REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Au intre 20 si 30 de ani si s-au inscris in clasa I

Au intre 20 si 30 de ani si s-au inscris in clasa I

Replica API 1 noiembrie 2010 | 00:00 126

"A doua sansa"

"A doua sansa"

Au între 20 şi peste 30 de ani şi sunt elevi în clasele I-IV la Şcoala nr. 31 din municipiul Constanţa. Este vorba despre tineri, unii dintre ei de etnie turcă şi romă, care au rămas neşcolarizaţi, iar acum vor să înveţe pentru a-şi putea găsi un loc de muncă, pentru a obţine permisul de conducere sau pentru a-şi deschide o afacere.

"Avem 44 de elevi, care învaţă în clasele I-IV. Sunt trei clase (nivele) ale programului "A doua şansă": 11 elevi învaţă în clasa I, 16 în clasa I-II, iar 16 în clasa III-IV. Mulţi dintre ei vin din plăcere, iar unii din necesitate. Avem mulţi tineri de la Centrele de plasament din municipiu, care sunt foarte interesaţi să înveţe, pentru că doar aşa pot să-şi găsească un loc de muncă. De asemenea, şcoala noastră colaborează cu Serviciul de Probaţiune, de aceea mulţi vin aici ca să nu ajungă în altă parte", a declarat, pentru cotidianul "Replica", Tanţa Nanu, directorul unităţii de învăţământ. Virginia Iudan are 31 de ani şi este elevă în clasa I. A crescut într-o familie cu mai mulţi copii, iar pentru că s-a îmbolnăvit şi a stat mai mult prin spitale a renunţat la şcoală. "Când m-am făcut bine aveam 13 ani şi mi-a fost ruşine să mai merg la şcoală. Acum sunt căsătorită, soţul meu are studii, de aceea m-a motivat şi pe mine să învăţ. Ne gândim că vom avea copii şi cine îi va ajuta să-şi facă temele, că bărbatul meu munceşte? Vreau să-mi găsesc un loc de muncă, dar fără studii nu mă angajează nimeni", ne-a destăinuit Virginia, despre care, învăţătoarea sa, Emilia Fripcea, spune că este foarte muncitoare. "Virginia este o elevă ordonată, receptivă şi învaţă foarte repede", spune învăţătoarea Emilia Fripcea. Colega ei, Ruxanda Sfedu, de 24 de ani, a venit şi ea să înveţe să scrie şi să citească, la insistenţele soţului. "Părinţii nu s-au ocupat de mine, de aceea când voi avea copii nu voi repeta greşeala lor", susţine tânăra, care în prezent este casnică. Şi Sunai Işasr, care are 14 ani, este elev în clasa I şi visează să devină şofer. "Vreau să mă fac şofer, de aceea trebuie să învăţ", a spus Sunai. Din dorinţa de a-şi ajuta copii să-şi facă temele, mai multe mame s-au înscris la programul "A doua şansă". "Am avut mame la "A doua şansă", iar copiii lor învăţau la învăţământul tradiţional. O parte din ele acum am ajuns deja în clasa a V-a şi sunt foarte mândre de reuşitele lor", a mai adăugat învăţătoarea Emilia Fripcea. Nu există o limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în programul "A doua şansă". În municipiul Constanţa, programul funcţionează în şcoala nr 31, precum şi în localităţile Castelu, Independenţa şi Cuza Vodă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367