REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Augustin Zegrean, explicaţie bombă după decizia CCR: Nu înseamnă că toți scapă, trebuie înțelepciune să ieșim din impas

Augustin Zegrean, explicaţie bombă după decizia CCR: Nu înseamnă că toți scapă, trebuie înțelepciune să ieșim din impas

Replica API 16 ianuarie 2019 | 00:00 230

Augustin Zegrean

Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că decizia CCR care a admis sesizarea pe conflictul Parlament-Ministerul Public privind protocoalele cu SRI era de așteptat, dar acest lucru nu înseamnă că toți cei care au fost interceptați scapă de pedeapsă.

Augustin Zegrean a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că va trebui multă înțelepciune pentru a se ieși din acest „mare impas”, care înseamnă și o mare problemă pentru justiția românească.

„Era de așteptat o astfel de decizie pentru că în 2016, în iunie, s-a dat decizia 51 prin care articolul 282 din Codul de Procedură Penală care permitea - sau așa s-a crezut, că permitea - ofițerilor de Securitate să facă ei interceptările telefoanelor, să asculte, să facă înregistrări, este neconstituțional. Deci, din momentul acela, textul acela a fost neconstituțional, scos din corpul activ al legislației, deci nu aveau un temei legal în baza căruia să facă aceste operațiuni. Dacă au făcut-o, înseamnă că probele au fost obținute în mod ilegal și este un principiu al procesului penal, principiul legalității. Dacă acest principiu a fost încălcat, sigur că s-a constatat acum că a existat un conflict juridic de natură constituțională între Parchet și Parlament prin faptul că s-au încheiat acele protocoale. Decizia nu înseamnă că toți scapă de pedeapsă, este o iluzie dacă unii se bucură și bat din palme că scapă de pedeapsă, pentru că nu se întemeiază o singură probă pe o filmare sau tras cu urechea, ci se merge pe coroborarea probelor, dacă sunt și altele. Va trebui multă înțelepciune să ieșim din acest mare impas, este o mare problemă pentru justiția românească”, a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, nu neapărat protocoalele cu SRI ar fi de vină, cât faptul că s-a întâmplat acest lucru, că s-au făcut interceptări, înregistrări și s-au folosit în dosare.

„Protocoalele puteau să fie, puteau să nu fie, problema gravă este acum că este vorba de zeci de mii de dosare, de mulți ani se fac aceste înregistrări și se folosesc în dosare. (...) Este posibil ca SRI să facă așa ceva? SRI are altă treabă, în legea lui scrie că nu face urmărire penală, nu este organ de urmărire penală. Nici pe vremea comunismului, din 1968 încoace nu au mai făcut așa ceva. Toată justiția știa de aceste protocoale și toți le foloseau. Dacă s-au semnat de conducerea Parchetului, a instanțelor, sigur că s-au folosit și nimeni nu a spus nimic, acum toți vor spune că nu știau sau erau obligați să o facă”, a subliniat Augustin Zegrean.

Întrebat ce efecte crede că va avea CCR, fostul judecător a răspuns că îi este greu să se pronunțe și că așteaptă să vadă și el care vor fi consecințele.

„Sunt mai multe situații, nu doar dosarele care sunt în lucru acum, acolo e simplu, se scot probele obținute ilegal și se judecă dacă sunt probe. Dacă nu sunt, nu se mai judecă. Dacă sunt numai acele probe, iar nu este în regulă, dar sunt situații cu unii care au fost deja condamnați, care și-au executat pedepsele, alții sunt în curs de executare a pedepselor, unii au plătit despăgubiri. Mai sunt alții care au recunoscut faptele, acolo nu știu ce se va face, pe bază numai de interceptări realizate de SRI. Recunoașterea simplă nu este probă în procesul penal, decât dacă este coroborată cu altă probă. Totul va trebui luat de la capăt”, a conchis Zegrean.

CR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaților referitoare la existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
intai sa sew ascunda puscariasul draknea cu toata haita lui de hoti si dezinformatori
0
0
Chiorule, nu ti-e rusine sa mai iesi in lume, dupa celebra ERATA? Ascunde-te, chiorule, jeg mizerabil!
1
2
nici nu se mizeaza ca toti sa scape, este suficient sa scape puscariasul draknea, doar ptr el s-au schimbat toate in tara asta. Oricum, tot puscaria il va manca, mai devreme sau mai tarziu
2
2
@ pensionaru ,europeanu pe unde postati sau sunteti ocupati cu sustinerea statului de drepti ca mai are putin si se prabuseste
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367