rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihalcioiu, despre necesitatea unei flote:

"Avem doar 3-4 nave sub pavilion romanesc, dintre care doar una se mai misca"

Din păcate, la ora actuală România nu se poate lăuda cu o flotă: are doar 3-4 nave care mai navigă sub pavilion românesc. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF), Adrian Mihălcioiu, care a acordat un interviu cotidianului "Replica", a insistat că România ar avea nevoie de o lege pentru a putea înregistra nave sub pavilion românesc şi pentru a avea, astfel, o flotă. Doar atunci România ar putea impune, prin legea pavilionului, şi contracte de muncă obligatorii, şi un număr de cadeţi pe nave. Tot Mihăiloiu a declarat, referitor la comunitatea navigatorilor şi problema pensiilor acestora, că, din nefericire, "când nu ai un potenţial mare pentru un bazin elecoral, nici politicul nu este interesat foarte mult". În privinţa cadeţilor, reprezentantul ITF a mai atras atenţia că în România "ofiţerii români tineri nu pot obţine brevetul, pentru că nu au unde face practica". "Şcolile sunt depăşite din acest punct de vedere, iar agenţiile de crewing nu pot impune armatorilor să angajaze şi cadeţi", a spus Adrian Mihălcioiu.

Reporter: Câţi navigatori români au locuri de muncă la ora actuală, dat fiind vremurile de criză? Şi câţi au rămas pe uscat?

Adrian Mihălcioiu: Este o întrebare destul de grea. Eu cred că numărul navigatorilor cu un loc de muncă constant, cu un contract la doi ani de zile, a scăzut faţă de anii trecuţi. Noi estimăm că ar fi în jur de 14.000, incluzând aici şi personalul auxiliar, adică cei care lucrează pe nave de croazieră, în hoteluri, restaurante. În ceea ce priveşte ofiţerii, la ora actuală, nu sunt mai mult de 7.000.

Rep.: Câţi membri are la ora actuală Sindicatul Liber al Navigatorilor? Care este cotizaţia şi ce avantaje au navigatorii care sunt membri de sindicat? De ce nu vor navigatorii să devină membri de sindicat?

A.M.: E o întrebare la care nu v-aş putea da un răspuns exact. Însă noi mergem pe o medie a anului 2010, de 3.200 de membri. Cel mai mare avantaj este că ai o protecţie, care se materializează în informaţii pe care le poţi avea înainte de perioada de contract, informaţii pe care le poţi avea pe perioada desfăşurării contractului, cât şi ajutorul dat în condiţiile în care navigatorii chiar au o problemă. La rândul lor, problemele sunt diversificate: de la simplele şi banalele neînţelegeri la bord, până la neplata salariilor, abandon de navă, accidente, compensaţii pentru accidente, decese, în cel mai rău caz. Este o ignoranţă din partea navigatorilor care nu vor să nu devină membri de sindicat. Din anii 1990 până în 2010, adică în ultimii 20 de ani, cel puţin un navigator a trecut pe la sindicat pentru a fi ajutat sau pentru a obţine informaţii. Nu mai vorbim de perioada Romline, Navrom, Petromin, când salariile erau restante pe ani de zile. Banii au fost luaţi numai cu ajutorul nostru, numai cu zile şi nopţile petrecute de noi pe la diverse guverne, Preşedinţie, pe la secretarul general al Guvernului, Ministerul Transporturilor şi cel al Muncii. Cotizaţia eeste foarte mică: un marinar plăteşte 70 de dolari pe an, un ofiţer - 100 dolari pe an, un comandant şi un şef - 150 dolari. Raportate la salariile lor, cotizaţia este foarte, foarte mică. Raportându-se la media europeană, unde cotizaţiile sunt de 230 de eruo pe lună, cred că este o cotizaţie nesemnificativă. O altă neglijenţă este că navigatorii nu vin la noi să se informeze, pentru că noi informăm pe toată lumea. Un navigator informat ştie ce să facă pe navă, în plus pe lângă ce ştie să facă din punct de vedere profesional.

Rep.: Cu ce probleme se confruntă navigatorii români, care navigă cu armatorii străini?

