REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

AVALANŞĂ de SUICIDURI la Constanţa! Psihologul criminalist a explicat fenomenul

AVALANŞĂ de SUICIDURI la Constanţa! Psihologul criminalist a explicat fenomenul

Replica API 29 martie 2016 | 23:59 402

Comunicarea, primul pas spre vindecare!

Comunicarea, primul pas spre vindecare!

Tragediile se ţin lanţ la Constanţa! În ultima perioadă, tot mai multe persoane au ales să-şi pună capăt zilelor prin spânzurare. Spre exemplu, săptămâna trecută, patru persoane au decedat în numai două zile. Despre această situaţie, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu susţine că este mai des întâlnită primăvara, la mijloc fiind mai mulţi factori. Potrivit acestuia, problemele sunt clasate în funcţie de vârstă, iar oamenii dau semne înainte de a recurge la gestul extrem.

Un bărbat fără adăpost din Constanţa şi un tânăr din localitatea Ostrov au decis să îşi pună capăt zilelor. Ambele evenimente nefericite au avut loc în cursul zilei de 23 martie, fiind vorba despre un bărbat de 67 de ani care a fost găsit într-o anexă situată vizavi de fosta secţie medicală a Spitalului de Boli Infecţioase şi un tânăr de 21 de ani, care a fost găsit într-o anexă a unui imobil din municipiu. Vârstnicul nu avea locuinţă şi multe probleme, pe când tânărul se pare că picase într-o depresie.

Ulterior, pe 27 martie, alte două cazuri au fost înregistrate, fiind vorba despre o femeie de 86 de ani care s-a spânzurat la Cernavodă şi un bărbat de 53 de ani, găsit la Medgidia. Şi, din păcate, acestea nu au fost singurele cazuri, fiind şi altele în acea săptămână, cum ar fi şi cazul din Albeşti, unde un bărbat a murit după ce a băut insecticid, el aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice şi suspectând că soţia sa s-ar uita după alţi bărbaţi.

Cât despre luna februarie, nici ea nu a fost ferită de evenimente nefericite. Pe 23, un bărbat a fost găsit spânzurat în incinta unei ferme, situate în extravilanul localităţii Eforie Sud, înspre Tuzla. Era cioban şi în buzunarele hainelor a fost găsit un document medical, unde era specificat faptul că C.V., de 58 de ani, avea o afecţiune gravă, în sensul că, din pricina necrozei ce-i cuprinsese membrele inferioare, acestea necesitau a fi amputate.

Prin urmare, cel mai probabil, bărbatul a ales să-şi pună capăt zilelor în urma a ceea ce a aflat de la medic. Amintim şi faptul că o tânără de 29 de ani a ales să-şi încheie socotelile cu viaţa într-un mod cât se poate de cumplit. Aceasta s-a spânzurat în locuinţa sa din zona blocurilor sociale din Eforie Sud, după o ceartă cu soţul. Înainte de gestul extrem, tânăra a lăsat un mesaj de adio, dar a luat şi mai multe pastile. Nenorocirea s-a petrecut miercuri, 13 ianuarie. Olivia M., de 29 de ani, era căsătorită de puţin timp.

Însă, se pare că mariajul ei nu decurgea tocmai bine, dovadă fiind şi faptul că tinerii nu mai locuiau împreună. Chiar şi aşa, se pare că au continuat certurile între cei doi, iar ultima răfuială i-a fost fatală Oliviei. Aceasta i-ar fi scris bărbatului un mesaj de adio pe o reţea de socializare, după care a luat mai multe pastile şi apoi s-a spânzurat. Un caz cutremurător a avut loc şi la Hârşova, pe 10 martie. Un bărbat de 59 de ani, soţul unei angajate a Primăriei din Hârşova, a fost găsit spânzurat. Şi, din păcate, exemple sunt multe.

Chesnoiu: „Primăvara sunt tendinţele cele mai pronunţare din acest punct de vedere”

Despre această „avalanşă” de suiciduri, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a precizat că primăvara vine cu o serie de elemente care favorizează actul în sine. Însă, la bază stau mulţi ani de neîmpliniri şi decepţii, în funcţie de vârstă. „Chiar dacă familiile susţin că nu aveau probleme, oamenii dau semne întotdeauna dar poate că nu sunt luaţi în seamă. Şi o vorbă spusă în glumă trebuie luată în considerare. Trebuie mers la psiholog, psihiatru, să se pună un diagnostic şi să se ia un tratament medicamentos.

Toţi oamenii cu probleme, în perioada aceasta, că se apropie şi sărbătorile, se gândesc la faptul că iar sunt singuri în suferinţa lor şi tot aşa. Ei sunt agitaţi. Cei din preajmă trebuie imediat să se sesizeze şi să ia măsuri. Pentru că, în caz contrar, cei care suferă vor claca. Singuri, ei nu se pot apăra de această boală. De asemenea, primăvara, după părerea mea, sunt tendinţele cele mai pronunţate din punctul acesta de vedere pentru că organismul este mai slăbit după iarnă, oamenii nu se alimentează corect, este această astenie”, a declarat, pentru „Replica”, Liviu Chesnoiu.

În unele cazuri, potrivit acestuia, este suficientă și o singură decepție pentru a se ajunge la gesturi extreme, iar cei care recurg la așa ceva sunt, în general, tinerii. Pentru ei, o decepție în dragoste este catastrofală. Pe când la oamenii mai trecuți prin viață poate fi vorba și de ani întregi de necazuri. Uneori, problemele nici nu sunt așa mari, dar adunate în timp ele explodează. Cea mai bună metodă de a preveni nenorocirile sunt legate de comunicare.

"Vii de la serviciu și vorbești, povestești ce ai făcut, cine te-a supărat, ce s-a întâmplat. Trebuie să spui tot ce ai pe suflet. Astfel te descarci. Însă, mulți nu comunică. Se închid în ei și astfel ajung să cadă și în patima alcoolului, a drogurilor, moment în care toate trările se amplifică. Sunt cazuri în care, din exterior, par familii fericite, împlinite, dar în interior sunt multe probleme. Oamenii peste 40 de ani, de asemenea, sunt predispuși. Intervine sentimentul că îmbătrânesc, că nu-i mai iubește nimeni și, din nou, nu comunică. A comunica este deja primul pas spre vindecare. Foarte important este, mă repet, ajutorul celor din jur. Un om abătut trebuie întrebat, tras de limbă, îndemnat către psiholog", a mai spus psihologul criminalist.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218