REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Aurescu: Un proces de extindere credibil al Uniunii Europene este o investiţie strategică

Aurescu: Un proces de extindere credibil al Uniunii Europene este o investiţie strategică

Replica API 30 ianuarie 2020 | 00:00 428

Bogdan Aurescu

Un proces de extindere credibil al Uniunii Europene este o investiţie strategică iar negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord ar trebui să fie deschise "fără amânări sau precondiţii suplimentare", a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a participat la un eveniment ce a marcat preluarea de către Croaţia a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

"Dacă vorbim de o Europă care să aibă influenţă, acest lucru începe în regiunea noastră. De aceea, accentul pus de către preşedinţia croată pe procesul de extindere este binevenit", a spus el.

În acest sens, şeful diplomaţiei române a vorbit despre planurile de extindere în Balcanii de Vest.

"Credem că un proces de extindere credibil al Uniunii Europene este extrem de important, este o investiţie strategică în stabilitatea, securitatea şi prosperitatea nu doar a statelor candidate, dar şi a întregului continent. Aşa că ar trebui să ajungem la decizii importante şi să deschidem negocierile de aderare cu Albania, cu Macedonia de Nord fără amânări sau precondiţii suplimentare iar aceasta ar trebui să se întâmple înaintea summitului pe tema Balcanilor de Vest de la Zagreb", a punctat Aurescu.

Un summit informal pe tema Balcanilor de Vest va avea loc în mai, la Zagreb, a afirmat ambasadoarea Croaţiei la Bucureşti, Marija Kapitanović.

"Credem în susţinerea unei politici de extindere credibile şi bazate pe merit (...). Una din priorităţile noastre este politica de extindere. Pentru noi, Croaţia, politica de extindere este o garanţie pentru progres şi stabilitate europene şi evoluţiile în acest domeniu", a afirmat diplomatul croat.

Ea a vorbit de obiectivele summitului de la Zagreb.

"Sunt două aspecte: cum să revigorăm procesul de extindere, cum să păstrăm accentul pe procesul de extindere, când vorbim de perspectiva Bruxelles-ului; pe de altă parte, când vorbim de Balcanii de Vest, vorbim de moduri de a reînnoi procesul de reformă, cum să dăm avânt acestui proces de reformă şi în final cum să aducem aceste două poziţii laolaltă. Suntem de părere că discuţiile pe noua metodologie nu ar trebui să fie obstacolele pentru deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania", a adăugat Kapitanović.

Diplomatul a vorbit de "optimismul" ţării sale privind Uniunea Europeană.

"Suntem un stat UE relativ nou, noi suntem încă optimişti. Încă ne amintim foarte clar sentimentul de a-ţi dori să faci parte din această asociere", a mărturisit ea.

Croaţia a aderat la UE în 2013 şi în ianuarie anul acesta a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru şase luni, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
VA LUPTATI SA-I MAI PROSTITI SI PE ALTII.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218