A.M.: În primul rând neplata salariilor. În al doilea rând, imposibilitatea de a obţine un loc de muncă. În al treilea, diverse accidente de muncă, accidente care de multe ori se soldează şi cu decese. Sunt anumite conjuncturi în care navigatorii români ajung să fie abandonaţi, sunt conjuncturi în care navigatorii devin victime ale agenţiilor de crewing, în condiţiile în care sunt trimişi în diferite locuri, fără ca promisiunea să se realizeze, adică să primească un loc de muncă. În câteva cazuri avem şi bani luaţi de agenţiile de crewing, de la angajatori sau alte persoane care nici nu au o agenţie de crewing autorizată. Repet, aceste comisioane, indiferent de forma lor, sunt ilegale, atât în plan naţional, cât şi internaţional. Aş mai putea aminti pirateria, care este un pericol, care afectează nu doar navigatorii români, dar pe care îi regăsim pe acolo, pentru că suntem o forţă în domeniul shippingului internaţional, în ceea ce priveşte livrarea forţei de muncă. Vorbim, după cum am mai spus, de accidente, decese, îmbolnăviri, de neînţelegeri la bord, de interpretarea greşită a contractului de muncă, contracte de muncă încheiate greşit, cu ştiribirea drepturilor navigatorilor. Toate acestea pot fi evitate dacă navigatorul este bine informat.

Rep.: Câte nave cu navigatori români la bord sunt reţinute, la ora actuală, în porturi, din cauza datoriilor armatorilor?

A.M.: Nu pot să vă răspund la această întrebare cu cifre exacte. Per total sunt foarte multe. Spre exemplu, numai în Istanbul sunt peste 150 de nave abandonate, cu echipaje care îşi aşteaptă plata salariilor. Apoi sunt foarte multe nave în Hong Kong, Singapore, Nigeria. La bordul unor nave sunt şi navigatori români. Din fericire, când au fost români la bord, situaţiile s-au rezolvat prin implicarea noastră directă, împreună cu organizaţia internaţională ITF. În prezent, numărul navigatorilor aflaţi în situaţii dificile este foarte mic. Vorbim de Chem Faros, de EuroPax 1 şi EuroPax 2 şi încă o navă sub pavilion italian, unde navigatorii au salariile întârziate, dar situaţia este în curs de reglementare. S-a rezolvat şi situaţia navigatorilor de pe Chem Faros. Câţiva dintre ei s-au întors în ţară, alţii au rămas la bord, dar sperăm că maxim într-o lună vor reveni şi ei România.

Rep.: Câţi navigatori români se află la ora actuală în mâinile piraţilor?

A.M.: În mâinile piraţilor avem doi navigatori: unul pe nava Polaris şi altul pe Eleni P, care a fost capturată în primăvară. Nava Eleni P încă nu a fost eliberată. Cam asta ar fi situaţia lor. De-a lungul timpului, am avut 50 de navigatori români în mâinile piraţilor somalezi. Am avut chiar şi o navă cu echipaj întreg românesc. Sperăm ca aceste lucruri să fie din ce în ce mai puţine. S-au luat şi măsuri. Vizavi de petiţia la care România a participat, iar noi am fost promotorii acestui imbold, vreau să spun că au fost depuse peste un milion de semnături la Consiliul de Securitate al Organizaţiilor Naţiuinilor Unite şi au fost luate primele măsuri: un ghid de aplicare a noilor măsuri de securitate în Golful Aden şi apele Somaliei. Sunt trei nivele de securitate, dintre care al doilea este culoarul de securitate, iar cel de al treilea ţine strict de nave, care vor răspunde cu un ecran de protecţie împotriva rachetelor cu explozibil sau grenadelor trimise de piraţi. Noile tehnologii de apărare vor permite un răspuns mai ferm faţă de acţiunea deosebit de nefastă a piraţilor din Somalia.

Rep.: Credeţi că navigatorii români nu-şi găsesc de lucru din cauza navigatorilor din Asia care sunt o forţă ieftină de muncă?

