REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Autorităţile iraniene au sechestrat un petrolier care naviga sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz

Autorităţile iraniene au sechestrat un petrolier care naviga sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz

Replica API 20 iulie 2019 | 00:00 223

Foreign Office, ministerul britanic de externe, l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Iranului la Londra, Mohsen Omidzamani, după ce autorităţile iraniene au sechestrat un petrolier care naviga sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, informează agenţia de ştiri Press Association (PA), citată de Agerpres.

Convocarea intervine după ce unii oficiali iranieni au recunoscut sâmbătă că reţinerea petrolierului britanic Stena Impero, vineri, în strâmtoarea Hormuz este un act de represalii pentru reţinerea în Gibraltar a navei iraniene Grace 1 acum două săptămâni.

Principalele autorităţi ale ţării nu s-au pronunţat până în prezent în legătură cu capturarea făcută Gărzile Revoluţionare iraniene, iar versiunea oficială este că aceasta se datorează încălcării regulamentelor de navigaţie.

Cu toate acestea, secretarul puternicului Consiliu Naţional de Rezistenţă din Iran, Mohsen Rezai, a asigurat că autorităţile nu se vor abate când vine vorba de "luarea de măsuri de represalii", relatează EFE. "Noi nu căutăm război, dar nu ne dăm înapoi să luăm măsuri de retorsiune, fie împotriva lui Saddam (Hussein), (Donald) Trump sau a reginei", a scris Rezai pe contul său de Twitter, făcând aluzie la coroana britanică.

În aceeaşi linie, un purtător de cuvânt al Consiliului Gardienilor din Iran a subliniat că "regula represaliilor este un concept recunoscut în dreptul internaţional care este folosită împotriva măsurilor ilegale ale unei alte ţări" şi că Teheranul a luat decizia corectă în faţa unui "război economic ilegal şi a confiscării de nave petroliere".

Explicaţia, care contrastează cu o sugestie de vineri seara că petrolierul Stena Impero "a încălcat regulile maritime internaţionale" după ce s-a ciocnit cu o barcă de pescuit, a venit în timp ce guvernul britanic a avertizat navele britanice să stea departe de strâmtoarea Hormuz şi au descris criza reţinerii navei britanice ca fiind "inacceptabilă", scrie PA.

Compania Stena Bulk, care deţine Stena Impero, a declarat că nava "respecta pe deplin toate regulamentele de navigaţie şi reglementările internaţionale" când a fost capturată de Garda Revoluţionară iraniană.

Comitetul de urgenţă al guvernului britanic, Cobra, s-a întâlnit vineri seara şi miniştrii urmează să discute mai târziu sâmbătă despre criză.

Downing Street a declarat că premierul Theresa May era în circumscripţia sa, dar a fost informată cu privire la evoluţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Incepe dansu in golf. Sa vezi retorsiune cu strigaturi si muzica rock.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108