REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Autorizaţie de construire emisă de Primăria Constanţa, atacată de prefect în instanţă, menţinută de judecători

Autorizaţie de construire emisă de Primăria Constanţa, atacată de prefect în instanţă, menţinută de judecători

Replica API 23 mai 2019 | 00:00 819

Construcţia unui afacerist din Galaţi, contestată de vecin! În urmă cu câţiva ani, R. Istrate a demarat procedurile pentru construcţia unei vile cu două etaje în zona Delfinariu. În 2017, a obţinut autorizaţia de construire, însă, după începerea lucrărilor, vecinul l-a reclamat pe proprietar la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Inspectorii au constatat că autorizaţia nu este completă şi a sesizat Prefectura. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a deschis acţiune în instanţă, numai că, magistraţii au respins acţiunea.

În nopiembrie 2017, Prefectura a solicitat instanței să dispună, în contradictoriu cu Primăria Constanţa şi proprietar, anularea autorizației de construire nr. 74/09 02 2017 și suspendarea executării acestui act administrativ.

Asta, după ce în iulie 2017, Inspectroatul de Stat în Construcţii a fost înștiințat de către un vecin de faptul că nu s-ar respecta autorizaţia de construire. Urmare a sesizării vecinului, au fost efectuat verificări referitoare la legalitatea emiterii autorizației de construire nr. 74/2017 emisă de primărie. Din verificările efectuate de instituția menționată a rezultat că autorizația de construire a fost emisă cu nerespectarea prevederilor legale.

Astfel, prin procesul verbal de control s-a constatat că: procentul de ocupare al terenului depășește valoare maximă aprobată, calculul acestui indicator nefiind realizat în conformitate cu prevederile legii 350/2001 , în amprenta la sol a construcției, nefiind inclusă suprafața terasei acoperite și de limitate de elemente structural, destinată parcării/în proiecția la sol a perimetrului etajului 1 nu sunt incluse suprafețele a două spații declarate ca și balcoane, deși acestea nu prezintă caracteristicile tehnice specifice în sensul că nu se evidențiază că platforme exterioare cu o latură încastrată într-un zid și nu sunt delimitate de parapet/balustradă.

De asemenea, s-a contatat că numărul locurilor de parcare nu întrunește necesarul conform suprafeței utile a locuinței autorizate – pentru o locuință cu suprafaţăd e150-200 mp, fiind necesare 3 locuri de parcare, iar conform planului sunt p ropuse doar 2 locuri de parcare.

Inspectorii au mai reţinut că autorizația de construire s-a realizat în baza unei documentații incomplete și se enumeră acele elemente care ar constitui lipsuri ale documentației de autorizare.

Reprezentanţii primăriei au relatat în instanţă că autorizația de construire a cărei anulare s-a solicitat sa fost emisă cu respectarea legii și a regulamentelor de urbanism, atât în ce privește procentul de ocupare a terenului, cât și coeficientul de utilizare a terenului, dar și în ce privește numărul de locuri de parcare în interiorul construcției în raport de suprafața desfășurată care este sub 150 mp.

Autorizaţia ar fi fost emisă fără acordul vecinilor. În ce privește aspectele legate de eventualele lipsuri ale documentației tehnice de autorizare arată că documentația depusă de beneficiar este în acord cu certificatul de urbanism emis și, chiar dacă s-ar putea reține că ar fi incompletă acest fapt nu ar putea atrage decât nulitatea relativă.

Proprietarul a spus magistraţilor că acordul vecinilor nu era necesar conform PUZ local nr. 226/05 10 2010, dar s-a conformat acestei măsuri dispuse de ISC și a obținut acordul vecinilor autentificat la notarul public. Întrucât nici o altă neregulă nu a fost adusă la cunoștința sa la acea dată, a continuat executarea lucrărilor.

Autorizaţia de construcţia, în opinia judecătorilor, a fost emisă în condiţiile legii, fapt pentru care acţiunea a fost respinsă ca nefondata.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa autorizatie a emis incepatorul ala amator de Vanturake ??? Acelasi care tine oamenii cu anii la autorizatii, de altminteri? Care cere pentru o casuta intre casute PUD, MUD si pe mortii lui? La vot pe 26, oameni buni. Ce vreti voi, dar sa le dati ce merita batjocurilor astora! Picatura cu picatura se face ploaia si apoi furtuna.
2
0
Cea mai buna solutie este fuga din RROMania
1
0
Construiti, construiti, pana ne sufocati detot !
3
0
Inca un exemplu de cardasie intre distrugatorii orasului meu !!! O adevarata increngatura de hoti, spagagii si analfabeti care ne mananca viata !!! La toti, muie cu cacat !!!
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218