REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Au cerut suspendarea actului de excludere din partid! Căliminte a pierdut procesul cu PNL. Dosarul lui Rezeanu se rejudecă!

Au cerut suspendarea actului de excludere din partid! Căliminte a pierdut procesul cu PNL. Dosarul lui Rezeanu se rejudecă!

Replica API 8 octombrie 2019 | 00:00 342

Romeo Rezeanu și Horia Căliminte, excluși în 2018 din PNL, iar ulterior din Consiliul Local, au formulat în instanță cerere prin intermediul căreia solicitau suspendarea actului de excludere. Deşi prima oară au avut câştig de cauză, ei bine, de data aceasta lucrurile stau altfel. Cel puțin, în ceea ce-l privește pe Căliminte. Acesta a solicitat suspendarea actului adminsitrativ, iar Curtea de Apel i-a respins acțiunea definitiv, pe 4 octombrie, menținând soluția instanței de fond. Asta înseamnă că actul rămâne în vigoare, cel puţin până la o decizie definitivă în dosarul în care a cerut anularea deciziei de excludere. Nu același lucru putem spune despre Romeo Rezeanu. Și el a cerut suspendarea actului, pe calea ordonanței președențiale, însă instanța de fond i-a respins acțiunea, dar Curtea de Apel a casat hotărârea pe 4 octombrie a.c. și a trimis dosarul la Tribunal spre rejudecare.

Dacă în 2017, Romeo Rezeanu, dar şi Horia Căliminte, aflat în aceeaşi situaţie, au reușit să obțină anularea documentului de excludere din partid, fapt pentru care au revenit în formațiunea politică, dar și-au păstrat și locurile în Consiliul Local, de data aceasta, situaţia a fost alta. Curtea de Apel s-a pronunțat definitiv pe 4 octombire, în cazul celor doi foști membri ai PNL. Magistrații i-au respins lui Horia Căliminte acțiunea, decizia pronunțată pe 4 octombrie fiind definivită, menținând soluția instanței de fond. Nu același lucru putem spune despre Romeo Rezeanu. Și el a cerut suspendarea actului, pe calea ordonanței președențiale. Dacă instanța de fond i-a respins acțiunea, Curtea de Apel a casat hotărârea pe 4 octombrie și a trimis dosarul la Tribunal spre rejudecare.

Referitor la pierderea calităţii în PNL, Rezeanu a povestit judecătorilor că „s-a urmărit crearea acestei situaţii pentru a se putea obţine finalitatea urmarită, anume aceea de pierderea calitatii de consilier local. Pentru a 2-a oara Într-un singur an, în scopul promovării în consiliul local de membri PNL obedienţi. Reclamantul s-a opus avizării favorabile a multor documentaţii urbanistice promovate de către apropiaţi ai conducerii PNL. Deşi calitatea de membru se pierde fie prin radiere, fie prin excludere, prin decizie i-au fost aplicate ambele sancţiuni. Nu i s-a permis exercitarea dreptului la aparare cu ocazia solutionarii apelului, prin participarea la şedinta comisiei de arbitraj însoţit de un apărator, prin administrarea de probe si sustinerea orală a apărării. A fost tratat discriminatoriu, fiind extrem de frecvente situaţiile membrilor care nu au fost nici radiaţi şi nici excluşi pentru neplata cotizatiei; cauza de nulitate este reprezentată de cauza ilicită a deciziei de excludere şi sau radiere, scopul real fiind reprezentat nu de sancţionarea reclamantului pentru neîndeplinirea unei obligaţii statutare, ci de înlocuirea reclamantului din funcţia de consilier local, cu persoane obediente conducerii partidului. Demersul este de natură a afecta grav, pentru a 2-a oară într-un an, functionarea CLM Constanţa, fiind, deci, de natura a afecta un interes general, cel al locuitorilor municipiului care i-au incredinţat acest mandat; reafirmă şi susţine inclusiv faptul că pierderea calităţii reclamantului de membru PNL este rezultatul unei discriminari, tuturor celorlalţi membri fiindu-le nu numai permisă, dar chiar pretinsă plata cotizaţiei, chiar şi cu intarziere superioară celor 6 luni imputate reclamantului”, a spus Rezeanu magistraţilor.

La rândul lui, Căliminte a arătat că decizia Biroului Politic Județean al PNL este nelegală, întrucât prin măsura pe care i-a aplicat-o s-a îndepărtat de la scopul dispoziției statutare, care este de îndepărtare a membrilor inactivi, ori el nu poate fi prezumat a fi un astfel de membru cât timp are calitatea de consilier local. A precizat că i s-au aplicat atât sancțiunea radierii, cât și cea a excluderii, nu i s-a permis exercitarea dreptului la apărare la ședința comisiei de arbitraj, iar pierderea calității de membru PNL este rezultatul unei discriminări, fiindcă nu i s-a permis achitarea cotizației după primirea înștiințării asupra restanțelor.

Motivarea instanței de apel în cazul lui Căliminte

”În ceea ce privește aparența de drept în favoarea reclamantului ca urmare a unei sumare caracterizări a situației de fapt, aparența de drept fiind doar o presupunere, există în cauza de față fiind în discuție radierea de drept din baza de date a PNL ca sancțiune pentru neplata cotizației de partid în condițiile în care reclamantul susține că a efectuat plata acesteia dar a fost refuzat. În ceea ce privește urgența măsurii instanța apreciază că nu este îndeplinită această condiție întrucât nu este necesară suspendarea acestei decizii de radiere pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara sau pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări. Motivele invocate sunt neîntemeiate, respectiv nu există pericolul pierderii unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, a producerii unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara în patrimoniul reclamantului, urgența nefiind nici justificată de o ulterioară încetare a mandatului acestuia de consilier local întrucât dacă decizia de radiere va fi anulată de instanța de judecată nici ordinul de încetare a calității de consilier local nu ar avea temei”, se arată în motivarea instanței.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un doctor slab, caracter 0, care se vrea un fel de intelectual rasat. Hai sictir bou arogant
0
0
Domnilor Pic si Poc, nu mai mergeti pe principiul daca Voi nu ma vreti, eu Va vreau! Duceti-va dupa tatal vostru, Chitac la ALDE poate acolo va vrea cineva
7
3
Rezeanu swingerul mai traieste ?!
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614