A.M.: Nu, nu cred. E vorba de contracţia locurilor de muncă la nivel internaţional. Armatorii şi-au redus activitatea, mărfurile sunt reduse şi ele. Din punctul acesta de vedere şi noi am pierdut un număr de oameni. Dar totuşi navigatorii români sunt priviţi şi cotaţi ca navigatori profesionişti. Sper ca tinerii care ne vor lua locul să aibă aceeaşi pregătire profesională. Vorbim de tineri, putem să atacăm şi problema cadeţilor - practica. Aici este o problemă majoră: instituţiile de învăţământ în domeniul maritim nu sunt bine sprijinite de stat sau mai deloc. Sunt două şcoli de mare importanţă, a treia este deschisă pe criterii vocaţionale în Bucureşti. Învăţământul românesc de marină este prezent într-o formă bună şi care are o finalitate. La ora actuală, piaţa internaţională are nevoie de 8.000 de ofiţeri. Deşi criza a afectat domeniul, ţinem bine minte că prin 2007-2008, pe piaţa internaţională nu ajungeau circa 45.000 de ofiţeri. Aici mai sunt oameni care ies la pensie sau îşi schimbă locul de muncă. Alţii, prin accidente pe care le suferă, nu mai pot continua în sistemul maritim. Desigur că alţii le vor lua locul. Dar, cu părere de rău, ofiţerii români tineri nu pot obţine brevetul, pentru că nu au unde face practica. Şcolile sunt depăşite din acest punct de vedere, iar agenţiile de crewing nu pot impune armatorilor să angajeze şi cadeţi. Doar prin dialog şi puterea cuvântului se mai poate obţine ceva, însă acestea nu dau roade, pentru că armatorii vor să meargă pe profit, nu pierere. Soluţiile ar fi mai multe: în primul rând să avem o lege şi să putem înregistra şi noi nave sub pavilion român, să avem o flotă. În prezent avem doar 3-4 nave sub pavilion românesc, dintre care doar una se mai mişcă, restul sunt legate la cheu. Ar trebui să avem o lege, mai ales că Uniunea Europeană ne permite să avem asemenea legi speciale. Atunci putem impune, prin legea pavilionului, şi contracte de muncă obligatorii, şi un număr de cadeţi pe nave. În al doilea rând, autorităţile ar trebui să finanţeze unele nave-şcoală specializate pentru practica cadeţilor, ţinând cont că aceşti marinari aduc bani de afară în România şi pentru că sunt cetăţeni români. România trebuie să-i ajute pe cetăţeni săi să-şi găsească un loc de muncă. Şi iată, statul este rugat să intervină în problema practicii cadeţilor. Bricul "Mircea" este pentru practica militară. Mai este "Albatrosul", dar această navă este legată la cheu. Singura şcoală care asigură practica marinarilor este cea din Mogoşoaia.

Rep.: Din câte ştim, navigatorii au probleme cu pensia. Cu toate că au salarii mari, contribuţiille plătite sunt pe baza salariului mimim. Care ar fi soluţia rezolvării acestei probleme?

A.M.: Marinarii sunt o comunitate relativ mică din punct de vedere socio-profesional. Când nu ai un potenţial mare pentru un bazin elecoral, nici politicul nu este interesat foarte mult. Apoi, nici marinarii, de-a lungul vremii, nu sunt interesaţi să-şi plătească contribuţiile la pensie, deşi ar putea să o facă. Şi atunci, într-un sfârşit, avem o situaţie, când cei tineri rămân fără nici un fel de sprijin financiar. Singura soluţie este să-şi facă o asigurare de pensie şi de sănătate privată. Şi ar mai fi o soluţie, care nu este viabilă pe timp de criză: toate statele europene dau înapoi armatorilor contribuţiile plătite pentru navigatori. Spre exemplu, Italia rambursează 75% la sută din ceea ce plăteşte compania respectivă pentru navigatorii angajaţi. Spania la fel, Franţa la fel, nu mai vorbim de ţările nordice. România nu are un sistem, pentru că nu are o flotă. Şi având doar personal navigant, deocamdată, nu este interesată. Dar cred că prin toate demersurile făcute şi de noi, şi de Liga Navală, poate vom avea şi noi o legislaţie atrăgătoare în domeniul maritim, care să fie uşor de aplicat în liniile europene. Şi astfel să avem şi noi o flotă cu pavilion românesc, chiar dacă armatorii nu vor fi români, dar îşi vor înfiinţa societăţi în România şi vor avea angajaţi români. Noi avem în Europa un potenţial mare al forţei de muncă, aşa că vom putea face faţă acestor rigori de angajare.

marţi, 9 noiembrie 20101557
Comentarii
mai mult...Replica
22 apr 00:00ReplicaINCREDIBIL ce a putut să facă! Cum a fost păcălit un italian de o prostituată din Hârşova pentru a-l stoarce de bani!

