REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Avalanşă de falimente în dosarul Eolica Dobrogea. Scandal şi datorii uriaşe

Avalanşă de falimente în dosarul Eolica Dobrogea. Scandal şi datorii uriaşe

Replica API 31 octombrie 2016 | 00:00 2231

Insolvenţă cu bucluc

Insolvenţă cu bucluc

Insolvenţa Eolica Dobrogea SRL, producătorul de energie eoliană deţinut de controversatul afacerist Corneliu Dică, generează falimente în serie. Eolica Dobrogea cere acum, la Tribunalul Constanţa, insolvenţa a încă trei firme înrudite. Grupul Eolica este alcătuit din nu mai puţin de 11 societăţi comerciale, de la Eolica Dobrogea One (unu) până la Eolica Dobrogea Ten (zece). În paralel, există mai multe procese pe rol, în care apar atât foştii acţionari spanioli de la Ibedrola (care au renunţat la afacere din cauza ţepei luate de la Eolica), cât şi fostul primar din Cogealac, Cati Hristu. La data intrării în insolvenţă, în 2014, firma mamă avea datorii de 86 de milioane de lei.

Creditoarea Eolica Dobrogea SRL, prin administratorul judiciar, a înregistrat în aceeaşi zi de 25.10.2016 trei dosare la Tribunalul Constanţa, prin care cere falimentul debitoarelor Eolica Dobrogea Two SRL, Eolica Dobrogea Three SRL şi Eolica Dobrogea Four SRL. Firma mamă are ca asociat unic pe C-Tech SRL, deţinută de Corneliu Dică, acesta fiind şi administratorul special al Eolica Dobrogea SRL. Decăderea afacerii Eolica Dobrogea a început în 2011, când partenerii spanioli de la Iberdrola au anunţat că abandonează proiectul eolian de la Cogealac din cauza românilor din firmă. Spaniolii deţin, în continuare, parcul eolian de la Mihai Viteazu. Potrivit energyreport.ro, Eolica avea la data intrării în insolvenţă datorii totale de 86 de milioane de lei, din care 52 de milioane de lei numai către Iberdrola, 9 milioane lei către Primăria Cogealac şi alţi 30 de creditori. Eolica deţine în patrimoniu active din toate categoriile: imobile, participaţii la societăţi comerciale, autorizaţii de construire şi avize corelate producerii de energie regenerabilă iar în anii din urmă a ajuns cu afacerile din eoliene până la 12 milioane de lei.

Istoria unui scandal de miliarde de euro

În anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene cu o capacitate totală de 1.600 MW, se arată în sursa citată. Spaniolii anunţau atunci că vor finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. În 2011, spaniolii au început construcţia primului parc eolian în comuna Mihai Viteazu, din judeţul Constanţa, proiectat pentru o capacitate de 80 de MW. În 2012 însă, Iberdrola a anunţat că nu mai poate continua proiectele eoliene programate pentru piaţa românească, cu o valoare totală de circa 2,5 miliarde euro, din cauza partenerului Eolica. Era vorba despre parcul eolian Mihai Viteazul, de 80 de MW şi o deţinere majoritară în mai multe proiecte cu o capacitate totală de 192 MW, aflate în diferite stadii de dezvoltare. Motivul supărării? Sub conducerea lui Corneliu Dică, Eolica Dobrogea a acţionat în instanţă Transelectrica şi pe ANRE, pentru că ar fi refuzat nejustificat să încheie un proces verbal privind îndeplinirea unor condiţii de racordare la reţea a parcului eolian de 600 MW de la Cogealac. Problema e că după puţin timp, asociaţii Eolica au renunţat la proces, în care erau cerute daune de 118 milioane de euro anual. Mai precis, susţineau că acţiunea în instanţă a fost iniţiată de administrator, respectiv Corneliu Dică, fără bază legală şi fără acordul asociaţilor.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102