REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Autorităţile dau asigurări că în judeţul Constanţa nu vom avea inundaţii

Autorităţile dau asigurări că în judeţul Constanţa nu vom avea inundaţii

Replica API 9 februarie 2012 | 00:00 152

Cică în 2012 suntem mai pregătiţi ca atunci când s-au rupt digurile

Cică în 2012 suntem mai pregătiţi ca atunci când s-au rupt digurile

Dacă în anii trecuţi topirea munţilor de omăt reprezentau o reală ameninţare de inundaţii pentru anumite localităţi constănţene, anul acesta lucrurile sunt ţinute sub control, după cum declară autorităţile. "În momentul de faţă nu există nici un pericol. Nu cred că se va ajunge la inundaţii dat fiind faptul că se anunţă cod galben de frig şi zăpada se va topi într-o manieră treptată. Nu va exista o topire bruscă pentru a ne gândi la ce este mai rău. Mai mult decât atât, nici nu este o cantitate de zăpadă care să dea astfel de probleme", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Apele Române Dobrogea Litoral.

Potrivit declaraţiilor acestuia, situaţia este sub control, toate măsurile fiind puse la punct în vederea unei intervenţii precoce, la nevoie. Este ştiut faptul că, în anii trecuţi, probleme de acest gen au fost semnalate în zona de sud a cursului Dunării, unde întărirea digurilor a fost prioritară de fiecare dată. Nici zona Valea Seacă, care mai nou aparţine de Valu lui Traian nu a fost ocolită de astfel de evenimente. Soluţionarea acestei probleme întârzia să apară, vina fiind aruncată dintr-o parte în alta, de la primarul din Valu lui Traian la cel din Murfatlar şi invers. Situaţia pare să se fi schimbat începând cu anul 2012, spre liniştea locuitorilor din Valea Seacă. "Anul acesta nu mai sunt riscuri, oricum zona aceea se inunda doar când ploua cu 70-80l/mp, din cauza zăpezii nu prea sunt riscuri. Oricum, există un bazin deversor al Canalului Dunăre - Marea Neagră, în Murfatlar, pentru care s-a făcut un proiect care implică localităţile Murftlar şi Valu lui Traian şi care, sperăm noi, va fi finanţat de către Ministerul Mediului. În Valea Seacă există un canal colector, acum aşteptăm să primim banii de la Guvern. Problema este acolo, în Valea Seacă, în Valu lui Traian, dar momentan nu se pune problema de inundaţii", a declarat pentru "Replica", Gheorghe Cojocaru, primarul din Murfatlar. O situaţie mult mai gravă a fost întâlnită, anual, între Ciobanu şi Gârliciu, unde digul a cedat la presiunea apelor Dunării, provocând mai multe pagube în rândul caselor situate în acea zonă, dar şi a terenurilor agricole. "Digul a fost întărit, s-a investit în el 15 miliarde, aşa că nu mai există riscuri de inundaţii, plus că avem şi canale de desecare. Zăpada nu prezintă un astfel de pericol, din contră, eu mă rog să mai ningă pentru a ajuta agricultura, dar fără viscol", a precizat Ioan Suciu, primarul din Ciobanu. Aşadar, populaţia poate sta liniştită, nu există riscul să se trezească cu locuinţele luate de apă. În acest sens, prefectul Constanţei, Claudiu Iorga Palaz, întăreşte spusele tuturor edililor menţionaţi mai sus: "Momentan nu avem cantităţi de zăpadă care să reprezinte astfel de pericole, nu avem harta riscurilor. Oricum, în ceea ce priveşte judeţul Constanţa, suntem pregătiţi pentru orice şi vom interveni la timp pentru a evita orice dezastru", a declarat Claudiu Palaz.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102