REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Au sfârâit grătarele şi au cântat lăutarii în cimitir, de Paştele Blajinilor

Au sfârâit grătarele şi au cântat lăutarii în cimitir, de Paştele Blajinilor

Replica API 10 mai 2016 | 23:42 619

Se întâmplă la Constanţa:

Se întâmplă la Constanţa:

Paştele Blajinilor este, pentru unii, un pretext bun pentru un dezmăţ culinar. Asta şi-au spus probabil şi ţiganii care au mers luni, 9 mai, a.c., în cimitire. Micii, cârnaţii şi pulpele de pui s-au rumenit pe jarul încins, iar fumul s-a ridicat printre cruci şi morminte. Lângă carnea coaptă pe grătar, ţiganii au aşezat fructe exotice, băuturi scumpe şi au aranjat masa cu tacâmuri şi pahare scumpe. Mii de constănţeni au mers de Paştele Blajinilor, în cimitirele din oraş. Dacă unii au mers la Cimitirul Central Constanţa, doar pentru a împărţi pachete, ca să fie primite de morţi, altii au întins mese pline cu bunătăţi. După ce bucatele au fost sfinţite de preoţi, a început ospăţul.

Mare petrecere în cimitirele din întreaga ţară, unde ţiganii au încins grătarele de Paştele Brajinilor. Obiceiul lor spune să cinstească astfel memoria răposaţilor, chiar în locul unde sunt înmormântaţi. Aşa că întind mesele printre cruci, direct pe morminte, cu toate că în unele oraşe ar putea fi amendaţi pentru tulburarea liniştii publice. În Constanţa, ţiganii au animat cimitirele dis de dimineaţă. Sosiţi la Cimitirul Central Constanţa, aceştia au rămas surprinşi când au văzut că nu au voie să intre cu autoturismele.

Înţelegători şi fără sămânţă de scandal au descărcat bagajele şi au întins mesele lungi chiar printre cruci, ori pe alei, aproape de răposaţi. Slujba ţinută la câţiva metri distanţă de un preot a fost acompaniată de sunetul acordeonului care se auzea în tot cimitirul. Muzica lăutarilor a mers perfect cu un grătar încins chiar lângă mormintele celor pentru care a fost organizată o adevărată paranghelie. Au adus mici, cârnaţi, ouă roşii, cozonac, fructe şi legume, salam, sarmale, friptură şi au încins o petrecere de pomină.

Paştele Blajinilor sau Paştele Mic ori Paştele Morţilor, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătoreste la o săptămână după Sfintele Paşti. Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei trecuţi în nefiinţă. În tradiţia populară se spune că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102