REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.7° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
26.7° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Aurescu l-a felicitat pe Erdogan pentru realegerea în funcţia de preşedinte al Turciei

Aurescu l-a felicitat pe Erdogan pentru realegerea în funcţia de preşedinte al Turciei

Victor ROTARU 4 iunie 2023 | 08:32 764

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a adresat, în numele României, felicitări lui Recep Tayyip Erdogan pentru reconfirmarea în funcţia de preşedinte al statului turc şi i-a urat succes în îndeplinirea noului mandat, în cadrul ceremoniei de învestire. 

Aurescu l-a felicitat pe Erdogan pentru realegerea in functia de presedinte al Turciei

Conform unui comunicat remis de MAE, la ceremonie au participat şefi de stat şi de guvern, miniştri ai afacerilor externe, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Ankara, printre care s-au numărat Secretarul General NATO, preşedinţii Bulgariei, R. Macedonia de Nord, Muntenegrului, premierul Republicii Moldova, al Georgiei, miniştrii de externe ai Croaţiei, Greciei, Maltei, Egiptului, Serbiei, Arabiei Saudite, Kuwait-ului, ministrul de stat pentru afaceri externe al Japoniei, preşedintele parlamentului ucrainean.

"Participarea ministrului român al afacerilor externe la ceremonia de inaugurare a Preşedintelui Republicii Turcia reflectă dorinţa României de a consolida Parteneriatul Strategic bilateral, în baza dialogului politic consistent şi a cooperării apropiate într-o gamă largă de domenii sectoriale, circumscrise Parteneriatului Strategic, care în luna decembrie va împlini 12 ani de la înfiinţare. Relaţiile economice şi interumane româno-turce sunt solide şi diverse. Astfel, pentru România, Turcia este al doilea partener comercial din afara UE şi prima destinaţie a exporturilor româneşti în afara Uniunii, anul trecut volumul schimburilor înregistrând aproape 9,6 miliarde de dolari, cu aproape 9% mai mult decât în anul 2021, volumul exporturilor româneşti în Turcia crescând cu aproape 14,5% faţă de aceeaşi an", se arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, România şi Turcia au convenit înfiinţarea unui Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia - platformă de dialog axată pe domenii strategice de interes comun, care ar urma să fie lansată până la finele anului 2023, format relevant nu doar din perspectivă bilaterală, ci şi din perspectivă regională, europeană şi transatlantică, mai ales în circumstanţele geopolitice actuale.

În cadrul NATO, România şi Turcia, împărtăşesc, ca aliaţi, "obiectivul transformării regiunii Mării Negre într-un spaţiu al păcii, stabilităţii şi creşterii economic", şi, de asemenea, participă la Trilaterala pe teme de securitate România-Polonia-Turcia la nivelul miniştrilor de externe, format lansat la iniţiativa ţării noastre. 

Precedenta întâlnire a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdođan a avut loc la Istanbul, la 27 mai 2022, în marja reuniunii Trilateralei, prilej cu care ministrul român de externe a pledat argumentat, printre altele, pentru obţinerea acordului Turciei pentru extinderea NATO cu Finlanda şi Suedia, a precizat sursa citată.

Ultimele consultări bilaterale la nivelul miniştrilor de externe au avut loc la Ankara, la 6 decembrie 2022 , ocazie cu care, la propunerea ministrului Bogdan Aurescu, cei doi şefi ai diplomaţiilor au convenit crearea unui Grup de lucru bilateral comun privind securitatea Mării Negre, a cărui primă reuniune va avea loc în perioada următoare, a mai precizat sursa citată.

Recep Tayyip Erdođan a fost reales preşedinte al Turciei în urma celor două tururi de scrutin prezidenţial, desfăşurate în Turcia la 14 şi 28 mai, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699