REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Audieri miniştri - Costache: În POS, un segment dedicat medicinei stomatologice pentru copii şi non-asiguraţi

Audieri miniştri - Costache: În POS, un segment dedicat medicinei stomatologice pentru copii şi non-asiguraţi

Replica API 20 februarie 2020 | 00:00 357

Victor Costache

Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat miercuri, la audierile în comisiile parlamentare de specialitate, că în cadrul Programului Operaţional pentru Sănătate există un segment care va fi alocat medicinei stomatologice pentru copii, precum şi pentru non-asiguraţi.

El a fost întrebat, în contextul tragediei produse la Piteşti unde un copil a murit după ce i s-a făcut anestezie într-un cabinet stomatologic, cum vede Ministerul Sănătăţii asigurarea dreptului constituţional al copilului la servicii medicale până la 1 ani, cu excepţia marilor oraşe, unde există cabinete medicale şcolare.

"În Programul Operaţional pentru Sănătate, pe care l-am elaborat împreună cu colegii de la Fonduri europene, avem un sector, un segment dedicat medicinei de familie şi, de asemenea, un sector - o noutate - care va fi alocat medicinei stomatologice pentru tot ceea ce înseamnă nu numai populaţie pediatrică, dar şi segmentul non-asigurat din România", a răspuns Costache.

Potrivit acestuia, finanţarea medicinei dentare a fost neglijată în ultimii 30 de ani: "Nu este o problemă care datează de ieri de azi sau de anul trecut. Evident, trebuie să se aloce mai multe resurse medicinei dentare, deoarece o sănătate precară a cavităţii bucale nu se răsfrânge doar asupra cavităţii bucale, ci a întregului corp. (...) În contextul unui buget de stat golit şi văduvit, avem un ministru de Finanţe şi un prim-ministru care au girat o politică bugetară raţională şi să sperăm că la rectificarea din vară se vor putea aloca mai multe fonduri".

Costache a adăugat că sistemul de sănătate este "subfinanţat cronic". "Cum putem face să ieşim din asta? Politicienii care şi-au asumat acest lucru şi care au promis de la anul să aloce un procent mai mare din PIB pentru bugetul sistemului sanitar şi, implicit, asta ar însemna şi o creştere a bugetului CNAS sau (...) dacă nu vom avea o alocare corectă din PIB este evident că trebuie să prezentăm populaţiei din România un sistem alternativ, care să ajute scăderea costurilor care sunt adresate unei singure persoane atunci când are o situaţie de criză", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo d-le ministru! Sunteti un excelent profesionist si aveti o prestatie de nota maxima. Va iubiti profesia, iubiti VIATA -38 de operatii pe cord, realizate in timpul d-voastra liber - duminica. Supeeer!! Jos PALARIA, ma inclin cu respect si consideratie, cu apreciere maxima. Pesedeilor, veniti de "luati lumina", aveti ce invata, sa va fie un bun exemplu de: asa da, daa ! Omul asta chiar munceste, cu profesionalism, responsabilitate si dedicatie... pe cand voi, vorbiti mult si prost, FACETI FIGURATIE, pe banii nostri, pe salarii fabuloase si pensii speciale, distrugand, furand si mintind.
1
0
anestezistu din pitesti e psedist!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369