Ce a putut să facă o femeie din Hârşova pentru a „stoarce” bani de la iubitul italian care a părăsit-o e demn...267

22 apr 00:00ReplicaConstanța, plină de maidanezi! 'Ne este frică să mergem pe jos!'169
eveniment22 apr 00:00ReplicaȘoferul care a provocat CARAMBOLUL din Mangalia, prins în Vama Veche cu amfetamină și cannabis!393
22 apr 01:56ReplicaContractul pentru construirea dispensarului din Grădina, oferit fostului primar al Hârşovei

Comuna Grădina va avea un dispensar, investiţie anunţată încă din 2017 şi aflată acum în faza de începere a...157

22 apr 00:00ReplicaArhiepiscopia Tomisului insistă să preia terenul de la intrarea în staţiunea Mamaia pentru construirea unei capele159
22 apr 00:00ReplicaAsociaţiile de locatari, somate să şteargă urmele de graffiti de pe blocuri!160
22 apr 00:00ReplicaIndividul care șantaja femei pe Facebook pentru a se alege cu o partidă de sex nu vrea după gratii!

Tehnologia ne-a schimbat obiceiurile, modul de lucru, ne-a schimbat modul de viață. O schimbare esențială pe care a...305

22 apr 00:00ReplicaPoliclinica 1: prea puțini medici, cu prea puține ore de consultații! Cardiologii, marii absenți!166
22 apr 00:29ReplicaConsilierii din Năvodari, convocaţi în şedinţă. Cheltuieli ciudate la Termica Distribuţie214
22 apr 00:13ReplicaFed Cup. Franța - România 3-2. România a ratat o finală istorică

Franţa s-a calificat în finala Fed Cup, după ce a învins România cu scorul de 3-2, în urma victoriei dramatice a...533

22 apr 02:11ReplicaActorul de comedie Volodimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei606
22 apr 00:28ReplicaINCENDIU într-un apartament: o persoană a fost găsită în stop cardio-respirator!2365
Vremea
14.6°7.6° - 14.6° duminică, 21 aprilie 2019
nori împrăștiațiUmiditate: 43%
Vânt: 0.99 m/s din SE
Presiune: 1023.199 milibari

Loto
6/49212324263547
5/4042632333414
joker13163339448
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 apr 00:00SportPSG a sărbătorit câştigarea titlului în Ligue 1 cu o victorie în meciul cu AS Monaco, scor 3-1

Formaţia Paris Saint-Germain, devenită campioana Franţei în acest sezon duminică, înaintea confruntării de pe...99

22 apr 00:14SportViitorul - FCSB 1-1. Ianis Hagi duce titlul și mai aproape de CFR

FCSB a făcut egal pe terenul Viitorului şi a căzut la cinci puncte în spatele liderului CFR Cluj. Gnohere și Ianis...222

22 apr 00:00SportFreiburg - Dortmund 0-4. Borussia continuă lupta la titlu cu Bayern Munchen

Borussia Dortmund rămâne la un punct în spatele lui Bayern Munchen, cu 4 etape înainte de finalul sezonului. Trupa...110

22 apr 00:00SportPerformanță uriașă! PAOK Salonic, formația lui Răzvan Lucescu, a câștigat primul său titlu în Grecia

PAOK a devenit, în sfârșit, campioană după o așteptare de-o viață, iar capitala fotbalului elen s-a mutat la...136

Local
22 apr 02:05LocalPoliţia solicită sprijinul cetăţenilor pentru depistarea unei minore dispărute

Poliţia Capitalei solicită sprijin în vederea depistării unei femei care, la data de 19 aprilie a.c., a plecat de la...382

22 apr 00:59LocalPe băncile copilăriei, spectacolul jubiliar al Școlii ”Gheorghe Țițeica”

Vineri, 19 aprilie a.c., între orele 13,00 și 16,00, Centrul Cultural Județean „Theodor Burada” din Constanța a...354

22 apr 01:52LocalBărbați condamnați pentru contrabandă, duși la închisoare

Sâmbătă, 20 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța au depistat...514

22 apr 00:28LocalÎn week-end, șoselele Constanței INVADATE DE ȘOFERI BEȚI!

