REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Au fost reluate cursele de cai la Herghelia Mangalia. Constantinescu plănuieşte evenimente care să atragă arabii cu bani

Au fost reluate cursele de cai la Herghelia Mangalia. Constantinescu plănuieşte evenimente care să atragă arabii cu bani

Replica API 19 august 2013 | 00:00 156

Ţopescu: Nu ar fi fost nici un fel de surpriză dacă Mazăre ar fi venit costumat în cal

Ţopescu: Nu ar fi fost nici un fel de surpriză dacă Mazăre ar fi venit costumat în cal

Cu ocazia redeschiderii Hergheliei din Mangalia, cursele de cai au revenit pe hipodrom, în faţa a sute de oameni. La eveniment au participat numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, dar şi "vedete". Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a sosit îmbrăcat într-o ţinută de culoare albă, ca şi cum ar fi fost maestru de ceremonii, alături de câţiva copii, desemnaţi mini miss şi mini mister 2013 în cadrul unui eveniment ce a avut loc în staţiunea Mamaia. Edilul a fost "taxat" de invitatul special Cristian Ţopescu, care a spus pe scenă că nu ar fi fost nici un fel de surpriză dacă Radu Mazăre ar fi venit... "costumat în cal". Gluma a fost gustată de primarul Constanţei, care a râs de la distanţă şi l-a aplaudat pe marele comentator sportiv.

Printre cei care au participat la evenimentul de la Mangalia s-au numărat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, senatorul Nicolae Moga, dar şi Corina Martin, costumată în Tomiris etc. "Este o zi foarte importantă pentru turismul românesc şi pentru România, pentru că în această dată, 17 august 2013, CJC împreună cu Romsilva, am reuşit să reînnodăm o tradiţie, aceea de a reintroduce în circuitul turistic cursele de galop pe hipodromul Mangalia. A fost abandonat timp de aproape 9 ani din punct de vedere al îngrijirii, au fost furate toate gradenele, toate scaunele şi tot fierul. Această herghelie este prima pradă de război a României de la 1919, de la imperiul Austro-Ungar. Ea era situată lângă Budapesta şi a fost adusă aici de către rege, cu tot cu cai, grajduri şi îngrijitori. Această herghelie de la Mangalia este unică în România şi este printre puţinele din Europa şi din lume", a declarat Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC. Din peisaj nu a putut lipsi, sâmbătă, nici Irinel Columbeanu, mai ales că fiica sa a fost desemnată mini miss la Mamaia. Columbeanu a stat la eveniment lângă edilul Constanţei. Întrebat de jurnalişti dacă îi place să călărească, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a răspuns în stilu-i caracteristic: "Doar noaptea". Revenind la investiţiile de la herghelie, managerul proiectului a declarat că până în prezent s-au cheltuit 2,5 milioane lei, iar până la sfârşitul anului suma totală va fi - 4 milioane de lei. "Acest bun al Mangaliei, Herghelia Mangalia, trebuia pus în valoare. Este un proiect extrem de îndrăzneţ şi nu trebuie să se oprească aici. Este foarte important pentru că s-a pus mult suflet", a spus primarul Mangaliei, Cristian Radu. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, Cristian Radu, primarul Mangaliei, şi senatorul Puiu Haşotti s-au plimbat prin herghelie, intrând şi în grajduri pentru a vedea în ce condiţii sunt ţinuţi caii. La sfârşit, aceştia s-au suit într-o trăsură la care erau înhămaţi doi cai, pentru o plimbare "de control". "Apreciez faptul că organele administraţiei judeţene şi primarul municipiului Mangalia şi-au găsit resurse bugetare pentru a sprijini refacerea infrastructurii Hergheliei de la Mangalia. Avem şi noi herghelii de elită, cu cai de valoare şi chiar facem eforturi deosebite ca hergheliile pe care le avem şi instrucţia care o realizează trupele de vânători de munte, să fie menţinut la un nivel de instrucţie deosebit. Este o realizare deosebită şi făcută într-un timp scurt", a precizat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Cursă de anduranţă pe limba de nisip de la Grindul Chituc şi Grindul Lupilor

Preşedintele CJC a afirmat că există un proiect care va prinde viaţă anul viitor, prin care arabii cu bani sunt aşteptaţi în Constanţa şi Tulcea, la o cursă de anduranţă de 80 km, la care vor participa doar proprietarii de cal pur sânge arab. Nicuşor Constantinescu, posesorul unui cal primit cadou anul trecut, spune că valoarea acestuia este egală ca-n anul 2012, întrucât armăsarul nu a participat la nici un concurs. Un cal sânge arab, campion în prima mie din lume, valorează câteva sute de mii de dolari, iar cei mai buni ajung pot ajunge să valoreze până la câteva milioane de dolari. "Avem în proiect să facem pe teritoriul judeţelor Constanţa şi Tulcea, pe limba de nisip a Grindului Chituc şi a Grindului Lupilor, o cursă împreună cu Federaţia Internaţională Ecvestră de anduranţă, de 80 km, unde vor participa cu certitudine toţi proprietarii arabi multimilionari de cai pur sânge arab. Vom înscrie România, Dobrogea şi judeţul Constanţa pe harta acestor curse importante de anduranţă din lume, ele sunt specifice numai calului pur sânge arab. Intenţionăm să le facem anul viitor, pentru că sunt nişte etape de parcurs, inclusiv testarea ADN-ului acestor cai pentru a dovedi provenienţa lor genetică. De asemenea, vom organiza şi autoriza din partea Federaţiei Internaţionale de Hipism această viitoare pistă, o pistă naturală, pe malul mării, în inima Deltei Dunării. Aici nu este nevoie de nici un fond, prin casele de pariuri sunt bani suficienţi pentru herghelii şi proprietarii de cai şi pentru toţi cei care sunt implicaţi în acest complex proces de standardizare şi de concurenţă la nivel internaţional", a spus Constantinescu.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367