REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Aurescu - la reuniunea miniştrilor de Externe din UE; s-a referit la necesitatea redefinirii relaţiilor cu China

Aurescu - la reuniunea miniştrilor de Externe din UE; s-a referit la necesitatea redefinirii relaţiilor cu China

Replica API 30 mai 2020 | 00:00 1289

Ministrul Bogdan Aurescu a participat vineri, prin videoconferinţă, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, pe agenda reuniunii fiind relaţiile UE-China şi impactul pandemiei COVID-19 în regiunea Asia-Pacific.

Bogdan Aurescu

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook

În cadrul dezbaterii pe tema relaţiilor cu China a avut loc un schimb de opinii privind pregătirea celor două reuniuni la nivel înalt, planificate pentru acest an, respectiv Summitul UE-China din luna iunie şi reuniunea UE-China cu participarea liderilor UE, ai statelor membre şi ai R.P. Chineze, de la Leipzig, din luna septembrie. De asemenea, miniştrii au discutat despre modalităţile cele mai eficiente de a angaja China într-un dialog constructiv, precizează MAE într-un comunicat, scrie Agerpres.

La dezbateri, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unui dialog de substanţă, cu rezultate tangibile privind adoptarea Agendei Strategice pentru Cooperare UE-China 2025, adoptarea Planului de Acţiune comun pentru cooperarea în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi inovaţiei şi semnarea Acordului UE-China privind protecţia indicaţiilor geografice. Şi-a exprimat încrederea în realizarea de noi progrese în negocierile UE-China referitoare la Acordul Cuprinzător privind investiţiile.

Şeful diplomaţiei române s-a referit totodată la necesitatea redefinirii relaţiilor Uniunii Europene cu China pe termen lung, în noul context creat de pandemie.

El a menţionat că UE trebuie să rămână ambiţioasă în promovarea valorilor europene ce ţin de obiectivele în domeniul schimbărilor climatice, principiile multilateralismului şi necesitatea echilibrării balanţei schimburilor comerciale bilaterale UE-China, urmărind în acelaşi timp cu atenţie realităţile interne din China, potrivit MAE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa coordonării transatlantice, inclusiv în domenii precum securitatea cibernetică şi investiţii în infrastructura critică.

În cadrul discuţiei privind impactul COVID-19 în Asia-Pacific, miniştrii au abordat consecinţele socio-economice ale pandemiei şi implicaţiile asupra politicilor UE în regiune, fiind iniţiată o reflecţie privind modalităţile prin care Uniunea Europeană îşi poate promova mai eficient obiectivele în relaţia cu statele din regiune.

În ceea ce priveşte evoluţiile recente din Afganistan, ministrul Bogdan Aurescu a salutat noile concluzii ale Consiliului, care transmit un mesaj clar şi oportun referitor la aşteptările UE cu privire la viitorul Afganistanului.

De asemenea, el a apreciat acordul dintre preşedintele Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, ca un pas important spre reconciliere şi pace durabilă în Afganistan, accentuând faptul că Guvernul afgan ar trebui încurajat să continue cursul guvernării inclusive şi responsabile.

Ministrul Bogdan Aurescu a adăugat faptul că, în calitate de contributor major la prezenţa internaţională pe teren, în cadrul NATO, România susţine pe deplin discuţiile substanţiale UE-NATO privind situaţia din Afganistan, în special cu privire la evoluţiile procesului de pace. Acest dialog este important pentru a asigura coordonarea şi coerenţa corespunzătoare a eforturilor internaţionale, precum şi pentru a configura calea de urmat în ceea ce priveşte viitoarea asistenţă internaţională pentru Afganistan, menţionează MAE.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chinez la Mae si ne vrem Roman ul eliberat din China,sta de 8 ani in cusca de fier.Am mare respect pentru domnia voastra sunteti o figura proeminenta in politica romaneasca.
0
0
O lege care ajuta pe cetatenii romani ori unde in lume ,pe hirtie suna bine realitatea e mai grea,cind il eliberam pe romanul tinut prizonier in China in cusca de fier ,domnule Aurescu,nu crede ti ca ambasadorul chinez la bucuresti ar trebui chemat la minister ul de externe,ce spuneti ,si pus in vedere.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920