Sfârșitul de săptămână „scoate” pe șosele tot mai mulți șoferi inconștienți, care se urcă la volan după...2068

22 apr 00:26LocalPacient beat, ajuns la Urgență cu un cuțit!

Polițiștii Secției 3 Poliției Constanța au fost sesizați, sâmbătă, 20 aprilie a.c., în jurul orei 12,00, de...1096

22 apr 02:06LocalCAPTURI RECORD DE TUTUN ÎN PRIMA PARTE A ANULUI 2019

Aproape 27 de tone de tutun vrac și în diferite stadii de prelucrare au fost descoperite și ridicate de polițiști,...454

22 apr 00:32LocalSeder Pesah la Constanța! Peste 30 de participanți

Evreii din toată lumea sărbătoresc, timp de 8 zile (19 – 27 aprilie), Paștele (Pesah în limba ebraică). Pesah...377

22 apr 00:29LocalAdolescentă din Constanța, GĂSITĂ MOARTĂ într-un apartament din Suceava. Se bănuiește o SUPRADOZĂ DE DROGURI

O adolescentă de 17 ani, din comuna constănțeană Albești, a fost găsită moartă într-un apartament din Suceava....4354

22 apr 02:00LocalRazie a polițiștilor constănțeni: șoferi băuți sau drogați, la volan

Polițiștii constănțeni au organizat, în cursul zilei de sâmbătă, 20 aprilie a.c., o razie în municipiul...800

22 apr 01:30LocalInspectorii Protecției Consumatorului Constanța, pe urmele peștelui din magazine. VIDEO

În urma unei acțiuni de control declanșată la Constanța la un punct de lucru al unuia dintre cei mai mari...1742

Politică
22 apr 01:53PoliticăSONDAJ CURS în București - PSD domină scena. Luptă dură pentru locul 2 între Alianța 2020, PNL și ALDE

Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS a dat publicității datele privind celui nou sondaj de tip OMNIBUS...467

22 apr 01:53PoliticăLiviu Dragnea, atac virulent la adresa lui Klaus Iohannis: 'De ce e omul ăla atât de nervos alături de slugile lui? Să-i fie rușine'

Liderul PSD Liviu Dragnea a lansat sâmbătă un atac la adresa Klaus Iohannis, după ce președintele a criticat...488

22 apr 02:03PoliticăCorina Creţu: Aderarea României la zona euro ar însemna un pas enorm înainte; nu aş avansa termene

Comisarul european Corina Creţu, care candidează din partea Pro România pentru un mandat de europarlamentar, a...276

22 apr 02:02PoliticăDosarul Revoluţiei. Procurorii explică diversiunea: Teroriştii nu au existat

Tehnici militare de diversiune aplicate la Revoluţie pentru a convinge pe civili şi militari că puterea nou...316

22 apr 01:54PoliticăRareș Bogdan s-a dezlănțuit: „Am venit aici pentru a elibera Teleormanul de neobolșevicii lui Dragnea“

Rareș Bogdan s-a dezlănțuit la mitingul PNL din Teleorman. Fostul jurnalist a vorbit despre românii plecați în...327

22 apr 02:01PoliticăRenate Weber, hărțuită în plină stradă de protestatarul Marian Ceaușescu: „Comunistă ordinară“

Protestatarul #rezist Marian Ceaușescu, cunoscut pentru faptul că de-a lungul ultimelor luni a atacat mai mulți...338

22 apr 02:00PoliticăCălin Popescu Tăriceanu, după ce Iohannis a aprobat pensionarea lui Augustin Lazăr: „Ați rezolvat-o tardiv, superficial“

Reacție de ultimă oră a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la pensionarea șefului Parchetului...355

22 apr 01:57PoliticăSe schimbă vârsta de pensionare pentru mii de români

Veşti uriașe pentru mii de angajați români! Aceștia ar putea ieși mai târziu la pensie dacă proiectul lansat...761

