecție destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile.

Iluminatul de veghe din celule nu trebuie să perturbe somnul deținuților.

În regim de maximă siguranță, deținutul va sta singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nișă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duș (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură și cantitate a apei și cu regulator de timp) și cadă de duș, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete și regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și vas WC-monobloc, poliță pentru chiuvetă (ușor de curățat, rezistentă la foc și depuneri), oglindă, spațiu tehnic, ușă metalică cu grilaj și vizetă cu geam de protecție.

În regim închis sau în arestul preventiv, camerele să fie de două persoane și dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (de 40x100 cm), scaune (metalice, fără spătar), paturi (suprapuse), nișă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete și regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și vas WC-monobloc, poliță pentru chiuvetă, oglindă, duș și cadă duș (separate de chiuvetă-WC printr-un perete), perdea, ușă metalică cu grilaj și spațiu tehnic.

În regim semideschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane și să fie dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, zece scaune din plastic, două mese rabatabile pe latura mică (amplasate astfel încât să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă și fereastră), nișă depozitare, cuier, suport TV (care să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toți deținuții), paturi suprapuse, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și două vase WC-monobloc, polițe pentru chiuvetă, două oglinzi, două dușuri (cu regulator de temperatură și cantitate a apei și regulator de timp, cu posibilitatea de reglare a unghiului de cădere) și două căzi de duș, perdele, ușă metalică și spațiu tehnic.

