REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Autorităţile recunosc: Constanţa şi Tulcea nu sunt pregătite pentru deszăpezire!

Autorităţile recunosc: Constanţa şi Tulcea nu sunt pregătite pentru deszăpezire!

Replica API 3 noiembrie 2014 | 13:56 181

În lipsa unor contracte cu firme de profil, CNADNR cumpără ratrac-uri şi autofreze pentru judeţul nostru

În lipsa unor contracte cu firme de profil, CNADNR cumpără ratrac-uri şi autofreze pentru judeţul nostru

Drumarii constănţeni caută disperaţi firme care să deszăpezească drumurile. Comandamentul de iarnă pentru situaţii de urgenţă va fi reactivat în 15 noiembrie, însă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu este pregătită să intervină în Dobrogea în cazul în care Administraţia Naţională de Meteorologie va emite o avertizare cod roşu de ninsori abundente şi viscol. SRL-ul angajat iniţial de CNADNR, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa, să intervină în teren, a cerut recent intrarea în insolvenţă. Licitaţia în cazul judeţelor Constanţa şi Tulcea este programată abia în 11 decembrie.

„Încă nu suntem pregătiţi. Contractele pentru judeţul Constanţa şi Tulcea au rămas neîncheiate. Firma care avea aceste contracte a intrat în insolvenţă. Pe 11 decembrie are loc licitaţia, conform procedurilor, pentru judeţele Constanţa şi Tulcea. În cazul sectorului A2, contractul a fost semnat în ziua de 30 octombrie. Brăila şi Ialomiţa sunt acoperite din acest punct de vedere. Au mai rămas judeţele Constanţa şi Tulcea. Din 15 noiembrie vom avea comandament de iarnă. CNADNR cunoaşte situaţia de la noi. Întreaga activitate este monitorizată de către CNADNR şi de către Guvernul Românie”, ne-au declarat angajaţii DRDP. În lipsa vreunei firme care să dea la o parte eventuala zăpadă din perioada noiembrie-decembrie, cei care vor trebui să facă acest lucru sunt angajaţii Regionalei de Drumuri, al cărei parc auto include 17 autofreze pentru 5 judeţe. Puţinele autofreze existente sunt vechi, cu motor de tanc, cea mai nouă fiind cumpărată în urmă cu 35 de ani, iar cea mai veche are peste 45 de ani. „Sunt autofreze cu motoare de tanc. Aşa cum sunt, de fapt, în toată ţara. Ele sunt depăşite, iar întreţinerea lor presupune costuri mari, spre deosebire de autoturismele noi. Acestea le avem, cu acestea am intervenit până acum în teren”, ne-au explicat drumarii constănţeni. De precizat faptul că Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri din Constanţa urmează să primească o gură de oxigen. CNADNR va plăti 146,6 milioane lei (33,1 milioane euro), cu TVA, pentru achiziţia de autofreze de curăţat zăpada şi vehicule echipate pentru intervenţii speciale pe timp de iarnă, cele mai multe unităţi urmând să fie livrate de compania italiană Fresia. Contractele au fost atribuite la 24 octombrie prin licitaţie deschisă, pentru cel mai mic preţ. Pentru 11 din cele 12 loturi scoase la licitaţie, contractele au fost adjudecate de Fresia, iar unul a fost atribuit firmei Grădinariu Import Export din Bucureşti, potrivit unui anunţ al CNADNR. Fresia va livra autofrezele de curăţat zăpada, de capacitate medie şi mare, în vreme ce firma din Bucureşti va furniza vehiculele echipate pentru intervenţii speciale. Achiziţia, estimată iniţial la 180 milioane lei, va costa în total 118,2 milioane lei, fără TVA. Utilajele vor fi livrate direcţiilor regionale din Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa. Proiectul, care vizează prevenirea şi combaterea înzăpezirii pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi, este cofinanţat din fonduri europene. „Este o acţiune a CNADNR. Vor să achiziţioneze freze şi ratrac-uri, dar nu ştim câte vor fi repartizate judeţului nostru. Nu s-a stabilit încă. Iarna aceasta sperăm să le primim. Cheltuielile de întreţinere pentru utilajele existente sunt considerabile. Nu este posibil să le înlocuim pe toate. Investiţia ar fi foarte mare, dar este o primă etapă în ceea ce priveşte achiziţionarea unor utilaje de deszăpezire de strictă necesitate”, au conchis drumarii constănţeni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218