REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Autostrada Bucureşti - Constanţa, dotată cu aparate care identifică maşinile date în urmărire

Autostrada Bucureşti - Constanţa, dotată cu aparate care identifică maşinile date în urmărire

Replica API 2 august 2013 | 00:00 150

Poliţiştii vor avea adevărate "birouri mobile"

Poliţiştii vor avea adevărate "birouri mobile"

Poliţia Autostrăzi este de vineri, 2 august, mai bogată. În prezenţa şefului Poliţiei Române, chestor-şef de poliţie Petre Tobă, a avut loc, pe Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, prezentarea a două autospeciale dotate cu echipamentele tehnice necesare efectuării tuturor verificărilor specifice muncii de poliţie în timp real, de la faţa locului. Printre acestea se află şi aparatele care pot identifica autoturismele date în urmărire.

"Poliţia Română şi-a propus identificarea celor mai utile şi fiabile metode pentru creşterea randamentului poliţistului, dar şi pentru a-i da acestuia instrumentele necesare pentru a-şi îndeplini misiunile în siguranţă. În acest sens, prin proiectul pilot prezentat vineri, am încercat să creăm un adevărat birou mobil poliţistului aflat în stradă.", se arată într-un comunicat de presă emis de către Poliţia Română. Mai exact, una dintre autospecialele de poliţie rutieră cu sistem radar a fost echipată suplimentar, în urma parteneriatului cu Microsoft, cu o tabletă PC cu conectivitate 3G/UMTS, precum şi cu un sistem de identificare automată a numerelor de înmatriculare (automatic number plate recognition - ANPR), în paralel cu dezvoltarea sistemului informatic al Poliţiei Române pentru a susţine conectarea în mod securizat cu terminale mobile. Prin folosirea dispozitivului Tablet PC cu modem de date GSM se realizează legătura cu toate aplicaţiile Poliţiei Române sau ale altor structuri M.A.I., astfel, fiind efectuate verificări în timp real, de la faţa locului. Funcţionarea sistemului va determina scăderea timpilor de reacţie în cazul producerii unor evenimente, poliţiştii având posibilitatea de a transmite sau recepţiona on-line informaţiile la faţa locului, fără a se mai impune deplasarea la cel mai apropiat sediu sau contactarea dispeceratului din aria de competenţă. Cu ajutorul acestui sistem, poliţistul va avea instrumentele necesare unei intervenţii în siguranţă. Prin intermediul dispozitivului vor fi implementate şi rapoartele de activitate curentă, în SNRI, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul unei unităţi de poliţie.

Sistem de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare

De asemenea, autospeciala respectivă este dotată cu sistemul de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare (ANPR) care permite monitorizarea şi supravegherea traficului şi identificarea vehiculelor care se află sub un anumit consemn. Cu ajutorul acestui sistem vor putea fi identificate maşinile semnalate ca furate, sistemul efectuând automat verificări în baza de date a autovehiculelor furate. Până acum sistemul era folosit doar pe DN1, fiind montat pe camerele fixe. "Prin intermediul unei camere, montate pe un trepied pe marginea şoselei, se citesc numerele de înmatriculare ale autoturismelor, iar apoi, cu ajutorul unei aplicaţii, sunt verificate automat în baza de date cu autovehicule furate. Sistemul permite detecţia codului de ţară, salvarea imaginii cu autovehiculul detectat fie ca fişier imagine, fie direct în baza de date, împreună cu informaţiile asociate detecţiei (numărul camerei de supraveghere, data şi ora la care s-a efectuat detecţia, numărul de înmatriculare detectat). Autospeciala este dotată cu o staţie radio mobilă în standard TETRA ce permite realizarea comunicaţiilor de voce între patrulele rutiere, respectiv între patrulele din teren şi dispecerat. Totodată, prin intermediul acestui sistem se pot realiza verificari în bazele de date în cazul nefuncţionarii conexiunii de date aferente TABLETEI PC, asigurându-se astfel redundanţa. Totodată, back-upul sistemului de comunicaţii în standard TETRA este asigurat prin staţia radio mobilă VHF.", se mai arată în comunicatul de presă. Cea de a doua autospecială este dotată suplimentar cu dispozitivul TachoScan ce permite citirea automată a datelor înregistrate de tahografele electronice, putându-se astfel verifica respectarea legislaţiei referitoare la timpii de condus şi de odihnă. Dispozitivul permite reducerea semnificativă a timpilor necesari efectuării verificărilor specifice muncii de poliţie şi emite rapoarte detaliate cu privire la datele pe care le-a înregistrat.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614