REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Autorităţile publice locale, obligate să ofere cetăţenilor două variante de tarife pentru gestionarea deşeurilor municipale

Autorităţile publice locale, obligate să ofere cetăţenilor două variante de tarife pentru gestionarea deşeurilor municipale

Replica API 5 februarie 2018 | 00:00 363

Proiect:

Proiect:

"Plăteşte cât arunci" şi "Răspunderea extinsă a producătorului" sunt cele două noi instrumente ce ar urma să fie incluse în legislaţia naţională referitoare la regimul deşeurilor, iar autorităţile publice locale vor fi obligate să ofere cetăţeanului posibilitatea de a alege din cel puţin două variante de tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor municipale, reiese dintr-un proiect de Ordonanţă, publicat în dezbatere publică de Ministerul Mediului, conform Agerpres.

"Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor a fost introdus instrumentul economic 'Plăteşte pentru cât arunci' în vederea stimulării colectării separate a deşeurilor de la populaţie, fără însă a crea cadrul complet, astfel încât acesta să fie funcţional. Această prevedere va impune alinierea contractelor de delegare existente dintre autorităţile administraţiei publice locale şi operatorii de salubrizare cu modificările impuse prin prezentul act normativ", se notează în document.

În acest context, pentru autorizarea şi supravegherea implementării prin sisteme colective a obligaţiilor operatorilor economici se înfiinţează, în cadrul Ministerului Mediului, Comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale. Aceleaşi autorităţi trebuie să asigure implementarea instrumentul economic "Plăteşte pentru cât arunci", oferind cetăţeanului posibilitatea de a alege din cel puţin două variante de tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor municipale, respectiv pentru gestionarea deşeurilor reziduale, fundamentate pe cel puţin una dintre următoarele modalităţi bazate pe: volum, frecvenţa de colectare, greutate şi saci de colectare personalizaţi.

"Colectarea separată, transportul, sortarea şi, după caz, alte operaţii de tratare a deşeurilor de ambalaje, colectarea separată a DEEE-urilor, a bateriilor şi acumulatorilor, care se regăsesc în deşeurile municipale în condiţiile stabilite pentru prestarea serviciului de salubrizare se fac fără costuri în sarcina cetăţeanului sau a persoanei juridice producător al respectivelor deşeuri. Costurile nete de colectare separată, transport, sortare şi, după caz, alte operaţii de tratare a deşeurilor de ambalaje, de colectare separată a DEEE-urilor, a bateriilor şi acumulatorilor, care se regăsesc în deşeurile municipale se suportă de către operatorii economici supuşi regimului de răspundere extinsă a producătorului prin persoanele juridice autorizate pentru operarea sistemelor colective de îndeplinire a obligaţiilor în regimul de răspundere extinsă a producătorului", se arată în proiectul de Ordonanţă.

Potrivit sursei citate, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării.

Totodată, titularii pe numele cărora au fost emise autorizaţii de construcţie şi/sau desfiinţări au obligaţia să gestioneze deşeurile din construcţii şi desfiinţări, astfel încât să atingă progresiv, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase, cu excepţia materialelor geologice naturale.

Pe de altă parte, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să aducă numai ambalaje reutilizabile care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj pentru ca acestea să corespundă unor reutilizări multiple. De asemenea, aceştia sunt obligaţi să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/bucată, dar şi să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori.

Proiectul de Ordonanţă este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, iar persoanele sau organizaţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, până pe data de 15 februarie 2018, la Ministerul Mediului, Direcţia Generală Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Periculoase.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi demolări, 60% valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională.

În plus, anual, va fi nevoie să se atingă o cantitate colectată de deşeuri electronice de 4 kg/locuitor şi să se colecteze separat bio-deşeurile în vederea compostării şi fermentării acestora.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intrebare pentru Polaris M bla bla si Primaria Constanta, Ati dat bani sa construiti niste boxe pentru pubele! Ok! La inceput erau inchise si doar angajatii Polaris aveau acces. Insa in timp ori angajatii s-au plictisit sa le inchida ori au dat cheile ciorilor cautatore in gunoi- posibil ca gunoierii polaris tot ciori sunt! Atunci de ce le-ati mai construi? De ce lasati ciorile sa scormoneasca in gunoi si sa-l imprestie de jur imprejurul pubelelor? Este la fel ca inainte! Lasatile libere si demolati boxele si dati- ne si banii inapoi pe care i-ati dat pentru construirea lor!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367