22 apr 01:57PoliticăProbleme pentru mama lui Marian Oprişan, după ce i-ar fi cumpărat liderului PSD un bolid de peste 100.000 de euro: A fost sesizat ANAF-ul

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR) - filiala Vrancea, Cosmin Timofte, a depus o sesizare la Agenţia...669

22 apr 01:55PoliticăA împlinit 100 de ani! O femeie din Mangalia, sărbătorită de primar

Floarea Vişan este o venerabilă doamnă din Mangalia care, în luna martie a acestui an, a împlinit vârsta de 100 de...1963

Monden
22 apr 00:00MondenDelia va fi protagonista unui număr de magie la iUmor

De-a lungul celor şase sezoane, jurații iUmor au avut parte până acum de mai multe numere de magie, unele bune,...102

22 apr 00:00MondenLaurette, la cuțit, din cauza silicoanelor de 1 kg. Ce a pățit mulatra

La trei ani de când şi-a pus proteze siliconice, Laurette Atindehou (35 de ani) vrea să facă o schimbare majoră....113

22 apr 00:00MondenDe ce a refuzat CRBL să participe la Asia Express alături de Elena, soția sa

CEBRL și Oase au câștigat nu doar premiul cel mare de la Asia Express, în valoare de 30.000 de euro, ci și inimile...120

22 apr 00:00MondenAdele s-a despărțit de soțul ei după trei ani de căsnicie

Celebra cântăreață Adele s-a despărțit de soțul cu care s-a căsătorit în urmă cu trei ani, deși cei doi...114

22 apr 00:00MondenPamela Anderson critică bogații lumii care au donat bani pentru Notre Dame: „Vă cumpărați intrarea în rai?“

Actrița Pamela Anderson i-a criticat pe bogații lumii care au donat milioane de dolari pentru reconstrucția...118

22 apr 00:00MondenAu fost loviţi de blestemul Superman. Actorii care au avut de suferit după ce au primit faimosul rol

Actorii care au jucat în filmele care l-au avut ca protagonist pe supereroul Superman au fost urmăriţi de blestem....124

22 apr 00:00MondenA renunţat la barbă după şapte ani: cum arată în prezent actorul Jason Momoa

Jason Momoa este unul dintre cei mai mediatizaţi actori din ultimii ani, datorită rolurilor din „Game of Thrones“...120

22 apr 00:00MondenKourtney Kardashian a împlinit 40 de ani. Ce tort scandalos a avut la petrecerea de ziua ei

Kourtney, cea mai mare dintre surorile Kardashian-Jenner, a împlinit 40 de ani, ocazie cu care a avut loc o petrecere...123

22 apr 00:00MondenErau cei mai iubiţi comedianţi! Ce a făcut Stan după ce a murit Bran, partenerul lui?

Nu e chiar greu de crezut ca o prietenie atât de autentică pe micile ecrane să ajungă una şi-n realitate. Şi aşa...129

22 apr 00:00MondenNikki din "Tânăr şi neliniştit" face 63 de ani! În viața reală, actrița a fost căsătorită de două ori

Actriţa Melody Thomas Scott, interpreta lui Nikki din ”Tânăr și neliniștit”, împlinește 63 de ani în 18...116

Mapamond
22 apr 00:25MapamondDetalii de ultimă oră despre elevii români din Sri Lanka: De unde sunt tinerii CAPTIVI în zona atentatelor

Cei opt elevi pentru care MAE a activat Celula de Criză în urma atentatelor din Sri Lanka sunt de la Colegiul...525

22 apr 00:00MapamondMarea Britanie: Un lider conservator ar urma să îi ceară premierului May să părăsească funcţia până în iunie

Un membru important din partidul Conservator al premierului Theresa May îi va comunica acesteia în următoarele zile...102

22 apr 00:00MapamondSondaj îngrijorător în Germania - AfD câștigă teren în detrimentul CDU

Partidul antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) câştigă terenul în rândul alegătorilor, iar alianţa...112

22 apr 00:00MapamondSpania: Creşte sprijinul electoratului pentru Partidul Socialist şi formaţiunea de extremă dreapta Vox

