REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Autoritățile sunt în ALERTĂ Focar de pestă porcină, lângă București: Virusul a fost confirmat în localitatea Tunari

Autoritățile sunt în ALERTĂ Focar de pestă porcină, lângă București: Virusul a fost confirmat în localitatea Tunari

Replica API 19 august 2018 | 00:00 240

Virusul pestei porcine africane a confirmat la 15 porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, la 4 km de localitatea Tunari, din județul Ilfov, a anunțat duminică Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA), transmite Mediafax, conform stiripesurse.ro.

„Prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) - Laboratorul Național de Referință, la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanță de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, în direcția localității Ștefănești, din județul Ilfov”, transmite, duminică, ANSVSA, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Autoritatea precizează că serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa a fost plasată sub supraveghere și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. De asemenea, a fost dispusă uciderea animalelor din anexa gosodărească și ecarisarea carcaselor.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit astăzi (n.r. duminică) pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate (15 capete), iar ancheta epidemiologică este în desfășurare”, potrivit sursei citate.

ANSVSA a mai precizat că Poliția demarată o anchetă, iar investigațiile preliminare indică posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduși dintr-o zonă unde evoluează focare de pestă porcină africană (PPA).

„Autoritatea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, au adaugat reprezentanții ANSVSA.

ANSVSA avertizează că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

În 15 august a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, județul Călărași, situată la limita cu județul Ialomița, preciza, joi într-un comunicat ANSVSA.

În prealabil, ANSVA anunța că în perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 județe, Potrivit Autorității, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populației, unul într-o exploatație de tip A și alte 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale. De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va asteptam sa cumparati carnita de peste 50 de ani import spania.
1
0
la palatul victoria,la palatul cotoceni s-au facut verificari
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369