În regim deschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane și să fie dotate cu: fereastră cu gratii, registru de căldură, zece scaune din plastic, două mese (poziționate la o distanță care să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă și fereastră), nișă depozitare, rafturi, cuier, noptiere (din lemn sau metal, de maximum 50x50x30 cm), paturi suprapuse, suport TV (să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toți deținuții), priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp)și două vase WC-monobloc, două polițe pentru chiuvetă, două oglinzi, două dușuri (cu regulator de temperatură și cantitate a apei și regulator de timp) și două căzi de duș, perdele, ușă și spațiu tehnic. Spațiile de depozitare a obiectelor personale (haine, încălțăminte, ustensile de scris, etc.) se amenajează într-o încăpere separată de spațiul destinat odihnei.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fratilor mai stiti ceva se mai da ceva gratiere si amnistie
0
0
Mai stiti ceva dragnea vrea gratiere si amnistie credeti ca vor intra multi sa iasa afara
0
0
ptr Alex Nu trebuie generalizat si catalogati ''scursurile societatii''- nu toti au gresit, iar trecerea prin acele locuri lasa amprente asupra fiecaruia. Dar crede cineva ca sunt posibile astfel de aberatii , trai de lux, nu ati remarcat ca acesti puscariasi parlamentari si guvernanti mint cum respira, iar promisiunile lor raman kla stadiu de promisiune, analizati programul de guvernare si concluzionati- probabil iau in calcul mutarea lor , pe perioada nedeterminata, la puscarie
0
0
Fratilor,scursurile societatii trebuiesc tinuti la Limita Supravietuirii nu in camere de hotel,ca nu ia luat nimeni de mana si i-a bagat acolo. Nu le mai ajungi la nas cat de "miruiti de Dumnezeu" sunt si ce "cap de calculator" au ei cand fac bani din furturi talharii spargeri prostitutie si trafic de droguri si cand ajung la pedeapsa se apuca sa boceasca. Muriti futuva-n gura de lepre.
2
3
O sa fie o placere si o bucurie sa iti bagi ....in mama pesedistilor. Ce produc dejectiile societatii ca sa primeasca lux in inchisoare? Privilegii fara obligatii? Pesedistii isi pregatesc conditii pentru urmatorii ani?
3
5
Daca este normal atunci sa ne aliniem standardelor europene si in privinta azilelor, orfelinatelor,adaposturilor pt caini, spitalelor etc!Puscariasii n au nevoie de astfel de conditii care incurajeaza recidivele.Multi dintre ei n au casa n au masa, vor iesi si vor face tot posibilul sa ajunga inapoi.
6
4
Aiurea , astea-s conditii ? Bai , nu mai servim puscatie fara aer conditionat , piscina , bar cu toate alea , saltele cu apa calda , bucatar personal , nutritionist , menajere , asistenta medicala , masaj erotic , sauna , teren de tenis de camp , sala de forta , biblioteca , bibliotecara , crama , secretara personala , antrenoare de fitness , cont in banca pentru anii stati in puscarie , carnet de partid la PSD , carnet de partid la ALDE ...
2
5
Ailaltii se laudau cu cite fabrici au mai construit si cite locuri de munca, astia in libertate si emocratie se lauda cu cite puscarii vor construi.Societate ciudata cu oameni ciudati.
2
3
Wooow ce minunat! Oamenii aia chiar merita sa aiba conditii de lux! Ei sunt niste stalpi ai societatii si trebuiesc respectati! Femei nu le duceti? Mese cu specific frantuzesc sau italienesc? Baaaaa, nu v-ar fi rusine ca sunt aziluri de batrani unde gandacii ii muta pe batranii aia din salon in salon si orfelinate unde miroase a pisat si kkt de la o posta si iarna ingheata de frig si nu au ce sa manance....
7
5
nu sunt conditii de lux...sunt conditii umane si necesare din secolul XXI...Oameni trebuiesc respectati si nu trebuie dusi in cotete de porci.Oameni trebuie sa traiasca decent ca la casa lui.Daca mai gasesti un retardat ca cel de sub mine ne intoarcem in secolul V.Uitati va si la alte state cum sunt respectati oameni si in ce conditii stau in puscarii.Bravo Tudorel Toader !!!.
7
7
Oamenii trebuiesc respectati indiferent de ceea ce a gresit in viata. Deci maine il violez pe ala de de primul comentariu sa ma respecte. Doamene cat de cretin poate fi. Ori noi , ori ei care va baga fetele la produs si va omoara familiile asta trebuie sa intelegeti. Daca nu , stati in frig si subventionati puturosii si infractoii.
9
4
nu e normal sa nu iti fie frica de lege. nu este normal sa iti educi copii sa fure . nu este normal sa nu se recupereze prejudiciul ! RECIDIVISTII SE FIE IMPUSCATI !
8
5
SO FUT PE MASA ALUIA CU LEGILE ASTEA CA SA MA IA SI PE MINE ACOLO SA stau in asemenea conditii MAI BINE SCOSI LA AUTOSTRAZI SI DES ZAPEZIRI
7
5
In primul rand toti cei din procuratura si justitie trebuie sa raspunda pentru ce fac,adica sa nu bage nevinovati la puscarie. Abia apoi,conditiile de detentie sa fie civilizate dar si obligatoriu suport psihologic si educational real,ca indivizii chiar sa fie reeducate,sa fie pusi la munca cu carnet de munca,asa ca la iesire sa aiba si vechime dar si o calificare.Pedeapsa cu moartea sa fie neaparat reintrodusa,caci sunt multi umanoizi ce nu mai pot fi reeducati si sunt periculosi,faptele lor ingrozitoare cerand exterminarea .
13
0
Ar trebui sa ne aliniem acestor norme, dupa ce aliniem salariile si nivelul de trai cu cele din Europa
9
5
Ca oamenii sa respecte legea?
7
5
Nu mai suntem in jungla.Cred ca trebuie sa ne aliniem standardelor de civilitatie europeana.Si asa pe la C.R.A.P Constanta mai circula sobolanii prin gaurile pe care voi le numiti wc uri.Ajunge atata sclavagism in tara asta unde dosarele se fac pe genunchi cu dedicatii de la procurorul sef.In toate parchetele din Romania exista cate un procuror "portocala". Oamenii trebuiesc respectati indiferent de ceea ce a gresit in viata.Numai d-zeu ne poate pedepsi pe lumea asta.
9
9

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367