Partidul Socialist spaniol a crescut în sondaje cu 1.7%, ajungând la 28.8% din preferinţele electoratului, potrivit...109

22 apr 00:00MapamondSUA efectuează prima arestare în legătură cu atacul de la Ambasada Coreei de Nord din Madrid

Autorităţile americane au efectuat joi prima arestare în legătură cu misteriosul atac asupra Ambasadei Coreei de...107

22 apr 00:00MapamondTurcia: AKP, partidul preşedintelui Erdogan, a depus o nouă contestaţie în care cere repetarea scrutinului la Istanbul

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a depus sâmbătă o a doua contestaţie pentru anularea alegerilor...107

22 apr 00:00MapamondSUA: A fost arestat liderul unei miliţii anti-migranţi de la graniţa cu Mexicul

Liderul unei miliţii care patrulează de-a lungul graniţei dintre SUA şi Mexic pentru a prinde migranţi a fost...104

22 apr 00:00MapamondNotre-Dame: Franţa vrea un mecanism european pentru patrimoniul aflat în pericol

Preşedintele Emmanuel Macron va propune UE creare "unui mecanism de cooperare pentru patrimoniul european în pericol",...114

22 apr 00:00MapamondMarea Britanie: Poliţia nord-irlandeză a arestat doi tineri în legătură cu uciderea ziaristei Lyra McKee

Poliţia nord-irlandeză a arestat doi tineri de 18 şi 19 ani în legătură cu uciderea jurnalistei Lyra McKee, în...115

22 apr 00:00MapamondSUA: Louise şi David Turpin, părinţii din ''casa ororilor'', condamnaţi pe viaţă pentru torturarea celor 12 copii

David şi Louise Turpin din statul american California (sud-vest) au fost condamnaţi vineri la închisoare pe viaţă,...110

Sănătate
19 apr 00:19SănătatePacienta cu arsuri grave, transferată în Belgia, va avea nevoie de mai multe operații. „Dacă mai stătea 2 zile în România nu mai avea șanse!”

Tânăra Mădălina Neculai, din Tulcea, care a fost transferată la un spital din Belgia, după ce a suferit arsuri...1643

17 apr 01:37SănătateSpitalul Judeţean Constanţa a fost decorat de Klaus Iohannis

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Spitalului Clinic...1344

17 apr 04:05SănătateREVOLTĂTOR! Pacientă cu arsuri grave, din Tulcea, plimbată între spitalele din Constanța și Timișoara!

O tânără de 25 de ani din Tulcea, aflată în stare gravă, fiind intubată, după ce a suferit arsuri pe 40% din...872

13 apr 01:48SănătateProiect benefic pentru comunitate: cursuri de asistente medicale în Hârșova!

Sistemul sanitar din orașul constănțean Hârșova se dezvoltă. Astfel, în Spitalul Orășenesc Hârșova vor fi...1471

13 apr 17:54SănătateAsistenta șefă de la Neurologie, schimbată din funcție după controlul ministrului Sănătății! Atenționare pentru directorul de Îngrijiri!

S-a încheiat ancheta internă desfășurată de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei”...4000

13 apr 00:29SănătateReacția SANITAS după controlul de la Spitalul Județean Constanța: „Personalul este insuficient, merită să fie tratat cu respect!”

Referitor la recenta vizită a Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență...2401

12 apr 00:50SănătatePacienții vin la Constanța să se trateze, dar ministrul Sorina Pintea LAUDĂ spitalul din Tulcea pentru... curățenie!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, continuă controalele în spitalele din țară. În noaptea de miercuri spre...7379

11 apr 00:35SănătateSpitalul Județean Constanța, decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar”

În vreme ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre „dezastrul” pe care l-a găsit pe secțiile...3172

9 apr 01:42SănătateANCHETĂ la Spitalul Județean Constanța, după controlul inopinat al ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut, duminică seara, 7 aprilie a.c., de Ziua Mondială a Sănătății, un...5046

5 apr 22:57SănătateMedicii Adrian Streinu Cercel și Mihai Craiu, prezenți la Constanța pentru a vorbi despre vaccinare!

Vaccinarea împotriva virusului hepatitei B, vaccinarea în cancer între prevenție și tratament și prevenirea...2032