REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Replica API

Replica API

Replica API 13 august 2016 | 00:09 299

Autorităţile române vor stoca datele pasagerilor de pe zborurile naţionale

Autoritățile vor stoca, pentru o perioadă de şase luni, toate datele pasagerilor zborurilor naționale, cu scopul combaterii infracțiunilor de terorism. Companiile aeriene vor transmite autorităților informațiile privind domiciliul, telefonul, adresa de e-mail, itinerariul, preferințele de zbor și chiar locul în avion al pasagerilor. Obligația va fi stabilită prin lege și lărgește considerabil sfera informațiilor pe care companiile aeriene erau obligate să le furnizeze autorităților.

În scopul combaterii migrației ilegale, transportatorii aerieni care operează în România au în prezent obligația ca, până la finalizarea formalităților de îmbarcare, să transmită, la cererea autorităților, seria, numărul și tipul documentului de călătorie utilizat, cetățenia, numele și prenumele, data nașterii, punctul de trecere a frontierei unde urmează să sosească mijlocul de transport, codul transportului, ora plecării și ora sosirii, numărul total de pasageri care sosește cu acel transport și punctul inițial de îmbarcare.

Autoritățile române arată însă că la nivelul Uniunii Europene s-a ajuns la concluzia că, în condițiile menținerii amenințării reprezentate de terorism, este necesar un nou instrument juridic care să includă atât datele menționate, cât și alte tipuri de date necesare pentru prevenirea, depistarea, cercetarea sau urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave.

În acest scop, noua lege stabilește înființarea, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a Unității Naționale de Informații privind Pasagerii (UNIP), potrivit profit.ro. Transportatorii aerieni vor transmite către UNIP, în mod automat și fără solicitarea expresă a autorităților, datele pasagerilor cu 48 până la 24 de ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului.

Conform noilor norme propuse, companiile aeriene vor transmite codul de rezervare, data rezervării sau a emiterii biletului, datele programate ale călătoriei, numele și prenumele asociate rezervării, adresa și informațiile de contact – inclusiv număr de telefon și adresă de e-mail - asociate rezervării, toate informațiile privind forma de plată, inclusiv adresa de facturare și itinerarul complet de călătorie.

Companiile vor fi obligate să furnizeze până și informațiile din profilul “client fidel” al unui pasager, agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul, toată situația de călătorie a pasagerului, inclusiv confirmările, situația înregistrării pentru zbor, informații privind neprezentarea pasagerului la îmbarcare sau privind prezentarea acestuia în ultimul moment la îmbarcare fără rezervare prealabilă.

În cazul minorilor neînsoțiți, cu vârsta sub 18 ani, vor fi transmise numele și sexul minorului, vârsta, limba sau limbile vorbite, numele și datele de contact ale persoanei care îl însoțește la plecare și relația sa cu minorul, numele și datele de contact ale persoanei care îl așteaptă la sosire și relația sa cu minorul, agentul prezent la plecare și la sosire.

Informațiile despre biletul pasagerului vor trebui să cuprindă inclusiv numărul biletului, data emiterii biletului și bilete dus simplu și câmpurile aferente furnizării automate a prețului unui bilet de călătorie, toate informațiile cu privire la bagaje, ba chiar și numărul locului și alte informații privind locul.

Autoritățile vor primi, de asemenea, date privind tipul, numărul, țara de emitere și data expirării oricărui document de identitate, cetățenia, numele de familie, prenumele, sexul, data nașterii, compania aeriană, numărul zborului, data plecării, data sosirii, aeroportul de plecare, aeroportul de sosire, ora plecării și ora sosirii, cât și un istoric al tuturor modificărilor efectuate de un pasager.

Imediat după îmbarcarea pasagerilor în aeronava care se pregătește de decolare și când niciun pasager nu se mai poate îmbarca sau nu mai poate debarca, transportatorii aerieni transmit către UNIP toate modificările sau completările intervenite cu privire la pasagerii respectivului zbor.

Sursa: Romaniatv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218