REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Autorităţile din Mexic, Guatemala şi Honduras se pregătesc pentru plecarea unei caravane de migranţi spre SUA

Autorităţile din Mexic, Guatemala şi Honduras se pregătesc pentru plecarea unei caravane de migranţi spre SUA

Replica API 13 ianuarie 2021 | 00:00 904

Autorităţile din Mexic, Guatemala şi Honduras au anunţat că se pregătesc pentru plecarea din nordul Hondurasului a unei caravane de migranţi spre Statele Unite, transmite marţi France Presse, citată de Agerpres.

Un apel la formarea unei caravane de migranţi a fost lansat pe reţelele sociale. Migranţii vor porni din Honduras vineri, cu doar cinci zile înainte de depunerea jurământului de către preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pe care aspiranţii la visul american contează pentru a relaxa politica de migraţie a Statelor Unite.

Delegaţii ale autorităţilor din cele trei ţări din America Centrală implicate au inspectat luni postul de frontieră Corinto, dintre Honduras şi Guatemala, la circa 200 km nord de Tegucigalpa, capitala Hondurasului.

'Obiectivul (este de a) stabili măsurile ce vor permite primirea caravanei', au comunicat autorităţile guatemaleze, subliniind că 'prioritatea este asistarea copiilor migranţi neînsoţiţi, precum şi a grupurilor vulnerabile'.

Chiar dacă 'migraţia este un drept', migranţii trebuie să respecte regulile de intrare pe teritoriul guatemalez, prezentând un test negativ la noul coronavirus, precum şi documente de identitate, inclusiv pentru minori, au avertizat autorităţile din Guatemala.

Într-o declaraţie comună, cele trei state implicate au anunţat că vor să favorizeze migraţii 'sigure, ordonate şi regulate' şi să întărească lupta 'contra muncii ilegale a migranţilor şi contra traficului de persoane'.

Convocări pentru formarea unei 'Caravane 15 ianuarie 2021' circulă din decembrie pe reţelele sociale. La fel ca alte 10-12 caravane iniţiate începând din octombrie 2018, şi aceasta va porni de la San Pedro Sula, al doilea oraş din Honduras, inima industrială şi motorul economic al ţării.

Mexicani, salvadorieni şi guatemalezi şi-au manifestat pe reţelele sociale intenţia de a se alătura caravanei de migranţi hondurieni.

Candidaţii la emigraţie fug de violenţă şi sărăcie, agravată în ţările lor de pagubele provocate de trecerea devastatoare în noiembrie a două uragane şi de recesiunea economică cauzată de pandemie.

Caravanele precedente s-au lovit de înăsprirea măsurilor de control la frontieră ordonate de preşedintele Donald Trump, care a şi desfăşurat militari la graniţa cu Mexic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614