REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Autosabotajul: de ce nu reușești să faci ce îți dorești?

Autosabotajul: de ce nu reușești să faci ce îți dorești?

Replica API 30 septembrie 2021 | 20:48 517

Autosabotajul se referă la comportamente sau modele de gândire care te țin pe loc și te împiedică să faci ceea ce îți dorești. Iată ce e bine să știi!

Sursă foto: Shutterstock

Se întâmplă ca uneori să rămâi blocat în tipare care îți creează probleme și te împiedică să îți atingi obiectivele și, cu toate că încerci să faci modificări și să perturbi aceste tipare, cumva ajungi din nou în același loc. Dacă acest lucru îți sună familiar, s-ar putea să te autosabotezi, scrie doc.ro.

Autosabotajul se referă la comportamente sau modele de gândire care te țin pe loc și te împiedică să înaintezi cu planurile tale. Acest comportament se poate petrece în mai multe moduri, unele evidente, altele nu.

Cum știi că te confrunți cu autosabotajul?

Dai vina pe alții când lucrurile merg prost

Sigur că unele lucruri pot fi din vina altcuiva, dar nu întotdeauna este cazul. Uneori, lucrurile rele se întâmplă fără ca o persoană anume să fie vinovată. Dacă ai tendința de a găsi permanent vina în altă parte ori de câte ori te confrunți cu dificultăți, ar putea merita să arunci o privire mai atentă asupra rolului pe care l-ai avut tu în ceea ce s-a întâmplat.

Dacă, de exemplu, după o despărțire, ai impresia că a fost doar vina partenerului, e bine să te gândești sincer dacă nu cumva ai contribuit și tu cumva la deteriorarea relației, lucru care te poate ajuta în relațiile viitoare. Sau, dacă iei o decizie după ce ai fost sfătuit de alte persoane nespecializate în aria respectivă și lucrurile merg prost, iar tu tinzi să dai vina pe acele persoane, amintește-ți că decizia finală a fost a ta, nu a lor.

Alegi să pleci atunci când lucrurile nu merg bine

Nu este nimic în neregulă cu ieșirea din situații care nu îți satisfac nevoile. Uneori, aceasta poate fi cea mai bună opțiune. Dar este de obicei înțelept să faci un pas rapid înapoi și să te întrebi mai întâi dacă ai făcut cu adevărat un efort. Dacă, de exemplu, atunci când apar probleme la serviciu, constați că nu există și nu se dorește o comunicare bună cu angajații sau că acestora le sunt încălcate drepturile, este firesc să nu fii mulțumit.

Dar dacă obișnuiești să pleci, pur și simplu, de la fiecare loc de muncă după ce stai foarte puțin, fără să încerci să rezolvi lucrurile negative care apar inerent la orice job și dacă trăiești cu impresia că doar alte persoane sunt de vină mereu, oprește-te și analizează cu atenție ce se întâmplă.

Uneori, îndoielile cu privire la propria capacitate de a reuși sau de a deține un loc de muncă stabil te-ar putea determina să faci lucruri care îți perturbă performanța sau te împiedică să prosperi la locul de muncă. Poate că îți este este teamă de conflicte sau de critici sau ți se pare că toată lumea este împotriva ta. E bine ca atunci când ai nemulțumiri să le exprimi într-un mod civilizat și dacă apar conflicte să cauți rezolvarea lor înainte de a decide că este în avantajul tău să părăsești un loc de muncă.

Amâni mereu sarcinile pe care le ai de îndeplinit

Dacă te simți blocat când ai de îndeplinit o sarcină importantă și faci, în schimb, diverse alte activități, ocolind-o pe cea importantă, nu ești singur. Toată lumea simte uneori nevoia să amâne anumite lcururi. Amânarea are de regulă o cauză de bază, cum ar fi:

te simți copleșit de ceea ce trebuie să faci

ai probleme de gestionare a timpului

te îndoiești de abilitățile tale

Pornești certuri din nimic cu prietenii sau cu colegii de muncă

Dacă ești mereu pus pe ceartă, te superi repede, chiar și pentru lucruri care nu contează cu adevărat sau faci diverse lucruri pentru a provoca reacții, cum ar fi să lași mizerie în bucătărie sau să „uiți” intenționat datele importante, e posibil să fie vorba de autosabotajul relațiilor.

Poate faci aceste lucruri deoarece îți este greu să vorbești despre sentimentele tale și să spui ce te deranjează exact și atunci recurgi la această așa-numită agresivitate pasivă și pasivă. E recomandat să alegi metode de comunicare mai eficiente pentru că de cele mai multe ori oamenii nu știu ce te supără dacă nu le spui exact.

Ai relații cu persoane care nu sunt potrivite pentru tine

Comportamentele de autosabotaj apar adesea în relații. Intrarea în relații cu persoane care te nemulțumesc din mai multe puncte de vedere este un tip obișnuit de autosabotaj. În cazul în care, de exemplu, alegi același tip de persoană în relațiile romantice, deși toate cele anterioare s-au terminat prost sau dacă vrei ca lucrurile să funcționeze cu un partener care are obiective foarte diferite de ale, ia în calcul să faci anumite schimbări.

Compatibilitatea este foarte importantă, așa că gândește-te bine ce îți dorești de la un partener și ce ești tu dispus să oferi în relație și nu te mulțumi să rămâi într-o relație sperând să lucrurile se vor schimba în bine, dacă ai primit destule semne că acest lucru nu se va întâmpla.

Ai dificultăți în a-ți exprima nevoile

Dacă ți-e greu să vorbești despre ceea ce îți dorești, s-ar putea să îți fie greu să îți îndeplinești toate nevoile. Acest lucru se poate întâmpla și în familie, și între prieteni și la locul de muncă, și în relațiile romantice, ba chiar și în interacțiunile de zi cu zi. O metodă bună de a obține ceea ce dorești și de a trăi în armonie cu tine este să îți exprimi nevoile.

Te minimizezi

Dacă ești o persoană care își stabilește niște standarde foarte înalte, atunci când nu le poți respecta, tinzi să îți spui „Nu sunt în stare de nimic”, „Nu pot face nimic bine”, „Nu voi reuși, așa că de ce să mă deranjez?”. Recomandarea este să te analizezi cu atenție și să își stabilești standarde realiste. Dacă ai 40 de ani și iei în calcul o schimbare de carieră, de exemplu, probabil că nu mai poți deveni gimnast de performanță (acesta ar fi un standard nerealist, având în vedere că gimnaștii de performanță încep antrenamentele la vârste fragede). Există, însă, o mulțime de alte meserii care pot fi învățate la vârsta a doua și practicate cu succes.

Dacă ai impresia că te confrunți cu autosabotajul și nu știi cum să îți duci viața pe un făgaș mai bun, câteva ședințe cu un consilier psihologic te pot ajuta în acest sens.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920