REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Au diabeticii voie să mănânce banane?

Au diabeticii voie să mănânce banane?

Replica API 24 iulie 2020 | 00:00 3961

Atunci când o persoană are diabet, ea trebuie să ia în considerare și să fie atentă la ceea ce conține fiecare masă principală a zilei.

Această regulă este în special valabilă pentru alimentele care conțin carbohidrați, care nu include doar deserturile și alte dulciuri, ci și pâinea, pastele și fructele proaspete.

Un fruct care a fost în mod tradițional pe lista "de evitat" când vine vorba de persoanele care suferă de diabet este banană. Chiar și așa, în mare parte, bananele consumate cu moderație pot fi savurate în siguranță și când o persoană are diabet zaharat, scrie medicalnewstoday.com, citat de doc.ro.

Valoare nutrițională

În general, bananele au un conținut redus de grăsimi săturate, sodiu și colesterol. De asemenea, fructele au un mix bun de nutrienți, inclusiv vitamina B6, potasiu și mangan.

Cu toate acestea, unii medici și dieteticieni pot să verifice mai amănunțit bananele din punct de vedere nutrițional, atunci când iau în considerare ideea de a le recomandă persoanelor cu diabet, deoarece, așa cum probabil știi deja, bananele au un conținut ridicat de zahăr în raport cu caloriile lor.

O banană medie are o încărcătură glicemica estimată la 11, potrivit Harvard Health Publishing. Încărcătură glicemică este o măsură a impactului pe care îl are un produs alimentar asupra zahărului (glucozei) din sânge. O încărcătură glicemică mai mică de 10 este considerată scăzută, pe când una cu valoarea peste 20 este considerată mare.

Ai voie să mănânci banane dacă ai diabet?

Exemple de fructe cu un conținut scăzut de zahăr sunt: merele, căpșunile și perele. Fructele cu un conținut mai mare de zahăr sunt papaya și ananasul. Chiar și așa, cei care au diabet nu trebuie să elimine bananele din dietă lor sau orice alt fruct. Valorile nutriționale ale fructelor, în termeni de vitamine și minerale, fac din fructe o opțiune sănătoasă pentru persoanele cu diabet, atunci când sunt consumate cu moderație.

Asociația Americană de Diabet recomandă includerea fructelor în regimul de diabet, iar regulile sunt simple în această privința: poți să mănânci o bucată mică dintr-un fruct întreg sau o jumătate de fruct, dacă este vorba de un fruct mai mare, la fiecare masă.

Bananele și regimul pentru diabet

Atunci când vrei să ții sub control diabetul, este important să știi cât de mulți carbohidrați mănânci la o singură porție. O banană medie are aproximativ 30 de grame de carbohidrați, care reprezintă o cantitate corespunzătoare pentru o gustare.

Chiar și așa, dacă o persoană cu diabet mănâncă o banană în combinație cu alte surse de carbohidrați, cum ar fi o felie de pâine prăjită sau câteva cereale, diabeticul va trebui să ia în considerare acest lucru și să scadă cantitatea de carbohidrați pe care o mănâncă. Astfel, persoană se va asigura că nu va mânca mai mulți carbohidrați la o singură masă sau la o singură gustare, decât ar fi necesar.

Combină bananele cu o sursă de grăsimi "sănătoase" sau cu o sursă de proteine

Dacă mănânci o banană cu o sursă de grăsimi sănătoasă, adică nesaturate, cum ar fi untul de migdale sau cu o mâna de miez de nuca, acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra glicemiei. În plus, aceste combinații pot să îți ofere o gustare deosebit de delicioasă. O altă idee bună este să combini o banană cu o sursă de proteine, cum ar fi iaurtul grecesc. Așa te vei simți mai sătul mai mult timp și îți vei menține glicemia sub control.

Mănâncă o banană necoaptă

Cercetătorii au studiat gradul de coacere al bananelor în legătură cu glicemia. Ei au descoperit că bananele necoapte sau verzi tind să aibă un impact mai mic asupra glicemiei, deoarece conțin mai puțin zahăr decât bananele coapte. Totodată, bananele mai crude conțin un amidon "rezistent", pe care corpul nu îl poate descompune cu ușurință, iar rezultatul este o creștere mai lentă a glucozei în sânge.

Mănâncă banane mai mici

Controlul porțiilor poate juca un rol major în cantitatea de zahăr (fructoza) pe care o consumi dintr-o banană. Dacă o persoană alege să mănânce o banană mai mică, va mânca astfel mai puțini carbohidrați. De exemplu, o banană mică de 12-17 cm are 23 de carbohidrați per porție, în timp ce o banană mai mare are 35 de carbohidrați.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614