REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Avantajele şi dezavantajele votului pe liste, aprobat de Iohannis. Ce spun parlamentarii în funcţie

Avantajele şi dezavantajele votului pe liste, aprobat de Iohannis. Ce spun parlamentarii în funcţie

Replica API 21 iulie 2015 | 23:17 297

Ne întoarcem la cetăţeni vs. partide

Ne întoarcem la cetăţeni vs. partide

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, mai multe legi, printre care trei acte normative de o importanţă majoră: Codul de procedură fiscală, amnistia fiscală şi legea care reintroduce votul pe liste pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor. Vot uninominal sau vot „la grămadă”? Cine câştigă? Cine pierde? Iată ce păreri au parlamentarii în funcţie.

Lupu vede evoluţie. La fel şi Chiru

Deputatul constănţean Mihai Lupu (PNL) consideră că votul pe liste ar putea responsabiliza mai mult partidele, iar cetăţenii nu vor avea motive de îngrijorare, întrucât „filtrele” partidelor vor stopa accesul persoanelor care nu au ce căuta în Parlament. „Acum nu ştiu dacă e ceva cuantificabil sau nu, însă două lucruri sunt esenţiale. Unul, interesul partidelor, pentru că, practice, îşi asumă oamenii pe care îi trimit în Parlament. De altfel şi există un filtru foarte clar al partidelor şi al programelor cu care vin ca ofertă în campaniile electorale. Ca avantaj: o răspundere politică a partidelor. Ţi-ai asumat o răspundere, o promovare a oamenilor şi, implicit, o selecţie a acestora. Ca dezavantaj, dacă putem să-l numim aşa, este acel element care era creat, anume că un parlamentar este ales direct de alegători. Dar, ţinând cont de lacunele vechii legislaţii, în care şi locul doi şi locul trei intrau acolo, era o problemă de reprezentativitate şi de asumare a răspunderii”, a spus Lupu, pentru „Replica”. Senatorul constănţean Christian Gigi Chiru (PNL) susţine că ambele proceduri de lucru au avantaje şi dezavantaje, însă votul uninominal a permis accesul în Parlament ale unor persoane necompatibile. „Ambele sisteme de vot au şi avantaje şi dezavantaje. Experienţa votului uninominal a făcut ca să ajungă în Parlament o serie de persoane şi personaje, care nu erau tocmai compatibile cu funcţia de parlamentar. Revenind la votul pe listă, se permite partidelor să îşi selecteze candidaţii. Prin acest demers, clasa politică doreşte să îşi îmbunătăţească calitatea umană din Parlamentul României”, a spus Chiru, pentru „Replica”.

PRU vrea vot uninominal în două tururi

Aproape nici una din iniţiativele celor două mari partide, PSD şi PNL, nu sunt pe placul Partidului România Unită. Preşedintele formaţiunii, deputatul Bogdan Diaconu, susţine votul uninominal, în două tururi, pe toate palierele! „PRU consideră că trebuie să avem, prin Constituţie, un sistem de alegere, atât la autorităţile publice locale, cât şi la Parlament şi la preşedinţie. Nu este posibil să se schimbe sistemul de vot de fiecare dată la un ciclu electoral, în funcţie de cum îi convine partidului care are guvernarea. Din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt clare, PRU susţine sistemul de vot uninominal, în două tururi de scrutin, de la preşedinte, la Consiliul Judeţean, primar, Parlament”, a spus Diaconu, pentru „Replica”.

Partidele mici simt pericolul şi ameninţă: „Va fi absenteism!”

Preşedintele Partidului Naţional Democrat, deputatul Daniel Fenechiu, consideră că nu evoluăm, ci involuăm, iar votul pe liste ar cimenta monopolul partidelor pe scena politică. Astfel, cetăţenii ar sesiza că se vor prezenta aceiaşi oameni, cu aceleaşi promisiuni şi non-programe şi că „ne întoarcem în 2008”. „Cu siguranţă va fi la fel de prost ca actuala reglementare a votului uninominal! Sistemul uninominal, implementat la noi în 2008, a fost kitsch românesc şi nu a fost nici pe departe un sistem uninominal, care funcţionează foarte bine în multe democraţii corecte, normale şi în care politicienii au respectul faţă de electorat. (...) Pe noua lege, practic cetăţenii vor vota un partid, fiind treaba partidului, cine îşi face lista, cine va fi pe prima poziţie, cine pe a doua. În varianta votului uninominal, avantajul era că cetăţenii puteau practic să aleagă între candidaţi, ţinând cont mai puţin de partidele politice. Datorită interpretării româneşti, s-a ajuns la situaţia unui Parlament supradimensionat, cu peste 100 de parlamentari mai mulţi, cu eficienţă mult redusă, cu foarte mult traseism politic. (...) Personal, nu cred că va fi mai bine. Eu mergeam pe varianta unui uninominal în două tururi şi cei care câştigă un colegiu să fie cu adevărat reprezentativ! De altfel, PND pledă pentru un uninominal majoritar în două tururi. Partidul îşi face acum propria selecţie şi cetăţeanul este obligat să aleagă între listele propuse între partide. Uninominalul permitea avantajul ca o persoană integră, onestă, cu imagine, să poată să spargă acest monopol al partidelor, al persoanelor discutabile din punct de vedere moral şi al activităţii politice şi să reuşească să intre în legislativ. S-a revenit la vechiul sistem, de până în 2008, vom asista la jocurile dintre partide, la tot felul de şmechereli, motiv pentru care cred că una din consecinţe va fi creşterea absenteismului. Electoratul va observa că sunt aceiaşi oameni şi că posibilitatea de alegere a oamenilor este destul de limitată. Va funcţiona o formă de protest: neprezentarea la vot!”, a spus Fenechiu, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102