REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Au cerut salarii mai mari, dar vor aduce bani de acasă: 300 de angajaţi RATC vor plăti despăgubiri de câte 300 de lei

Au cerut salarii mai mari, dar vor aduce bani de acasă: 300 de angajaţi RATC vor plăti despăgubiri de câte 300 de lei

Replica API 19 septembrie 2013 | 00:00 214

Tribunalul a hotărât: greva şoferilor a fost ilegală

Tribunalul a hotărât: greva şoferilor a fost ilegală

Tribunalul Constanţa a decis: greva RATC de luni, care a continuat şi în prima parte a zilei de marţi, este ilegală. Instanţa a admis, miercuri, cererea conducerii RATC împotriva Sindicatului Liber Transport Public în Comun, respectiv, Sindicatul Profesional al Transportatorilor şi Activităţilor Conexe, depusă chiar în ziua de luni, când şoferii au refuzat să iasă pe traseu. "Admite cererea formulată de către reclamanta RATC Constanţa în contradictoriu cu pârâţii Sindicatul Liber Transport în Comun Constanţa şi Sindicatul Profesional al Transportatorilor şi Activităţilor Conexe Constanţa, pentru constatarea caracterului ilegal al grevei. Constată caracterul ilegal al grevei salariaţilor RATC Constanţa. Respinge cererea de încetare a grevei formulată de reclamanta RATC Constanta în contradictoriu cu pârâţii Sindicatul Liber Transport. Respinge cererea de încetare a grevei formulată de reclamanta RATC Constanta în contradictoriu cu pârâţii Sindicatul Liber Transport în Comun Constanţa şi Sindicatul Profesional al Transportatorilor şi Activitatilor Conexe Constanţa, constatând încetată greva, se arată în decizia instanţei", pronunţate miercuri, 18 septembrie. În acţiunea de suspendare a grevei- încetare grevă, formulată de conducerea RATC, aceasta din urmă a solicitat şi obligarea celor două sindicate la plata unor despăgubiri, însă acest capăt de cerere a fost respins. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată prin recurs. Directorul RATC, Ovidiu Tănase, a declarat, pentru "Replica", faptul că va începe demersurile unei expertize contabile pentru evaluarea pagubelor, după care se va înainta o noua acţiune în instan'ă pentru solicitarea despăgubirilor. Tot acesta a mai precizat că sunt "aproximativ 300 de angajaţi pasibili să scoată din propriul buzunar circa 300 de lei pentru că au participat la protest". În cursul zilei de miercuri, de asemenea, RATC a făcut un anunţ de interes public ce viza informarea călătorilor care deţineau abonamente (pe o linie, două sau pe toate liniile, la purtător şi pentru 7 zile), valabile în data de 16- 17 sepembrie 2013, perioada în care s-a desfăşurat greva conducătorilor auto, că li se prelungeşte valabilitatea cu 2 zile. Primarul Radu Mazăre a aflat, după şedinţa Consiliului Local, că RATC a câştigat, în parte, procesul cu sindicatele. În sensul că instanţa a admis cererea în ceea ce priveşte ilegalitatea grevei, însă a respins capătul de cerere privind acordarea de către aceste Sindicate a unor despăgubiri. Edilul Radu Mazăre s-a supărat pe reprezentanţii RATC, în speţă directorul Ovidiu Tănase şi echipa sa de jurişti, pentru că întâmpinarea privind despăgubirile trebuia făcută nu împotriva sindicatelor, ci a fiecărui grevist în parte. În acest sens, edilul a dat ordin să remedieze situaţia. "I-am spus directorului RATC să vină la mine cu un avocat şi el a spus că nu e nevoie, că are cunoştinţe juridice. Uite ce s-a întâmplat!", a spus edilul.

Radu Mazăre: E bătaie de joc. RATC se va privatiza în câteva luni de zile

Primarul a vorbit, după şedinţa CL, despre privatizarea RATC sau, mai bine spus, despre delegarea de gestiune. "Nu mai sunt dispus să mă trezesc dimineaţă să aflu că domnii şoferi nu ies la lucru. V-am spus că este ilegală, aşa a fost şi în luna mai. Asta e o bătaie de joc. Nu merge aşa. Toată lumea să respecte legea. Mazăre o respectă, s-o respecte şi angajaţii. Acum ne gândim la modul în care vom face delegarea de gestiune, pentru că aşa scrie în lege. Nu privatizare. Dacă mergem pe soluţia asta, vor fi nişte linii scoase la licitaţie. Câte un pachet de două, trei sau patru linii ca să nu fie una care e foarte profitabilă şi una mai puţin profitabilă. Dacă o să putem, o să facem privat-mixt. Atunci scot şi linia şi nişte autobuze de la RATC. Gândim şi lucrăm, după care venim în Consiliul Local şi vedem în ce mod vom face această delegare de gestiune, cum vor fi traseele respective şi le scoatem la licitaţie cum spune legea. Decizia este luată", a explicat Mazăre. Acesta a precizat că totul trebuie făcut cu cap pentru ca, ulterior, să nu apară discuţii: "O să ne luăm măsurile de siguranţă. Contractul va fi făcut în aşa manieră să nu crească preţul fără un motiv. Problema e că trebuie să facem deştept şi contractul, şi liniile, să facem deştept şi modalitatea de acordare a subvenţiei pentru cei care au transportul gratuit. Mă interesează să nu iasă preţul mai mare decât este acum, să am o frecvenţă, să asigur un transport decent şi să vedem cum păstrăm aceleaşi gratuităţi, dar primăria să plătească mai puţin. Dacă noi dăm 5 milioane de euro pe an, pentru persoanele în vârstă, poate putem să dăm atunci două milioane pe an. Când va avea loc privatizarea?" "E o chestiune de câteva luni de zile", a încheiat, referitor la acest subiect, Radu Mazăre.

Mirela PASCAL, ROXANA ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614