REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Autoturismele cu numere de Bulgaria, kamikaze pe şoselele din Constanţa

Autoturismele cu numere de Bulgaria, kamikaze pe şoselele din Constanţa

Replica API 4 august 2012 | 00:00 181

Coşciugele pe patru roţi au probleme cu frânarea şi direcţia

Coşciugele pe patru roţi au probleme cu frânarea şi direcţia

Maşinile de Bulgaria sunt adevărate pericole pe străzile din Constanţa. Oamenii au preferat să-şi asigure tot confortul prin achiziţionarea unui autoturism ieftin, vecinii bulgari sărind cu oferte. Însă, de multe ori, marea "afacere" s-a dovedit a fi ţeapă. Potrivit RAR Constanţa, tot mai multe astfel de maşini sunt foarte vechi, fiind depistate cu grave probleme, ceea ce transformă străzile urbei în pericole la tot pasul.

Autoturismele, achiziţionate din Bulgaria, au devenit un real pericol pentru participanţii la trafic de pe străzile Constanţei. Constănţenii cu o putere financiară medie sau precară au apelat la achiziţionarea unor autoturisme mai ieftine, de la vecinii bulgari. Nici aceştia nu au întârziat să apară cu ofertele, văzând că există cerere pe piaţă, sărind la bătaie cu preţuri care mai de care mai avantajoase. Însă, ceea ce se dovedea a fi o "afacere" pentru omul de rând, s-a transformat, în cele mai frecvente cazuri, în ţepe de proporţii. Dacă la început autoturismele comercializate erau în stare de funcţionare acceptabilă, cu timpul, "hârburile" au început să capituleze în trafic. În momentul de faţă, cele mai multe defecţiuni sunt descoperite, în trafic, de către Registrul Auto Român Constanţa (RAR), la autoturismele cu numere de Bulgaria, achiziţionate pe post de chilipiruri de către cetăţeni români. Potrivit lui Adrian Bizineche, director RAR Constanţa, acest lucru se întâmplă pentru că multe dintre maşini sunt foarte vechi. "Am făcut nenumărate controale, iar autoturismele de Bulgaria sunt găsite deseori cu probleme. Acest lucru este posibil întrucât multe dintre ele sunt foarte vechi", a declarat, pentru "Replica", Adrian Bizineche.

Maşini de Bulgaria, ITP-uri de România

Chiar Guvernul României a vrut să diminueze fenomenul "Bulgaria", propunând ca un autovehicul să nu poată circula pe străzile noastre decât 90 de zile, obligând, în acest mod, proprietarii să ia măsuri, să înmatriculeze maşinile în ţară. Toate discuţiile referitoare la acest aspect au rămas undeva în aer, motiv pentru care controalele s-au înteţit. Însă, RAR vine cu o veste bună: maşinile de Bulgaria pot face ITP-ul în ţară, ceea ce mulţumeşte oarecum reprezentanţii instituţiei, controlul putând fi mai mare astfel. "Acum au voie să facă ITP-ul şi în România şi avem ocazia să-i verificăm mai bine. Deja sunt posesori de autoturisme care apelează la această tehnică pentru că scapă de un drum în Bulgaria", a mai spus Adrian Bizineche.

Din 164 de autoturisme oprite, 126 au probleme

Potrivit acestuia, în luna iulie au avut loc mai multe verificări pe DN39, DN22, DN2A, Medgidia, Mangalia, cât şi la intrările şi ieşirile din localităţi. Neregulile întâlnite se desprind din cele clasice, precum noxele, ITP expirat, probleme la direcţie, la sistemul de frânare. Din 164 de autovehicule verificate, 38 au fost conforme şi 126 neconforme. Dintre cele neconforme, 96 aveau probleme cu direcţia şi instalaţiile electrice, poluare: 51 iar cu joc la direcţie şi 29 cu probleme la frâne. Celor opriţi în trafic, depistaţi cu probleme, de obicei li se reţine certificatul de înmatriculare, proprietarii trebuind să-l ridice în maxim două săptămâni, termen până la care problemele depistate necesită a fi remediate.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614