REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Aurescu: România a susţinut ferm şi susţine aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova

Aurescu: România a susţinut ferm şi susţine aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova

Replica API 24 iulie 2021 | 00:00 679

România a susţinut ferm şi continuă să susţină aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova care se regăsesc în amplul program de reformă propus de preşedintele Maia Sandu şi pe care noul Guvern îl va duce la îndeplinire, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, după întâlnirea la Chişinău cu Maia Sandu.

Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

"Revin cu bucurie la Chişinău într-un moment crucial pentru dezvoltarea şi viitorul Republicii Moldova, precum şi pentru evoluţia relaţiilor noastre bilaterale. Mă bucur că sunt primul oficial din Uniunea Europeană care vine la Chişinău după rezultatul istoric al alegerilor din 11 iulie şi mă bucur că putem să continuăm cooperarea şi coordonarea strânse pe care le-am avut în ultimii ani în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova. I-am reiterat doamnei preşedinte cu prilejul consultărilor pe care le-am încheiat felicitările domnului preşedinte Klaus Iohannis, ale prim-ministrului Florin Cîţu, dar şi ale mele personal pentru rezultatele obţinute în premieră de forţele politice pro-reformă, pro-democratice, pro-europene la alegerile din 11 iulie. Este un rezultat cu adevărat remarcabil, ce deschide drumul Republicii Moldova către consolidarea statului de drept, stabilitate politică şi prosperitate", a afirmat Aurescu într-o declaraţie comună cu preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, scrie Agerpres.

El a menţionat că cetăţenii Republicii Moldova au arătat, la fel ca şi la alegerile prezidenţiale, "maturitate democratică şi faptul ca doresc un stat cu instituţii puternice, care să lucreze în sprijinul lor şi au demonstrat că sprijină consolidarea luptei împotriva corupţiei şi procesul de reformă".

"România a susţinut ferm şi continuă să susţină aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova care se regăsesc în amplul program de reformă propus de preşedintele Maia Sandu şi pe care noul Guvern îl va duce la îndeplinire. Ne bucură să vedem că opţiunea clar exprimată şi ferm exprimată de cetăţenii Republicii Moldova este, aşa cum spuneam, una pentru dezvoltare în spiritul valorilor europene", a adăugat oficialul român.

Aurescu a menţionat că rezultatele de la alegerile parlamentare creează premisele pentru o relansare şi aprofundare a parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova şi a cooperării bilaterale între cele două ţări.

"Avem încredere în programul de reforme asumat de doamna preşedinte Maia Sandu, încredere reafirmată şi cu ocazia vizitei pe care care domnul preşedinte Klaus Iohannis a făcut-o în decembrie anul trecut la Chişinău. Am fost mereu şi vom fi şi în viitor alături de domnia sa şi de guvernul care îşi va începe în curând mandatul, în eforturile de avansare a acestor reforme, care sunt de natură să consolideze poziţia Republicii Moldova ca partener solid în relaţia cu UE. Avem încredere că guvernul va fi unul profesionist, care să gestioneze responsabil situaţia din Republica Moldova, să implementeze în ritm alert reformele care sunt atât de necesare. Sprijinul constant şi substanţial al României pentru Republica Moldova la nivelul UE s-a tradus, de a lungul timpului, în susţinere pentru reforme, transformare şi apropiere de Europa, în consonanţă cu priorităţile promovate de forţele pro-reformiste de la Chişinău", a mai spus Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a menţionat că, din nefericire, proiectele de pe agenda bilaterală guvernamentală au avansat "prea lent" în ultima perioadă, din motive care nu au ţinut de România, adăugând că, de aceea, partea română se bazează pe o "cooperare reînnoită cu viitorul guvern".

"Mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, ale domnului preşedinte Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Cîţu că România este pregătită pentru o accelerare a realizării acestor proiecte şi o multiplicare acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea şi modernizarea statului, pentru creşterea rezilienţei sale în faţa tuturor provocărilor în care se confruntă. Este un mesaj ferm pentru deschidere şi disponibilitate deplină din partea noastră care îmi doresc să ajungă la toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită, de regiunea unde se află şi de vârstă", a subliniat Aurescu.

Ministrul a adăugat că a discutat despre convenirea unui nou program de asistenţă nerambursabilă, care să îndeplinească funcţiile acordului de asistenţă nerambursabilă de 100 milioane de euro semnat în 2010 şi ieşit din vigoare în martie acest an.

"Noi am depus eforturi susţinute pentru a prelungi valabilitatea acestui acord, dar din motive care nu au fost imputabile părţii române s-a ajuns la ieşirea din vigoare a acordului. Cu toate acestea, acordul a permis finanţarea de către România peste un deceniu a unor proiecte emblematice şi în beneficiul real al cetăţenilor. (...) De asemenea, vreau să vă anunţ că am decis, ca ministru de Externe al României, acordarea unei noi contribuţii voluntare în partea României în valoare de 300.000 de euro, prin intermediul European Endowment for Democracy, în scopul implementării de proiecte pentru susţinerea societăţii civile şi a presei independente din Republica Moldova", a adăugat Bogdan Aurescu.

Discuţiile au vizat şi proiectele de interconectare din domeniul energiei, infrastructurii de transport, a arătat Aurescu.

"România este, prin urmare, angajată în implementarea unor proiecte care pot să aducă dezvoltare şi bunăstare pe termen mediu şi lung, beneficii concrete pentru cetăţeni, oportunităţi de ordin economic şi social", a mai menţionat ministrul de Externe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sustine si traspiratia?Ia-ti rusnecii adusi de Stefan Cel Mare,cica ,la sfat ca la stat...din Polonia si du-te tata!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614