REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

AVERTISMENT Pro România. Sorin Cimpeanu - "Aș dori să reamintesc recenta demisie a unui ministru al educației, tocmai pe baza implicărilor excesive ale politicului în educație"

AVERTISMENT Pro România. Sorin Cimpeanu - "Aș dori să reamintesc recenta demisie a unui ministru al educației, tocmai pe baza implicărilor excesive ale politicului în educație"

Replica API 2 februarie 2019 | 18:43 350

Victor Ponta, președintele Pro România, scrie pe pagina de Facebook că "pozitia comisarului maghiar Navracsis fata de sistemul universitar din Romania este intolerabila si merita o replica ferma/daca Dragnea si Guvernul lui nu au curaj sa deschida gura (de frica sa nu il supere pe Viktor Orban) ma bucur ca Sorin Cimpeanu si PRO Romania au puterea sa se exprime!".

Iată cele afirmate de Sorin Cimpeanu, care avertizează că un ministru al Educației a fost demis pe teme similare.

"Educația este un domeniu esential in orice societate si nu trebuie folosita în scopuri obscure, electorale, nici in plan intern si nici extern. Cu atat mai mult intr-o Europa unita care are la baza existentei sale unitatea in diversitate. Într-o Românie europeana, dreptul la educație nu este și nu poate fi condiționat sau negociat din ratiuni etnice sau politice.

Informatiile aparute in spatiul public cu privire la prezenta si activitatea Domnului Tibor Navracsics in Romania, dar mai ales din perspectiva afirmatiilor sale la adresa activitatii unei universitati romanesti, autonome (nu reiese exact în ce calitate a făcut aceaste afirmatii mai degraba suprarealiste) calificand drept “nepotrivita” o initiativa pur administrativa, de echitate a procesului educational, respectiv modificarea modului de derulare a evaluarii studentilor la Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Tg. Mures, ne fac sa consideram ca aceste afirmatii pot genera, in mod total nejustificat, un prejudiciu de imagine procesului educational din institutiile de invatamant superior din Romania.

Atragem atenția că educația este un domeniu vital pentru Romania si care are nevoie urgentă de finanțare corespunzătoare și de reforme care sa aduca tara noastra în rândul natiunilor care înțeleg că bunăstarea și progresul nu sunt posibile în lipsa unei educații performante. În niciun caz, educația nu trebuie folosită ca temă electorală, nici in plan intern, dar nici in plan extern, așa cum este cazul declarațiilor făcute de Domnul Tibor Navracsics.

Declarația respectiva este lipsita de o fundamentare a subiectului, întrucât decizia de modificare a regulamentului, luata in luna aprilie 2018 a vizat asigurarea la standarde superioare de calitate a procesului de evaluare a studentilor, indiferent de cetatenia / etnia acestora, prin subiecte identice, elaborate de catre cadrele didactice romane si maghiare, fiind apoi redactate in cele trei limbi. In aceste conditii, consideram aceasta modificare ca fiind conforma cu standardele internationale in domeniul invatamantului superior, fiind chiar necesara.

In spiritul unei corecte informari, din perspectiva consolidarii rolului asumat de Domnul Tibor Navracsisc - de sustinator al cresterii calitatii invatamantului superior la nivel european, in spiritul dialogului pe care Domnia sa il promoveaza, subliniem faptul ca decizia respectiva a fost precedata de un dialog cu toti reprezentantii comunitatii academice din UMFST Targu Mures, in care numeroase cadre didactice de nationalitate maghiara au inteles si acceptat ca aceasta masura luata in mod legal de senatul universitatii nu are conotatii etnice. Mai mult, orice cadru didactic responsabil si corect informat este obligat să sustină si să solicite respectarea autonomiei universitare garantata de Constitutia Romaniei si reglementata prin Legea Educatiei Nationale.

Autonomia universitara este o valoare internationala care trebuie aparata si din interiorul, si din exteriorul sistemului de invatamant. Nu poate fi acceptata subrezirea autonomiei universitare, nici de catre politicieni si nici de catre membrii comunitatii academice. De aceea, condamnam cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum si ingerintele de orice fel in activitatea unei institutii autonome.

Sunt ferm convins ca s-ar fi impus o reacție ferma a Ministerului Educației Naționale din România. Regret totala indiferenta fata de problemele uneia dintre cele mai prestigioase universități românești. Din aceasta perspectiva, as dori sa reamintesc recenta demisie a unui ministru al educatiei nationale, tocmai pe baza implicarilor excesive ale politicului in educatie, intamplator sau nu, legate tocmai de chestiuni sensibile ce vizeaza educatia in limba minoritatilor nationale".

C.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Campeanu si-a dat demisia realizand ca e ...nimeni in drum. Spune-mi si mie un lucru facut de Campeanu pentru invatamantul romanesc! Unul! Cum nu lasa pasarea nicio urma in trecerea ei prin aer, asa n-a lasat Campeanu prin survolul lui la Educatie. La critici insa, nu-l intrece nimeni. In teorie, suntem inegalabili si imbatabili. Asta nu inseamna ca pledez pentru Andronescu, doamne fereste! Femeia asta nu stie pe ce lume traieste...
1
0
demisiile si le pot da numai oamenii cinstiti si nepurtatori de dosare penale, clar ca lumina zilei. Coloana vertebrala, demnitatea, omenia sunt mult mai presus decat banii manjiti cu sangele bebelusilor plecati prea de vreme de pe pamant dati drept umilire- umilinta nu este caracteristica poporului roman- cel putin eu asa percep- ca unii imbuibati- tind sa cred ca nu au cunoscut astfel de sentimente- fac rabat de la asa ceva. Am apreciat gestul acelui ministru- opus papusaresei abtramburica
1
1
toti sunteti niste javre,,,la zid in loc de tinta.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102