REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Aurelian Marin, fost consilier local PSD: FĂGĂDĂU a PIERDUT mandatul din prima zi în care a fost ales PRIMAR! Video

Aurelian Marin, fost consilier local PSD: FĂGĂDĂU a PIERDUT mandatul din prima zi în care a fost ales PRIMAR! Video

Replica API 28 mai 2021 | 00:18 4859

Relaxarea restricțiilor a venit ca o gură de oxigen pentru domeniul HORECA, care a suferit pierderi foarte mari din cauza pandemiei. Aurelian Marin, managerul agenției de turism Paradis din Constanța, și fost consilier local PSD, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, despre cât de mult l-a afectat pandemia, cum și în cât timp va amortiza pierderile, despre sezonul estival și cât de pregătite sunt stațiunile să-și întâmpine turiștii. Totodată, Aurelian Marin a vorbit și despre fosta administrație locală, despre relația pe care a avut cu fostul primar Decebal Făgădău, din postura de consilier local, dar a dezvăluit și regretele pe care le are, din punct de vedere politic.

Măsurile au devenit din ce în ce mai relaxate iar, în ceea ce privește turismul, acestea au venit ca o gură de oxigen, pentru că operatorii și-au repornit, practic, motoarele. Aurelian Marin, managerul agenției de turism Paradis Tours, este optimist și prevede că sezonul estival va fi unul foarte bun. ”După relaxarea restricțiilor, oamenii au reacționat imediat, ceea ce înseamnă că lucrurile arată bine și ar trebui să fim optimiști pentru acest sezon de vară. Noi vindem doar litoral România. Încă din toamna trecută, vânzările și rezervările au demarat bine pentru acest sezon, au mers bine până la sfârșitul lunii februarie, adică undeva la 90% din rezervările care le aveam în 2019, la momentul respectiv. A urmat o sincopă în martie și aprilie, explicabilă, de altfel, pentru că era valul trei, lumea era cumva derutată. Imediat după Paște vânzările au explodat. Eu cred că sezonul va debuta bine, ne așteptăm se ne apropiem de sezonul 2019, care a fost cel mai bun, sunt multe rezervări făcute pentru iunie, foarte multe hoteluri vor fi pline din 10, 11 iunie. Nu mă aștept la probleme deosebite”, a declarat Aurelian Marin.

Cât de mult l-a afectat pandemia, în cifre? ”După cifre, în ceea ce ne privește, am avut o scădere de 35% a vânărilor în 2020, față de 2019 și o scădere mult mai accentuată a profitabilității, pentru că am fost nevoiți să vindem fel de fel de formule, ca să ne achităm de obligațiile contractuale pe care le aveam față de hotelieri. În ceea ce privește hotelurile, scăderea a fost undeva la 28 %, ca număr de turiști și ceva mai mică ca și cifră de afaceri. Am renegociat contractele, am scos-o la capăt onorabil. Lucrurile au fost similare în întreaga țară, vânzările s-au prăbușit în cazul agențiilor care făceau turism extern”, a continuat Marin.

Cele mai căutate stațiuni: Mamaia, Eforie și Venus

Care sunt tendințele în turism și ce caută turiștii, atunci când vin pe litoral? ”Sunt trei mari zone: hotelurile all inclusiv, hotelurile cu cazare, mic dejun și hotelurile de patru stele cu mic dejun. Cele mai căutate de departe sunt acestea, iar dacă vorbim despre stațiuni, Mamaia rămâne pe primul loc, secondată destul de aproape de Eforie Nord și Venus. Vama Veche și Costinești se încadrează în alte tipare”, a precizat afaceristul.

Marin: Sudul litoralului este exploziv

Aurelian Marin a făcut o comparație între stațiunea Mamaia și cele din sud. ”Mamaia arată bine, pentru mine Mamaia înseamnă tot. Știm cu toții că există discuii legate de construcții, pe mine nu mă deranjează. Mamaia încă are spații verzi și are cea mai bună infrastructură, are parcări multe și toate facilitățile necesare: mall-uri, delfinariu etc. Și shaorma face parte din decor. Sudul este exploziv, în urmă cu cinci ani, erau în paragină, în mare parte din hoteluri erau dezastru. Voucherele au adus motivare pentru investitori. Astăzi, din Olimp până Mangalia, stațiunile sunt altfel. Ele concurează cu Mamaia, în momentul de față, sudul stă bine la capitolul hoteluri, pentru că sunt renovată, stă bine la infrastructură, pentru că s-a investit pe fonduri europene, pe partea de entertainment… suntem deficitari. De asemenea, plaja de la Jupiter până Saturn, sunt zone deficitare”, a spus Aurelian Marin. Afaceristul a mai precizat că are planuri de viitorul, acestea sunt centrate către agenția de turism, concurența este mare și vrea să accelereze prezența în mediul online. Totodată, vrea să se extindă în domeniul hotelier, pe modelul: hoteluri închiriate.

