REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Avalanşă de minori implicaţi în tâlhării şi spargeri de locuinţe

Avalanşă de minori implicaţi în tâlhării şi spargeri de locuinţe

Replica API 27 mai 2013 | 00:00 111

Din familii dezorganizate, în abandon şcolar, ei infractorii de azi, puşcăriaşii de mâine

Din familii dezorganizate, în abandon şcolar, ei infractorii de azi, puşcăriaşii de mâine

Minorul de azi, tâlharul de mâine. Cam aşa este zugrăvit viitorul tinerei generaţii, din care se desprind, tot mai des, cei ce au să devină scursuri ale societăţii. Vina o poartă atât familiile, de cele mai multe ori dezorganizate, anturajul şi chiar situaţia financiară. De la începutul anului şi până acum, s-au întocmit pe puţin 31 de dosare de cercetare penală pentru minorii de până în 14 ani, respectiv 40 pentru cei cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Furturi, tâlhării şi chiar loviri sau alte violenţe, sunt împrejurările în care minorii ajung să intre în atenţia oamenilor legii. Mai crunt este faptul că tot mai mulţi dintre aceştia se află deja în abandon şcolar.

Încotro ne îndreptăm cu o proaspătă generaţie care se transformă, încet dar sigur, în tineri tâlhari, spărgători de locuinţe, hoţi sau chiar criminali? Din nefericire, cam aceasta este situaţia ce predomină pe raza teritoriului Constanţa, tot mai multe evenimente nefericite fiind înregistrate, cei ce dau lovitura având până în 18 ani. Potrivit oamenilor legii, mai toţi provin din familii dezorganizate, destrămate, ce se scaldă în condiţii de trai greu de imaginat. În plus, cam toţi micii infractori s-au lăsat de şcoală, înlocuind-o cu alte îndeletniciri şi devenind "cunoştinţe" vechi ale oamenilor legii. Mai exact, în primul trimestru al anului curent, 86 de minori au fost depistaţi hoinărind pe drumuri, fără supravegherea părinţilor. Şi aici este vorba de familii dezorganizate sau de copii fugiţi din Centrele de Plasament. Faţă de părinţi, spun poliţiştii, s-au luat măsurile ce se impun, o parte dintre copii fiind deja luaţi în plasament, 58 fiind predaţi familiilor. În plus, tot în primele trei luni ale anului în curs, au fost întocmite 31 de dosare penale faţă de minori de până în 14 ani şi 40 faţă de minori cu vârste între 14 şi 18 ani. "Marea majoritate a acestor minori provine din familii dezorganizate, sărace. Părinţii nu-i supraveghează, nu au parte de educaţie", a declarat, pentru "Replica", Emilian Pârvu, şeful Poliţiei Municipiului Constanţa. Şi cum situaţia pare din ce în ce mai gravă, pe lângă faptul că educaţia lipseşte iar anturajul îşi pune amprenta, mai intervine şi abandonul şcolar. Spre exemplu, din 31 de minori, cu vârste de până în 14 ani, care s-au ales cu dosare de cercetare, 24 au abandonat şcoala. Revenind la cei ceva mai măricei, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, menţionăm că au comis 37 de infracţiuni în numai trei luni de zile, dintre care 6 tâlhării, 31 de furturi şi 3 alte infracţiuni, precum loviri sau alte violenţe. Infracţiunile se petrec în tot judeţul, în mediul rural furându-se din locuinţe sau vandalizându-se cimitirile, iar în municipiu la "modă" fiind furturile din apartamente sau de telefoane mobile pe stradă, precum şi bijuterii.

Vin din ţară, dorm pe unde apucă şi dau lovitura în municipiu

De asemenea, trebuie să menţionăm că minorii ce acţionează în municipiu nu locuiesc neapărat în oraş. Sunt şi cazuri în care vin tocmai din ţară, dorm pe unde apucă şi trăiesc din tâlhării şi furturi. Acesta este şi cazul lui A.Ş., de 13 ani, care a venit tocmai din Botoşani pentru a da loviturile în Constanţa. Nu are un domiciliu stabil, doarme prin toate ungherele întunecate şi fură tot ce-i pică în mână. Ultima oară a fost prins de oamenii legii pe data de 6 martie a.c., când i-a smuls şacoşa unei femei, pe bulevardul I.C. Brătianu, în care se aflau atât bunuri, dar şi portofelul cu bani. Un alt caz s-a petrecut pe data 1 aprilie, când un minor, M.O., de 13 ani, a furat un telefon mobil unui alt minor, de 15 ani, în zona ICIL. Însă, cu doar câteva zile înainte, un tânăr de 17 ani a acţionat în aceeaşi zonă, furând tot un telefon mobil. Cât despre judeţ, cazurile în care sunt implicaţi minorii sunt şi mai dese, ultimul fiind înregistrat chiar pe 23 mai. Mai exact, la acea dată, ora 16.00, poliţiştii din localitatea Lumina au fost sesizaţi de către un localnic cu privire la faptul că, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa sa de unde au sustras mai multe bunuri. Din primele cercetări oamenii legii au stabilit că în noaptea de 22/23.05.2013, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa părţii vătămate, folosind o fereastră lăsată deschisă, sustrăgând documente, suma de 1000 lei şi 50 euro şi un telefon mobil, toate în valoare de 1500 lei. În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au identificat ca suspecţi de comiterea faptei doi minori, de 15, respectiv 16 ani , prejudiciul fiind recuperat parţial. Cercetările sunt continuate de către Postul de Poliţie Lumina, în vederea recuperării întregului prejudiciu şi documentării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614