Aurelian Marin: La nivel de prietenie, relația a fost bună cu Făgădău, la nivel de proiecte, a fost slăbuț

Schimbând registrul, Aurelian Marin a vorbit și despre politică și despre perioada cât a activat în Consiliul Local Municipal, din partea PSD. Acesta are dezamăgiri și regrete și a exemplificat: ”Nu am făcut politică la modul propriu zis, am fost consilier local, dar n-am avut funcții de conducere, recunosc, cu părere de rău. Nu m-a invitat nimeni, aș fi avut ceva de spus. și nu m-am dus. Legat de mandatul de consilier am o dezamăgire. S-ar fi putut face mai multe de către Consiliul Local. Dar nu se poate apuca fiecare consilier să propună ce-i trece prin cap. Mai degrabă, trebuie să lucreze într-o echipă, împreună cu administrația. Deciziile, majoritatea, s-au luat la nivel de Primărie. Consilierii, cred, nu s-au simțit implicați, eu mi-aș fi alocat timp pentru proiecte”, a mărturisit fostul consilier local. Cât despre relația cu Decebal Făgădău: ”La nivel de prietenie relația a fost bună cu Decebal Făgădău. La nivel de proiecte, a fost slăbuț, s-ar fi putut face mai mult, o parte din consilieri erau oameni de calitate. Am avut colaborare excelentă, dar nu la nivel de proiecte. S-au făcut lucruri bune pe care noua administrație le va duce mai departe. Am văzut fel de fel de comentarii, ne-am lovit toți de unele lucruri, de parcările din oraș, de circulația, dar sunt probleme de mult timp ale Constanței, nu de acum, iar asta va lua mult timp să le rezolve”.

Marin: În primii ani, Decebal era plăcut de oameni

De ce a pierdut fostul primar alegerile, în favoarea lui Vergil Chițac? Din mai multe motive, spune colegul său de partid, iar unul dintre acestea este comunicarea… pe care nu a avut-o cu cetățenii. ”Cred că Decebal a pierdut mandatul din prima zi în care a devenit primar, din 2016. Sunt câteva cauze, în primul rând, de comunicare. Decebal și-a asumat să nu comunice nimic, și-a asumat o strategie: de a arăta oamenilor ceva făcut și apoi să spună că a propus. O altă cauză ar fi… eu, ca model de primar, aș prefera să văd un primar la terasă cu familia, prin mall, la cumpărături, mai apropiat de oameni, acesta e un model pe care-l agreez. În primii ani, Decebal era plăcut de oameni. Iar un alt aspect: un primar are extrem de multe obligații care nu țin de administrarea curentă, ci de reprezentarea primăriei, și atunci e bine să aibă un city manager care să se prezinte de problemele administrative. De ce city manager și nu viceprimari? Viceprimarii sunt politici, nu e sigur că au calitatea necesară să ducă lucrurile la bun sfârșit. Un city manager bine pregătit are o viziune mai bună. De asemenea, era bine ca Decebal să rupă pisica, să comenteze legătura cu Mazăre, pentru că s-a tot discutat de asta și nu a scăpat de eticheta aceasta. Cred că merita să fie primar în continuare dar… trebuie să și poți.

Cât despre Vergil Chițac, Aurelian Marin a declarat că-i acordă credit un an de zile, apoi va putea să-i comenteze activitatea… deși, până acum, a avut câteva bâlbâieli politice. ”Nu-l cunosc pe actualul primar, au fost niște bâlbâieli de început teribile, politice, mai degrabă, de exemplu în subiectul parcărilor. Până la un an de zile, ar trebui să-i dăm credit, 6 luni e mult mai puțin să comentăm”, a mai precizat Aurelian Marin.

Mai multe, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920